oslo-stadshus-landmärke-torn-med utsikt över upplyst-hamnen

Stadsguide för homosexuella Oslo

Planerar du en resa till Oslo? Då är vår gay-stadsguide för dig något för dig.

 

oslo-stadshus-landmärke-torn-med utsikt över upplyst-hamnen

Oslo

Norges huvudstad är känd för sin vackra natur, höga livskvalitet och avslappnade gayscener.

Med en befolkning på 650,000 XNUMX är Oslo Norges största stad och den tredje största i Skandinavien. Norrmännen åtnjuter en av de högsta levnadsstandarderna i Europa, även om staden också är en av de dyraste i världen.

Beläget vid den norra änden av Oslofjorden, är staden omgiven av skogar, berg och vatten och är en utmärkt bas för att utforska detta fantastiska land. Liksom resten av Norge har Oslo en utmärkt infrastruktur och ett bra kollektivtrafiksystem.

 

Gay rättigheter i Norge

Norge var det andra landet i världen som legaliserade partnerskap för samma kön, och 2009 beviljade det äktenskapets jämställdhet till par av samma kön. Liksom någon annanstans i Skandinavien har norrmän en välkomnande attityd till homosexuella.

År 2016 blev Norge det fjärde landet i Europa som antog en lag som tillåter ändring av lagligt kön enbart baserat på självbestämmande

 

Gay scen

Gayscenen i Oslo är liten jämfört med andra europeiska huvudstäder, men det finns något för varje gaybesökare - vare sig det är en bar, dansklubb, bastu eller kryssningsklubb.

Gayplatserna ligger alla i stadens centrum.

 

Att komma till Oslo

Oslo har tre flygplatser. Vissa lågprisflygbolag marknadsför flyg till "Oslo", men du kan hamna i Sandefjord, som ligger nästan 120 km från staden, så kolla noga.

Oslo flygplats (Gardermoen) - OSL

Oslos flygplats är den största flygplatsen i Norge och betjänas av mer än 30 flygbolag. Det finns direktflyg till Oslo från de flesta europeiska huvudstäder och många andra interkontinentala destinationer.

Flygplatsen ligger 47 km från staden. Flytoget är en snabbtåg från Oslos flygplats till Oslos centralstation. Tågen avgår var tionde minut och restiden är cirka 10 minuter och kostar 20 NOK. NSB är en billigare tågtjänst (180 NOK) som avgår två gånger i timmen och tar 92 minuter. Flybussen driver busstrafik till centrum. Busstransfer tar cirka 23 minuter och kostar 45 NOK. Taxi finns också och priset beror på tid på dygnet, antal passagerare och var i Oslo du ska resa. Genomsnittliga priser kommer nära 150 NOK.

Moss Airport (Rygge) - RYG

Moss flygplats ligger 70 km från Oslo. Det används av lågprisbolaget Ryanair som sitt regionala nav. Busstransfer från Moss flygplats till Oslo tar cirka 1 timme och kostar 180 NOK. Tågtrafiken går från Rygges närliggande tågstation med ett standardpris på 164 NOK. En gratis transferservice finns tillgänglig från flygplatsen till stationen.

Sandefjord flygplats (Torp) - TRF 

Sandelfjord Airport Torp ligger 118 km från Oslo! Budgetflygbolag använder denna flygplats, men påverkar kostnaden och besväret med att ta sig från och till flygplatsen till Oslo när man jämför flyg. Bussresor från flygplatsen till Oslo tar cirka 1 timme och 45 minuter och kostar 260 NOK. Det finns en NSB-tågtrafik från flygplatsen till Oslo centralstation som uppgår till 266 NOK. Det finns taxibilar men mycket dyra.

 

Att ta sig runt i Oslo

Staden har ett utmärkt kollektivtrafiknät med bussar, ett tunnelbanesystem (T-bane), spårvagnar och tåg. Huvudnavet för systemet är Oslos centralstation, genom vilken alla T-banelinjer passerar.

Nätverket har ett integrerat biljettsystem baserat på zoner. Du helt enkelt köp en biljett till reszonerna. Efter att du först har använt biljetten har du 1 timmes gratis resa inom de valda zonerna, med priser från 32 NOK. Du kan köpa ett 24-timmars- eller 7-dagars biljettresekort. Det är 18 NOK dyrare att köpa biljetter ombord.

Turister kan också köpa en Oslo Pass. Detta inkluderar fri entré till mer än 30 museer och attraktioner, obegränsad kollektivtrafik i centrala zoner, gratis parkering på kommunala parkeringsplatser och olika rabatter på restauranger och butiker. Priserna börjar på 395 NOK för en dag.

 

Var man kan bo i Oslo

Oslo centrum har ett utmärkt hotellval som passar alla budgetar. Vår lista över rekommenderade Oslo -hotell för homosexuella resenärer finns på Oslo Hotell-sida.

 

När ska Besök

På grund av sin nordliga breddgrad varierar dagsljuset i Oslo mycket. Under sommaren (juli-september) har staden milda temperaturer, långa soliga dagar och upp till 18 timmar sol om dagen.

På vintern sjunker temperaturen till cirka -7 ° C (19 ° F) till -1 ° C (30 ° F) med mycket snö.

 

Visa

Norge är INTE en del av Europeiska unionen. Alla som anländer till Norge är föremål för invandring och tullkontroller. Norge är dock en del av Schengenområdet.

EU-, EES- och schweiziska medborgare, tillsammans med icke-EU-medborgare från viseringsbefriade länder (USA, Kanada, Australien, Nya Zeeland, Japan, etc.) behöver bara visa ett pass som är giltigt för deras avsedda vistelsetid. Andra medborgare måste ha Schengenvisum.

Var medveten om att tullklarering sker vid din inresa till Norge. Om du flyger till Oslo och har en anslutande flygning till en annan destination i Norge, måste du hämta ditt bagage, rensa tullen och checka in igen innan du fortsätter med din resa.

Ge extra tid för att slutföra denna ganska frustrerande process. Du får ta med upp till 200 cigaretter plus 1 liter sprit & 1.5 liter vin. Regler tillämpas strikt.

 

Valuta

Norges valuta är norska kronan (kr). Valutan består av 1, 5, 10 och 20 kr mynt och 50, 100, 200 och 500 kr sedlar. Kredit- och betalkort accepteras allmänt, även om fotolegitimation kan begäras. Kontantautomater kallas "minibanker".

 

Pris

Norge är ett väldigt dyrt land. Även vardagliga inköp som en kopp kaffe, en burk cola eller snabbmat kan vara dubbelt så mycket som du kan förvänta dig att betala någon annanstans i Europa.

Det är förmodligen en bra idé att budgetera för att spendera minst dubbelt så mycket som du skulle göra i en annan europeisk stad.

 

Dricksvatten

Kranvatten i Norge är något av det renaste som finns någonstans i världen. Att dricka vatten på flaska är bara slöseri med pengar.

Gå med i Travel Gay Nyhetsbrev

Har vi fått något fel?

Saknar vi en ny lokal eller har ett företag stängt? Eller har något förändrats och vi har inte uppdaterat våra sidor ännu? Använd detta formulär för att meddela oss. Vi uppskattar verkligen din feedback.