Kon-Tiki-museet

De bästa museerna i Oslo

Oslo är full av museer

Oslo är en fantastisk stad för museumälskare. Norges huvudstad kanske inte har en festplats för att konkurrera med Europas andra större städer men det är ett kulturellt kraftverk. Historiskt sett är Norges mest fascinerande period vikingatiden. Otaliga dramatiseringar av vikingarna har gjort dem till mytiska figurer. Oslo har flera museer dedikerade till nordmännen och deras ökända erövringar. Se om du kan skilja fakta från fiktion.

Du hittar också utmärkta museer tillägnad pionjärerna för de arktiska expeditionerna, motståndsrörelsen under andra världskriget och Norges folkhistoria. Kulturentusiaster kommer att vara i sin väska i den norska huvudstaden.

De flesta av Oslos museer finns i Bygdøy. Det är den mest välmående delen av staden och hem för några mycket snygga fastigheter. Det är ett bra ställe att utforska. Det finns stränder och gott om barer och restauranger i Bygdøy.

Vikingeskipsmuseet

Vikingeskipsmuseet

När du tänker på Oslo tänker du på vikingar och otroligt höga levnadskostnader. Vikingarna fortsätter att fascinera. Så många filmer, TV-program och böcker som berättar om vikingarna och deras gudar har påverkat populärkulturen. Vikingatiden anses täcka 793-1066 e.Kr. De kom från Skandinavien och släppte lös en förödande serie attacker över hela Europa. Den första var på den heliga ön Lindisfarne. Det sista ägde rum när Harald Hardrada försökte erövra en del av England. Därefter förändrades tiderna och räderna blev mindre lönsamma.

Det största överlevande vikingafartyget finns på Oslos Viking Ship Museum. Du hittar många andra Viking-reliker att utforska, inklusive mindre fartyg, kläder och hushållsartiklar. Räderna har många slutat men vikingarna fortsätter sin oändliga strävan att Ragnarök våra TV-skärmar.

Norskt folkmuseum

Norwegian Folk Museum ligger i Bygdøy-området och berättar om Norges historia från 13- till 19-talet. Det är ett friluftsmuseum som består av 160 historiska byggnader. Den äldsta är Gold Stave Church med anor från 1200. Du kan också lära dig mer om samisk kultur.

Det är ett av de största museerna i sitt slag. Du hälsas av personalen i traditionell klädsel. Det är väl värt att ta en rundtur och lära sig om norsk folkhistoria. Det kan kännas som att ta ett steg tillbaka genom århundradena.

Kon-Tiki-museet

Kon-Tiki-museet

Thor Heyerdahl var en av de största upptäcktsresande. Hans Kon-Tiki-expedition 1947 är legendarisk. Han har en unik syn på den polynesiska kulturen och argumenterar för att de polynesiska öarna hade varit bebodda av människor som seglade från den sydamerikanska kusten. För att bevisa sin poäng försökte han återskapa resan de kan ha tagit. Det var en episk resa på 6,900 1947 km från Peru till Franska Polynesien. Han anlände i augusti XNUMX. Huruvida hans riktigt fantasifulla idéer är sanna har ifrågasatts, men ingen kan tvivla på hans passion och jaga efter vad Wener Herzog kallar extatisk sanning. Han levde sitt liv som om det var en film. Kon-Tiki-museet ger liv åt sin resa med många originalartiklar.

Fram Museum

Fram-museet är omgivet av många av Oslos bästa museer i Bygdøy och är tillägnat Norges polarexpeditioner. Den första i sitt slag ägde rum mellan 1888 - 1889. Sex upptäcktsresande tog sig igenom några av de mest förbjudande områdena på jorden.

Museets mittpunkt är själva Fram-skeppet, världens starkaste träfartyg. Du kan gå ombord och utforska maskinrummet, hytterna och lastrummet. På museet kan du också lära dig om nordvästra passagen och de arktiska pionjärernas liv.

Norges motståndsmuseum

Trots att de förklarade sig neutrala vid utbrottet av andra världskriget invaderade tyskarna Norge. Den norska regeringen krävde total kapitulation och vägrade tyska krav och kämpade med allierad hjälp. De kunde inte motstå den nazistiska krigsmaskinens kraft och Norge föll snart. Kungafamiljen och regeringen flydde till London.

När kriget avslutades övergav de tyska trupperna i Norge utan att slåss. Under ockupationen motstod många norrmän modigt. Detta museum grundades av motstånd efter kriget. Det visar vanliga människors ansträngningar att leva och motstå i ett ockuperat land.

Nu har du fixat din kultur, ta reda på var du ska festa i Oslo: En gayguide till Oslo

Gå med i Travel Gay Nyhetsbrev

Fler Gay Resenyheter, intervjuer och funktioner

De bästa turerna i Oslo

Bläddra bland ett urval av turer i Oslo från våra partner med gratis avbokning 24 timmar innan din turné börjar.

Smakämnen bästa upplevelserna in oslo för din resaFå din guide