Brighton beach

Upptäck Brighton som en lokal

Brighton är hem för en av Storbritanniens största gayscener

Brighton är en partystad på sydkusten. Hyllad som Storbritanniens gayhuvudstad, det är en mycket liberal plats med en allt som går. Brighton är krediterad för att ha uppfunnit den så kallade "smutsiga helgen". Innan utlandsresor blev överkomliga var Brighton en toppresortdestination. Det var en plats där konservativa sociala seder upphävdes. Om väggar kunde tala, skulle den här staden häpna och chockera dig i lika stor utsträckning.

Till skillnad från andra kuststäder i Storbritannien har Brighton inte sjunkit in i nedgång. Det är närheten till London, ett livligt nattliv och en stor HBT+-befolkning som ger den en unik energi. Det är en av de mest spännande och även en av de dyraste platserna i landet. Brighton är ganska litet så du kan gå runt väldigt lätt. Redo för din smutsiga helg? Här är vår insiderguide till Brighton.

Kunglig paviljong

 

Besök Royal Pavilion

 

Den i särklass mest kända attraktionen i Brighton, Royal Pavilion, är en av de lägerligaste byggnaderna i Storbritannien. Prinsen av Wales, senare Prins Regent och George IV, lät bygga paviljongen som ett nöjespalats vid havet. Han var besatt av öst, även om han aldrig åkte dit. Han ville att hans palats skulle vara som något från Arabian Nights. Han fick sin önskan.

Bygget började 1787 och det var inte färdigt förrän 1823. Inga kostnader sparades. Han fick handmålade tapeter och möbler skickade över från Kina. Brightons Royal Pavilion är ett tempel för överflöd - och vissa skulle hävda dålig smak. Kort sagt, det är byggnaden som perfekt sammanfattar Brighton. Du kan sitta i Pavilion Gardens och även ta en rundtur runt några av de påkostade interiörerna.

Brighton Pride

 

Brighton Pride

 

Gay Pride i Brighton utvecklades från en ganska ödmjuk början på 1990-talet. Det anses nu vara ett av de största och bästa gay Pride-evenemangen på jorden. De senaste rubrikerna inkluderar Britney Spears, Grace Jones, Chic och Pet Shop Boys. Mariah Carey skulle ha rubrik 2021, men en global pandemi stoppade det.

Pride in London är verkligen en parad och sedan massor av efterfester. London är så enormt att Pride-firandet inte är riktigt sammanhållet, även om det är väldigt roligt! Eftersom Brighton är så kompakt blir hela staden en stor gayfest. Det är som gay Glastonburry. Gay Pride i Brighton är ett destinationsevenemang. Boka tidigt om du vill få ett hotell!

Brighton beach

 

Brighton beach

 

Det är inte en mjuk sandstrand, det här är inte Franska Polynesien. Brightons stränder består av småsten. Du får åtminstone inte sand i skorna. Brighton Beach är vanligtvis fullsatt under sommarmånaderna. Du kan ta en promenad längs Brightons berömda pir. Det är klibbigt som fan och desto mer tilltalande för det. Lite längre ner på stranden mot Hove hittar du West Pier. Det stängdes 1975. 2003 förstördes det i en mordbrand. De förkolnade resterna av West Pier har blivit ett av de mest ikoniska monumenten i Brighton. Det är som något från en gotisk saga.

Du kan promenera från huvudpiren i riktning mot småbåtshamnen för att hitta nudiststranden. Nudiststranden brukar locka många HBT+-personer.

 

Banorna

 

Brighton har många pittoreska butiker och konstgallerier, de flesta ligger i The Lanes. Det är ett fält av slingrande, gammaldags gator i centrum av staden. Gå vilse i The Lanes och utforska de historiska juvelerarna, kaféerna, barerna och restaurangerna.

Protektionistiska åtgärder har bevarat The Lanes i sin fulla glans. Du hittar inga butikskedjor i The Lanes. Det är en fristad av oberoende butiker och en magnet för vintageentusiaster.

Brighton · Gaybarer

 

Utforska Brightons Gay Scene

 

Brighton har en av de högsta HBT+-populationerna i Europa. Detta var, som vi slog fast, hemmet för den smutsiga helgen. En plats där de vanliga reglerna inte gällde fullt ut. Det blev oundvikligen en dragning för HBT+-personer i mindre liberala tider.

När du har haft en butik i The Lanes, gå upp på vägen till St James Street - det är precis vid piren. Längs St James Street hittar du många gay barer. Du hittar ännu mer längs havet. Den mest kända gayklubben i Brighton är förmodligen Revenge. Det är den största gayklubben i söder utanför London.

Sju systrar

 

Besök Seven Sisters

 

Om du vill ta en dagsutflykt från Brighton är Seven Sisters ett utmärkt val. Så länge du gillar promenader och klippor! Det finns gott om bussar från Brighton till Seven Sisters. Det är cirka 40 minuters bilresa. Du behöver cirka 6 timmar för att göra hela Seven Sisters-promenaden. Det är en av de mest spektakulära promenaderna i Storbritannien.

Sju systrar som består av sju kritklippor sträckte sig längs South Downs. Englands berömda vita klippor störtar ner till stränderna nedanför. Om du har svindel är det bra - gå bara inte för nära kanten. Det finns ett trevligt kafé i slutet av leden och direkta busslinjer tillbaka till Brighton. Du kan också besöka stränderna och ta ett dopp i havet.

 

Andra dagsturer i Brighton

 

Litteratur- och designentusiaster kommer att charmas av Charleston. Det var krigstidens reträtt för Bloomsbury-uppsättningen och landets hem för Vanessa Bell och Duncan Grant. Det är den bäst bevarade fastigheten från Bloomsbury-eran - de andra bombades under The Blitz. Det är 30 minuters bilresa från Brighton till Charleston Trust i Firle, Lewes. Inredningen är gudomlig. Berättelserna om Charlestons invånares trassliga romantiska bedrifter är ganska vilda.

Från Charleston kan du ta en tur till Lewes, en charmig och ganska posh stad längs vägen. Det är väldigt engelska och ett bra ställe för lite mat och en välförtjänt drink innan du tar tåget tillbaka till Brighton.

Gå med i Travel Gay Nyhetsbrev

Vad händer idag

Fler Gay Resenyheter, intervjuer och funktioner

De bästa turerna i Brighton

Bläddra bland ett antal turer i Brighton från våra partner med gratis avbokning 24 timmar innan din turné börjar.

Smakämnen bästa upplevelserna in Brighton för din resaFå din guide