Gay par i Dubai

Att vara homosexuell i Dubai och Abu Dhabi

Fakta eller rädsla: Hur det är att bo i ett land där det är olagligt att vara homosexuell.

Att leva som homosexuell man i Dubai eller Abu Dhabi kan vara utmanande. Lyxresor utstrålar glitter och glamour genom varje extravagant yta och når en ny topp i Förenade Arabemiraten. Från den svindlande höjden av den ultramoderna arkitekturen till den överdådiga shoppingen på gyllene gator, det finns ett antal anledningar till att bli förälskad med huvudet först. Men allt är inte perfekt - dess notoriskt strikta lagar om homosexualitet och relationer mellan ogifta par gör det till ett föremål för kontroverser. Men hur mycket är fakta och hur mycket är rädsla? Hur ser verkligheten ut där för någon som markerar dessa rutor?

Storbritanniens expatadvokat Matthew har upplevt första hand som en homosexuell man i Förenade Arabemiraten i två år och tillbringade sex månader i Dubai och 18 månader i Abu Dhabi.

"Efter att ha varit ute i Storbritannien i flera år både hemma och på jobbet, tänkte jag faktiskt aldrig på livet som homosexuell man för mycket innan jag flyttade ut till Förenade Arabemiraten. Innan jag kom var jag mest osäker på hur det skulle se ut, och hur lätt det skulle vara i jämförelse att leva i Emiraten som en öppet homosexuell man. Det är inte lika lätt att bara vara öppen här som det är i Storbritannien."

"När det gäller arbetet är jag inte lika öppen om min sexualitet som jag skulle vara i Storbritannien. Om någon skulle fråga så skulle jag berätta för dem, men eftersom vi har många lokala kunder skulle jag inte nödvändigtvis berätta för dem något annat. Till exempel, om en kollega eller klient frågar mig om jag är gift, skulle jag förmodligen inte hoppa för att rätta dem att jag är gay. Men alla mina vänner här vet att jag är gay, och som de flesta av dem är andra ex-pats det är inget problem med det alls. Jag har en blandning av hetero och gay vänner här."

Lika överraskande och motsägelsefull till vad vi tycker om Förenade Arabemiraten det uttalandet kan vara, är verkligheten på gayscenen ännu mer upplyftande att höra. "Gaykvällarna är jätteroliga!" Matthew är entusiastisk och ger exempel på fantastiskt livfulla utekvällar där han snabbt bryter tanken om rädsla och inte roligt.

Gay Dubai nattliv

"I Dubai är det några nätter i veckan kända för att ha många homosexuella gäster: jag såg DWV (en drag queen popgrupp) nyligen och det fanns en 20 fot regnbågsflagga på väggen. Stämningen är fantastisk - jag vet inte Jag tror inte att folk är medvetna om att det är gay och är oroliga för att polisen kan göra en razzia på platsen."

Om det inte finns några "officiella" gayklubbar, hur blir dessa nätter kända? "De är vanligtvis kända via sociala medier eller mun till mun, även om de aldrig annonseras [som gayklubbar]. Sociala medier övervakas här, så klubben skulle vara stängd annars." Naturligtvis är inte alla företag framgångsrika när det gäller att undvika nedläggning:

"I Abu Dhabi fanns det tidigare ett välkänt gayställe som var väldigt populärt bland lokalbefolkningen, eftersom det finns massor av lokalbefolkningen på gayscenen som helt enkelt inte är öppet ute. Det stängde för ett år sedan, och sedan dess har gjorts några försök att komma igång någon annanstans men utan resultat."

Med en klubb som aktivt är värd för en dragpopgrupp och en lokal plats stängd kan det tyckas som om det finns en klyfta. Matthew är dock snabb med att påpeka att det finns ett giltigt skäl. "Det finns skillnader mellan Dubai och Abu Dhabi enbart på grund av det faktum att Dubai har fler expats. Emirates besättning utgör många av befolkningen, och massor av homosexuella människor kommer till landet på det här sättet."

Gay Dubai

Några tips för att vara säkra kan enkelt hittas online för dem i ett homosexuellt eller oskiljaktigt par som vill resa till länder som har så starka lagar som Förenade Arabemiraten, med de flesta råd om hur man undviker misstankar, till exempel att boka rum med separat sängar på hotell. Men Matthew förklarar att detta i onödan kan tillskrivas paranoia när det helt enkelt bör ses som en respektfull åtgärd för en annan kultur.

"Även om det är lättare att boka ett tvåbäddsrum är det egentligen bara att ta hänsyn till platsen där du befinner dig. Emiraten är väldigt privata, och respekten för den integriteten är av största vikt - därför kommer människor inte att bända in i ditt personliga utrymme/verksamhet , men PDA (public displays of affection) är definitivt förbjudet oavsett om du är hetero eller gay."

Lika många sätt som det finns att odla ett blomstrande liv som homosexuell person i Emirates, är det alltid värt att komma ihåg att konsekvenserna kan vara verkliga och hårda. "Maximalstraffet är tio års fängelse, följt av utvisning om du är en ex-pat. Personligen oroar jag mig inte för detta eller tror att det skulle verkställas, men du måste vara medveten bara för att respektera kulturen, "Matteus varnar.

Läs mer: Gay Cabin Crew Secrets från Mellanöstern, Gayresor i Dubai.

Gå med i Travel Gay Nyhetsbrev

Fler Gay Resenyheter, intervjuer och funktioner

De bästa turerna i Dubai

Bläddra bland ett urval av turer i Dubai från våra partners med gratis avbokning 24 timmar innan din turné börjar.

Smakämnen bästa upplevelserna in Dubai för din resaFå din guide