istanbul

Gay Istanbul · Stadsguide

Första gången i Istanbul? Då är vår gay-stadsguidesida ett bra ställe att börja på.

istanbul

Istanbul, den mega spretande staden som förbinder Europa och Asien, är en av världens mest livliga och spännande stadsdestinationer. Det är en sann smältdegel av kulturer, traditioner och historia. Full av turistattraktioner, religiösa och historiska skatter, bra shopping, mat och hamam samt ett pulserande nattliv och homosexuell scen, ger staden ett fantastiskt resmål.

Istanbul är världens femte mest populära turistdestination och välkomnar uppåt 12 miljoner utländska besökare varje år. Stadens historiska centrum är ett UNESCO-världsarv på grund av dess kulturella betydelse, antika arkitektur och religiösa monument.

Istanbul har en mer liberal attityd gentemot HBT + -individer jämfört med många av sina närliggande grannar, och som sådan är det ett mekka för homosexuell kultur och turism i regionen, och även om det inte är i skala Sydney, Wien eller Bangkok finns det en märkbar och livlig gay scen i staden.

Gay rättigheter i Turkiet

Den grundläggande lagenligheten för relationer av samma kön har länge fastställts i Turkiet (sedan 1858), och det finns samma ålder för samtycke (18), men det verkar som om jämlikhet i praktiken inte går mycket längre än så.

Det finns för närvarande inga antidiskrimineringslagar i landet och inga bestämmelser för äktenskap av samma kön, inget officiellt erkännande av par av samma kön eller lagliga rättigheter för homosexuella par att adoptera barn. Det finns en laglig rätt att ändra kön, och du hittar en öppet gaykultur i Istanbul om inte i resten av landet.

Det finns aktiva och högljudda HBT-rättighetsorganisationer som arbetar för lika rättigheter i Turkiet. Detta var det första muslimska majoritetslandet som tolererade firandet av gay pride (i Istanbul och Ankara), men under 2015 och 2016 splittrades stolthändelser av polisen.

Lika rättigheter för HBT-samhället diskuteras fortfarande i det turkiska parlamentet, men ännu inte framgångsrikt antagna.

Gay scen

Medan det är litet och koncentrerat jämfört med den stora kapacitet som Istanbul är, finns det en väletablerad och synlig gayscen i staden.

Scenen är mycket koncentrerad till det viktigaste turistdistriktet Beyoglu, det historiska Pera-distriktet, med det mesta av stadens gay barer och klubbarna ligger i närheten av Taksim, som är det centrala området i Beyoglu. En av de trevligaste gaybarerna i Istanbul är Chianti bar, en vänlig och avslappnad plats som är populär bland det lokala homosexuella samfundet. Chianti Bar är ett kafé om dagen och en bar på kvällen och tenderar att bli mest upptagen tidigt på kvällen.

Rita stora folkmassor på helgerna, Tek Yön är Istanbuls mest populära gaydansklubb. Lokalen lockar en blandad grupp av lokalbefolkningen och turister, förvänta dig ett fullsatt dansgolv. Klubben är öppen varje kväll och har ofta dragshower och har en privat uteplats.

Det är värt att notera att även om många hamam (traditionella turkiska bad) har varit diskreta mötesplatser för turkiska killar i många år, så finns det stora känslor kring eventuell marknadsföring av dessa som gayplatser. Gå och utforska på alla sätt, var bara medveten om känsligheten och agera därefter.

istanbul

Gayhotell i Istanbul

Det mest populära området för homosexuella resenärer att bo i Istanbul är Beyoglu-distriktet. Detta är det bultande hjärtat av moderna Istanbul och erbjuder dem som bor där enkel tillgång till många av stadens berömda sevärdheter och attraktioner. Området är också känt för sitt pulserande nattliv för gay, med ett bra utbud av gaybarer och klubbar.

Beläget nära gay scenen och den vackra Taksim Square, den Grand Hyatt Istanbul är det perfekta läget för resenärer som vill ha en lyxig och elegant bas för att utforska staden.

Istanbul har ett imponerande utbud av hotell över en rad budgetar. Medan staden är hem för många 5-stjärniga, lyxiga destinationer finns det också gott om alternativ för homosexuella resenärer på en mindre budget. Kolla in vår lista över rekommenderade hotell i Istanbul för homosexuella resenärer på Gay Istanbul Hotell-sidan.

Gay bastur i Istanbul

Medan turkiska offentliga utställningslagar hindrar bastur och hamamer från att rikta sig mot en särskilt gay kundkrets, är många av platserna runt staden diskreta mötesplatser för homosexuella.

Traditionella hamams är en del av Istanbuls unika kultur, och dessa ställen endast för män kan erbjuda resenärer en autentisk och unik upplevelse som verkligen är speciell.

Det finns också ett antal mer moderna och västerländska bastur i hela staden, och det här är de platser som i allmänhet är mer populära bland homosexuella resenärer.

istanbul

Historia och kultur i Istanbul

Istanbul anses vara "Europas kulturella huvudstad" och med sin urgamla och mångsidiga historia är det ingen överraskning. Det finns exempel på stadens rika arv spridda över dess charmiga gränder och gator, varav mycket är lättillgängligt för vandrande besökare.

Några av de mest autentiska och bevarade turkiska kulturerna kan observeras i Grand Bazaar och Spice Bazaar, där köpmän säljer sina egna odlade eller tillverkade varor på ett traditionellt sätt. Byteshandel är standard på dessa marknader och kunder kan normalt pruta priset på en vara, och sådana utbyten förväntas av båsägarna.

