istanbul

En gayguide till Istanbul

Istanbul har en stor men diskret gay scen

En av världens mest livfulla och spännande destinationer, Istanbul ligger vid gränsen till Europa och Asien och denna kontinent som passerar stadsutbredning är rik på kultur, tradition och historia. Istanbuls gator är överfulla av religiösa skatter, fantastiska turistattraktioner, historiska platser, bra shopping, mat och hamam, och med en livlig och passionerad gayscen är staden en utmärkt plats för homosexuella resenärer.

Istanbul välkomnar över 12 miljoner besökare per år och är världens femte folkrikaste turistmål. Stadens historiska centrum är en UNESCO-världsarvslista och är ett nav av historisk betydelse, forntida arkitektur och religiösa monument.

Jämfört med resten av Turkiet har Istanbul en mer liberal attityd när det gäller HBT + -frågor och rättigheterna för människor som existerar utanför de heterosexuella och cisgender normerna. Som sådan har staden blivit ett mekka för homosexuell kultur och turism i regionen, och även om det inte är i skala San Fransisco, Berlin eller Bangkok finns det en märkbar och livlig gayscen i staden.

Gå till Istanbul

Gaybarer och klubbar i Istanbul

Gayscenen i Istanbul är koncentrerad och kompakt, främst i Beyoglu huvuddistrikt och i det historiska Pera-distriktet. Chianti Bar är en av de trevligaste gaybarerna i Istanbul och erbjuder en vänlig och avslappnad atmosfär. Platsen är populär bland det lokala homosexuella samfundet såväl som besökande resenärer, och Chianti Bar fungerar som ett kafé på dagen och bar på kvällen och blir mest upptagen tidigt på kvällen.

Beläget på centrala och livliga Taskshim Square, Chaplin Café ligger diskret undangömt på andra våningen i en vacker periodbyggnad. Baren är känd som ett billigt och glatt vattenhål och är populärt bland det lokala homosexuella samfundet som dras in av billiga drycker, välkomnande atmosfär och fantastisk musik. Chaplin Cafe är en populär plats för uppvärmning innan du går vidare till en av Istanbuls större gayklubbar. Om du vill träffa vänliga homosexuella killar är Chaplin Cafe rätt plats att besöka.

Pinocchio gaybar har varit öppen sedan 2011 och har etablerat sig som en av Istanbuls mest populära gayplatser. Höjdpunkten i Pinokyo är de roliga och imponerande dragprogrammen som har några av stadens bästa dragtalenter. Klubben är högljudd och livlig och drar ofta in stora folkmassor av lokala homosexuella killar och besökande homosexuella resenärer. Klubben ligger nära många av stadens andra gayplatser vilket gör det till en bekväm plats att kolla in på din resa.

Populärt bland Istanbuls yngre homosexuella publik, Café Morkedi är en centralt belägen och liten gaybar. Baren är öppen från 10 till midnatt och är en populär plats att träffa och komma i kontakt med lokala homosexuella killar och ta en billig drink. Morkedi är en okomplicerad plats och besökare kommer att hitta en billig men glad atmosfär.

istanbul

Gayhotell i Istanbul

Beyoglu-distriktet är det absolut populäraste området för homosexuella resenärer att bo i Istanbul. Stadens slående hjärta erbjuder snabb och bekväm tillgång till många av stadens mest populära turistattraktioner och sevärdheter. Beyoglu är känt för sina stora underhållnings- och nattlivsställen och majoriteten av homosexuella barer och klubbar ligger i detta distrikt.

För den ultimata lyxvistelsen i det livliga Istanbul, överväga Grand Hyatt. Hotellet ligger strax intill Taksim-torget, nära stadens centrum och ger enkel tillgång till Istanbuls nattliv och nöjesdistrikt. Det moderna och eleganta Grand Hyatt Istanbul är gayvänligt och gästerna kommer att kunna utnyttja faciliteterna till fullo, inklusive baren, restaurangen, poolen och bastun. Många av rummen har fantastisk utsikt över Istanbuls antika och dynamiska silhuett.

Ottopera Hotel är ett av Istanbuls finaste små designerhotell. De 14 moderna rummen är skräddarsydda med medvetet utvalda bitar som återspeglar mångfalden i kulturen i Istanbul. Ottopera Hotels lilla skala gör att du alltid kommer att bli välskött och gästerna kan njuta av ett utmärkt läge nära några av Istanbuls främsta nattliv. Hotellets solterrass är det perfekta stället att smutta på en drink och titta på solnedgången över staden.

Gay Pride i Istanbul

De första stolthetsfirandet i Istanbul ägde rum 2003 och äger rum varje år den sista helgen i juni. Istanbuls stolthet var den första LGBT + -händelsen som ägde rum i ett muslimsk majoritetsland och har illustrerat kravet på lika rättigheter i även de mest socialt konservativa staterna. Trots att fler än 100,000 2016 personer har deltagit har alla stolthändelser stängts av och förbjudits av den turkiska regeringen sedan XNUMX. Bekymmer för deltagarnas säkerhet nämns ofta som anledningar till förbudet mot Istanbuls stolthet, men homofobi, bifobi och transfobi är frodiga bland landets styrande parti.

istanbul

Gay rättigheter i Istanbul

Den grundläggande lagligheten för sexuella relationer av samma kön i Turkiet har funnits sedan 1858 och åldern för samtycke har alltid varit lika vid 18. Men utöver detta är HBT + -rättigheterna i landet ganska begränsade.

Par av samma kön i Istanbul får inte gifta sig eller gemensamt adoptera barn och det finns inget rättsligt skydd för dem i relationer av samma kön. Dessutom har Turkiet ännu inte antagit någon form av antidiskrimineringspolitik, vilket innebär att HBT + -personer öppet kan nekas tjänster eller vägras lika behandling. Transpersoner i landet har laglig rätt att ändra sitt lagliga kön.

Gay män är undantagna från värnplikt och får inte tjäna öppet i militären. Det finns dock många aktiva och högljudda LGBT + rättighetsorganisationer som driver lobbyverksamhet för lika rättigheter i Turkiet och Istanbul är en hotbed för aktivism och progressiva tänkare. Detta var det första muslimska majoritetslandet som tolererade firandet av gay pride (i Istanbul och Ankara), men under 2015 och 2016 splittrades stolthändelser av polisen.

Gå med i Travel Gay Nyhetsbrev

Fler Gay Resenyheter, intervjuer och funktioner

De bästa turerna i Istanbul

Bläddra bland ett urval av turer i Istanbul från våra partners med gratis avbokning 24 timmar innan din turné börjar.

Smakämnen bästa upplevelserna in istanbul för din resaFå din guide