Süleymaniye-moskén

Saker att göra i Istanbul

Istanbul är en av världens mest historiskt betydelsefulla städer

Istanbul är en vidsträckt stad som förbinder Europa och Asien och är en av världens mest livliga och intressanta resmål. Istanbul är världens femte mest populära turistmål, välkomnar uppåt 12 miljoner utländska besökare varje år och har en kulturellt och religiöst mångfaldig befolkning.

Staden har också en livlig homosexuell scen, med ett antal gaybarer, klubbar och kaféer ströda över hela dess gator. Även om Turkiet är ett socialt konservativt land är Istanbul en fristad för HBT + -personer från många av dess grannländer och ett alltmer populärt resmål för homosexuella resenärer. Med detta sagt har homosexuella rättigheter vänt sig på det värsta de senaste åren. Men att vara gay i Istanbul är mycket bättre än de flesta muslimska länder.

Full av turistattraktioner, religiösa och historiska skatter, bra shopping, mat och hamam samt ett pulserande nattliv och homosexuell scen, ger staden ett fantastiskt resmål för homosexuella.

Hagia Sophia

Utforska den massiva och vackra Hagia Sophia

Hagia Sophia började livet som en kristen kyrka innan den omvandlades till en moské efter den ottomanska erövringen. Moskén förvandlades sedan till ett museum under mycket av 20-talet innan en turkisk domstol dömde det olagligt att byggnaden skulle användas till något annat än en plats för tillbedjan och Hagia Sophias moskestatus återinfördes 2021.

Moskén är ett utrymme med mammutskala som är unikt i sin blandning av både islamiska och kristna konstverk och statyer. Hagia Sophia är en fullt fungerande moské, men gästerna är välkomna att besöka och hittar ett antal officiella reseguider på entrégården. Dessa turer tenderar att vara billiga och kan erbjuda resenärer en djupare titt på historien och modern användning av denna ikoniska religiösa destination.

Basilika Cistern

Utforska underjordiska Istanbul i Basilica Cistern

En av Istanbuls största underjordiska utrymmen, Basilica Cistern byggdes 532 och är den äldsta kvarvarande cisternen i Istanbul. Stöds av 336 kolumner, är utrymmet ett skrämmande men ändå vackert nätverk av gamla ångvattenvägar och reservoarer utformade för att hålla fångsten och hålla stadens regnvatten.

Basilikacisternen renoverades minutiöst 1985 av den turkiska regeringen och är nu en av Istanbuls mest populära turistattraktioner. Besökare kan gå igenom det grotta utrymmet på träpromenader, medan de njuter av den underjordiska kylen, som kan ge en välkommen flykt från stadens svällande värme. Besökare bör vara särskilt uppmärksamma för att se de två Medusa-huvuden huggen i kolumner i cisternen.

Galatatornet

Njut av fantastisk utsikt från Galata Tower

Galata Tower är ett av de högsta och äldsta tornen i Istanbul. Från det 60 meter höga observationsdäcket kan besökarna njuta av panoramautsikten över staden. Tornet byggdes på 14-talet som en del av den defensiva arkitekturen som omgav Istanbul.

Efter omfattande restaurering öppnades Galatatornet för allmänheten 1967 och är nu hem för en imponerande restaurang på översta våningen. För resenärer som vill nå toppen av strukturen och njuta av utsikten finns det en hiss som når halvvägs upp i tornet - gästerna måste trotsa stegen för att nå observationsområdet.

Dyk in i Istanbuls gayscen

Majoriteten av arenorna inom Istanbuls gayscen finns på och runt Taksim-torget. Området är ett centrum för underhållning och nattliv i staden och har en energisk och livlig atmosfär på helgkvällar. Området är hem för ett antal homosexuella och transpersoner fokuserade barer, varav många fungerar som kaféer och kaféer under dagen.

Exemplar på Istanbuls gayscen, Chianti bar är en avslappnad och välkomnande bar och café på Taksim-torget som tenderar att bli livligare och livligare runt kl. 10. Baren har också regelbundna karaokekvällar och temahändelser. Tek Yön är den största och mest populära gaydansklubben i Istanbul och är öppen varje natt och lockar genomgående stora folkmassor av lokalbefolkningen och turister. Klubben har ett stort dansgolv och är värd för live-dragföreställningar på helgerna.

Bosphorus sund

Se Istanbul från Bosporstredet

Bosporusträdet skiljer sig från det europeiska och asiatiska Istanbul och är en bred vattenväg som går genom Istanbuls centrum och åtskiljer de två kontinenterna. Bosporstredet är en upptagen segling och kommersiell segelpassage och dess banker är några av de livligaste och mest livliga områdena i staden, fulla av liv och aktivitet.

Ett av de bästa sätten för resenärer att njuta av Bosporus-sundet är med en av de många färjekryssningar och fritidsturer som finns tillgängliga från Istanbuls stränder. När de är ombord kan resenärer uppskatta Istanbuls livliga stadsbild från vattnet och njuta av nyheten att segla mellan de två kontinenterna.

Färjorna tenderar att vara bekväma och välmöblerade och seglar vanligtvis nära stranden, vilket innebär att det finns gott om fantastiska fotomöjligheter. Från vattnet kommer resenärer också att kunna uppskatta Jungfrutornet, en gammal stenbyggnad mitt i sundet.

Süleymaniye-moskén

Upptäck ottomansk rikedom i Süleymaniye-moskén

Süleymaniye-moskén ligger på toppen av en av Istanbuls sju kullar och är ett landmärke i stadens skyline och är en av de största och vackraste osmanska moskéerna som finns. Byggd av Süleyman I, känd som "den magnifika", var moskén den fjärde i sitt slag som byggdes i Istanbul och dess 10 balkonger representerar Süleymans position som den tionde kejsaren av det osmanska riket.

Interiören i Süleymaniye-moskén är enorm och kavernös men också enkel i sin design och konstverk. Under byggtiden instruerade Süleyman byggare att inkludera ett soppkök, sjukhus och hamam i moskekomplexet och dessa anläggningar kan fortfarande utforskas idag.

Moskén är öppen varje dag för besökare, men den stänger under bön. Süleymans grav ligger nära moskén, som också är väl värt ett besök.

Gå med i Travel Gay Nyhetsbrev

Fler Gay Resenyheter, intervjuer och funktioner

De bästa turerna i Istanbul

Bläddra bland ett urval av turer i Istanbul från våra partners med gratis avbokning 24 timmar innan din turné börjar.

Smakämnen bästa upplevelserna in istanbul för din resaFå din guide