Istanbul är också ett nav av religiös betydelse, särskilt islam. Det finns flera moskéer och andra platser av religiös betydelse i hela Istanbul och resenärer bör vara försiktiga med förväntningarna och reglerna när de besöker sådana platser. Det är alltid en bra idé att kontrollera klädkoder, entrépraxis och andra respektfulla seder innan du utforskar dessa vackra platser.

Att komma till Istanbul

Den viktigaste ingångspunkten är Atatürks flygplats, som ligger cirka 20 km väster om stadens centrum. Stadens tunnelbanesystem länkar flygplatsen direkt till stadens centrum och är relativt billigt på endast 4TL (vilket gäller bussresor), det finns också en pålitlig expressbuss samt ta en taxi. Taxi kostar i regionen 50TL.

Istanbul har också en andra flygplats, Sabiha Gökçens internationella flygplats, som ligger på den asiatiska sidan av staden. Det finns ingen direkt järnvägsförbindelse till den europeiska stadssidan härifrån så det bästa alternativet är att ta en buss till Kadiköy (E10-linjen) och sedan en av de många färjorna från Kadiköy till olika centrala punkter. Taxi kostar i regionen 80TL.

Det finns också en pålitlig Havatas buss som tar dig direkt till Taksim Square.

Gå till Istanbul

Att ta sig runt i Istanbul

Istanbul är enormt och trångt med trafik, så det är värt att ta itu med kollektivtrafiknätet för att komma runt så effektivt och billigt som möjligt.

Metrobuss

Tunnelbussens snabba transitering har sina egna körfält i hela Istanbul. Det betyder att det är ett av de mest effektiva sätten att resa runt i staden eftersom det kan kringgå trafik och trängsel. Metrobus kan dock bli mycket upptagen och ibland extremt trång.

Metro

Istanbuls tunnelbanelinjer har utvecklats enormt de senaste åren och är nu ett favoritalternativ för både lokalbefolkningen och turister. Den europeiska halvan av staden har specifikt ett fantastiskt och effektivt tunnelbanenät.

Taxi

Taxibilar finns det gott om i Istanbul så du borde aldrig ha problem med att hylla en. De är det perfekta resealternativet för trötta resenärer som inte vill ta itu med den nära hållna tunnelbanebussen. Se dock till att du bara sätter dig i fordon med logotyper på dörrarna för att säkerställa att det är anslutet till ett välrenommerat taxibolag.

Oavsett vilken transportmetod du väljer måste du betala för din resa i förväg. Det gamla Bil beröringstokens av plast och metall håller på att fasas ut, men de är fortfarande vanliga, så det är bäst att skaffa en ny Istanbulkart som kan användas på alla typer av kollektivtrafik. Du kommer att debiteras en liten deposition (10TL) och laddar sedan kortet baserat på antalet resor du förväntar dig att använda det för.

Saker att göra i Istanbul

Staden är full av turistattraktioner och upplevelser - här är bara en kort smakprovning av några av de bästa platserna:

  • Utforska Hagia Sophia-moskén
  • Besök sultanernas hem vid Topkapi-palatset
  • Se den fantastiska blå moskén
  • Lär dig mer om ottomansk historia på Istanbuls arkeologiska museum
  • Besök den nyligen restaurerade Suleymaniye-moskén
  • Uppskatta den turkiska mattsamlingen på Turkish and Islamic Arts Museum
  • Upplev hisnande vyer från Galata Tower
  • Vandra tunnlarna i basilikacisternen

Vanliga frågor

Visa

Från och med april 2014 har Turkiet infört ett e-viseringssystem som gör det möjligt för medborgare i flera länder att ansöka om visum i förväg. Mer information finns här..

Medborgare i Bulgarien, Tjeckien, Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Tyskland, Grekland, Italien, Litauen, Luxemburg, Rumänien, Slovakien, Slovenien och Sverige kan komma in i Turkiet utan visum i 90 dagar inom en 180-dagarsperiod.

Pengar

Den turkiska valutan är Lira (TL). Euro och US-dollar accepteras också på stora turistplatser och butiker. Även om kort accepteras på många av de mest populära turistmålen och dyraste anläggningarna i hela Istanbul, är kontanter fortfarande kung i staden och bankomater kan lätt hittas. Användningen av bankomater är säker och effektiv i Istanbul men det rekommenderas inte att ha stora mängder kontanter.

När ska man besöka

De bästa tiderna att besöka Istanbul är våren och hösten, då dagarna är torrare, längre och soligare, utan högsommarens hetta. Dessa månader brukar också vara bra för resenärer som vill undvika stora mängder turister och överbelastade gator. Sightseeing är också svårare på sommaren eftersom stadens främsta attraktioner tenderar att bli mycket upptagna. För resenärer som letar efter den mest prisvärda resan till Istanbul tenderar hotell- och flygpriserna att falla på vintern när turismen går långsammare.

Säkerhet

Miljontals turister besöker Istanbul varje år. De flesta besök är helt problemfria. Turkiet drabbades dock av ett antal större terroristattacker under de senaste åren, några riktade till turister.

Att resa i Istanbul är i allmänhet säkert, men resor inom 10 km från gränsen till Syrien och till staden Diyarbakir bör undvikas.

Håll dig uppdaterad med reseråd från officiella källor (till exempel UK FCO-webbplats)

Gå med i Travel Gay Nyhetsbrev

Har vi fått något fel?

Saknar vi en ny lokal eller har ett företag stängt? Eller har något förändrats och vi har inte uppdaterat våra sidor ännu? Använd detta formulär för att meddela oss. Vi uppskattar verkligen din feedback.