En guide till Brighton Pride

En guide till Brighton Pride

Brighton och Hove har länge fungerat som Storbritanniens inofficiella gayhuvudstad, med den högsta andelen HBTQ+-hushåll och en stolt historia som ett mecka för queeruttryck i landet. Brighton and Hove Pride började med en demonstration i Brighton 1972 av The Sussex Gay Liberation Front (SGLF), och en full pridemarsch hölls första gången i juli 1973. Evenemanget återvände sedan till staden 1991 och har vunnit popularitet bland lokalbefolkningen och turister sedan dess.

Nuförtiden kan du förvänta dig att omkring 500,000 XNUMX personer kommer till Brighton och Hove för Pride-helgen, och evenemanget anses nu vara ett av Storbritanniens bästa. Oavsett om du väljer att titta på den färgstarka paraden, se popstjärnor på Pride Festival i Preston Park, eller vandra runt i staden och gå med på gatufesterna – hela Brighton och Hove kommer ut för att fira sin mångfald och HBTQ+-gemenskap under Pride-helgen. Förbered din mest färgstarka, fantastiska eller skandalösa outfit, Brighton Pride kommer definitivt inte att göra dig besviken.

Hem till Laines, ett slingrande nätverk av viktorianska gränder, den ikoniska piren och en mängd vintagebutiker och fristående butiker, är Brighton hemmet för alternativt boende i Storbritannien. Staden har ett rykte om sig att vara edginess och är ett genomgående populärt resmål för gayresenärer, med ett fantastiskt utbud av gaybarer och klubbar.

Brighton and Hove Pride hålls vanligtvis den första helgen i augusti, med ett utbud av workshops, parader, fester och föreställningar i världsklass. Med evenemang som sträcker sig från Pride Village Party, där Kemptowns mest älskade gaybarer och klubbar samlas i en heltäckande gatufest, till Pride Festival, med Steps och Black Eyed Peas, oavsett hur din drömpride ser ut , kan du göra det till verklighet i eklektiska Brighton.

 

Brighton Pride Parade

 

Brightons berömda Pride Parade börjar vanligtvis runt 11:4 vid Hove Lawns. Den kommer att röra sig längs havet, genom stadens centrum, förbi St Peters Church, längs London Road och slutar vid Preston Park runt XNUMX:XNUMX. Besökare kan förvänta sig färgglada flöten, tusentals marcher, massor av ballonger, dina favoritpopdivas sånger som sprängs från högtalare, fantastiska kläder och mycket mer!

Ju längre ut på rutten du väljer att se paraden, desto livligare (och vildare) blir publiken. Människor tenderar att anlända allt mer under dagen, men det finns ofta en hel del utrymme i området runt Peterskyrkan, där många människor samlas efter paraden för att fira och dansa hela kvällen.

Tidiga fåglar kan få ut det mesta av Brighton och Hoves fantastiska strandpromenad genom att säkra en plats längs Hove Lawns. Här kommer du att få bevittna paraden när den är som bäst, med deltagare som ännu inte är energisnälla av augustivärmen. En annan bra plats att titta på paraden är Preston Circus. Ligger strax före Preston Park, det är här paraden slutar och Pride-festivalen äger rum.

 

Brighton Pride-evenemang

 

Du kan alltid hitta de vanliga HBTQ+-tillhållen i Brighton för klubbkvällar och evenemang under Pride-helgen, även om det kommer att finnas gott om förfester, Pride-fester och efterfester över hela staden. Det finns så många fler spännande evenemang organiserade som en del av Brighton Pride-schemat och du kan hitta en komplett lista över Brighton Prides evenemang här.

Precis som paraden har Brightons Pride-festival varit en av de största och bästa i hela Storbritannien. Med tidigare headliners som Britney Spears, Kylie Minogue, Christina Aguilera, Sister Sledge, Pet Shop Boys, Jessie J (och tekniskt sett Mariah Carey och The Pussycat Dolls som bekräftades för 2020), har festivalen en meritlista med att säkra bättre headliners var och en år. Festivalen börjar 12 och slutar 10.30 på lördagen. På söndagar har festivalen öppet från 1 till 9.30. År 2023 kommer Pridefestivalen att bäras av Black Eyed Peas, Steps, Melanie C och Zara Larsson.

Inte på humör för en stor festival, men vill ändå festa? Nåväl, lyckligtvis händer det gatufester över hela stan! Gå med i Pride Village Party i Kemptown på lördag och söndag, som sträcker sig över St James Street och Marine Parade. Under Pride Village Party samlas lokala företag som pubar, barer och restauranger för att fira Pride och samla in extra pengar till Brighton Rainbow Fund och Pride Social Impact Fund. Du kan förvänta dig liveunderhållning inklusive DJ:s, dragartister, sångare och mer.

Hur många Pride-firanden kan räkna en dedikerad hundutställning till sina evenemang? Det kan Brighton verkligen. Pride Community Day & Dog Show presenteras i samarbete med Coastway Vets och bjuder in HBTQ+-hundägare att fira sina fyrbenta bästa vänner med en dag av skoj och skällande upptåg.

Brighton Pride Bars

Du kan alltid hitta de vanliga HBTQ+-tillhållen i Brighton för klubbkvällar under pridehelgen. Det kommer att finnas gott om förfester, pridefester och efterfester. Men det finns så många fler spännande evenemang och platser att gå precis utanför huvudbanan.

Arcobaleno i Kemptown har några fantastiska evenemang under Pride-helgen – i år är Brighton-favoriten värd för en 6-dagars Pride-extravaganza i hjärtat av stadens gaydistrikt. Från swingmixers till drag-queen-värdar, du vill inte missa det roliga denna Pride-helg.

Få reda på mer: Brighton Pride

Gå med i Travel Gay Nyhetsbrev

Vad händer idag

Fler Gay Resenyheter, intervjuer och funktioner

De bästa turerna i Brighton

Bläddra bland ett antal turer i Brighton från våra partner med gratis avbokning 24 timmar innan din turné börjar.

Smakämnen bästa upplevelserna in Brighton för din resaFå din guide