Gay Sofia · Stadsguide

Gay Sofia · Stadsguide

Första gången i Sofia? Då är vår gay Sofia stadsguidesida något för dig.

Sofia | София

Bulgariens huvudstad och största stad, med över 1 miljon människor som bor och arbetar här. Sofia ligger i mitten av Balkanhalvön.

Med en historia som sträcker sig tillbaka till antiken har Sofia spelat en viktig del av regional historia. Ockuperat av ottomanerna, allierat med nazisterna och upprättat som en sovjetisk satellitstat; Sofia bjuder in dig att upptäcka sitt rutiga förflutna.

Idag hittar du en livlig stad som är Bulgariens kulturella, kommersiella, utbildningsmässiga och politiska centrum. Här hittar du hisnande kyrkor, fascinerande museer, vackra boulevarder, fantastiska shoppingmöjligheter och en blygsam gay-scen.

 

Gay rättigheter i Bulgarien

Aktiviteten av samma kön legaliserades 1968, men detta indikerar inte på något sätt att Bulgarien är ett liberalt land när det gäller sexualitet. Det är först sedan 2003 som skydd mot diskriminering är lagstadgat och sociala attityder förblir konservativa.

Jämställdhet i äktenskap kan också vara ett tag bort eftersom det gjordes en grundlagsändring 1991 för att definiera äktenskap som enbart mellan en man och kvinna och 2012 hävdade förre premiärministern Boyko Borisov att bulgarerna inte var redo för det.

Adoption är otillgänglig för par av samma kön under alla omständigheter och surrogati är förbjudet för homosexuella par.

 

Gay scen

Sofia, som med många östeuropeiska städer, släpar betydligt efter dina kosmopolitiska gay-mecka i Madrid och Berlin. Det erbjuder inte för mycket i vägen för gayställen, men det finns en handfull Gaybarer och klubbar och Gay bastur tillgängliga.

Jämfört med provinsiella Bulgarien är Sofia mycket mer öppensinnat för homosexuella par som visar tillgivenhet. Det är dock tillrådligt att hålla offentliga tillgivenheter till ett minimum utanför specifikt homosexuella platser.

Sofia har varit värd för en Pride Parade 2008 som möttes med starkt motstånd från religiösa och högerextrema organisationer. Med tiden har paraden blivit mycket mer fredlig, men veckan innan organiserar religiösa ledare en anti-stolthet.

 

Att komma till Sofia

Sofias flygplats (SOF) ligger 10 km öster om stadens centrum. Det är Bulgariens mest trafikerade flygplats och har goda förbindelser med flaggbolag och lågprisflygbolag till destinationer över hela Europa och Mellanöstern.

Du kan ta linje 1 från Sofias tunnelbana till stadens centrum. Restiden tar cirka 18 minuter och tågen går från 5.30 till midnatt. Plattformen ligger vid terminal 2 och det finns gratis transport mellan terminaler.

Alternativt går bussarna 84 och 384 från kl. 5 till midnatt och kan fångas från terminal 2. Resor tar mellan 20-40 minuter, beroende på tid på dagen och trafik. Du måste betala extra för stora bagage. Enkelbiljetter kostar 1.60 lev på både tunnelbana och buss.

Taxi kan tas från flygplatsen till stadens centrum. Flygplatsen rekommenderar att man använder det officiella företaget OK Supertrans (erkänt av OK-klistermärket). En resa in i staden kostar 20 lev.

 

Att ta sig runt i Sofia

Till fots

Sofias centrum är relativt kompakt, så du kommer inte ha några svårigheter att ta dig runt till fots. Promenader är också ett av de bästa sätten att ta in stadens mångsidiga arkitektur. Det är dock värt att ha i åtanke att gropar inte är ovanliga och att det inte finns några särskilda cykelbanor.

Med kollektivtrafik

Sofia har ett väl sammankopplat och integrerat kollektivtrafiksystem med bussar, trådbussar, spårvagnar och en tunnelbana. Jämfört med andra städer blir Sofias kollektivtrafiknät inte för trångt i rusningstid och är relativt lätt att navigera när som helst på dygnet.

En enstaka biljett kostar 1 lev och dagbiljetter kostar 4 lev. Du behöver också en separat biljett för stora bagage. Var noga med att validera dina biljetter eftersom biljettinspektörer fungerar och kan vara ganska ovänliga. Tjänsterna går från 5:XNUMX till midnatt utan nattjänster efter denna tid.

Med taxi

Taxi är lätt tillgängliga i Sofia och är lätt att identifiera (de är gula). Resor inom stadens centrum överstiger sällan 10 lev. Var försiktig med oseriösa förare som försöker imitera de officiella taxibolagen och acceptera som regel inte en taxi om en förare kontaktar dem.

 

Var man kan bo i Sofia

Sofia har ett stort utbud av hotell, från mellanklass till lyx. För vår lista över rekommenderade Sofia -hotell för homosexuella resenärer, besök vår Gay Sofia Hotell sida.

 

Saker att se och göra

Alexander Nevsky-katedralen - Stor bulgarisk-ortodox katedral och ett fantastiskt exempel på nybysantinsk arkitektur. Detta är allmänt erkänt som symbolen för Sofia.

Bulgariens nationalförsamlingsbyggnad - ett kulturmonument med stor historisk betydelse. Byggt mellan 1884 och 1886 är detta ett fantastiskt exempel på nyrenässansarkitektur.

Vitoshka - Sofias huvudboulevard som är värd för underbara jugendbyggnader och lika stora designermärken. En varm sommardag kan det kännas nästan parisiskt.

Eagles Bridge - uppkallad efter de fyra örnstatyerna på varje sida om bron som sägs vara dess beskyddare och beskyddare.

Slaveykov-torget - uppkallad efter far och son-författarna Petko och Pencho Slaveykov, detta är en fridfull liten plats att titta på. Huvudbiblioteket ligger här och du hittar charmiga gamla damer som säljer begagnade böcker från stånd på scenen.

Borisova Gradina - vacker park uppkallad efter den bulgariske tsaren Boris III. Detta är Sofias äldsta park med byggstart 1882.

Nationella kulturpalatset - slående exempel på kommunistisk arkitektur men också en viktig föreställnings- och utställningsplats. Hall 1 kan ta emot 3,380 XNUMX personer med mindre lokaler inuti. Markerna utanför är attraktiva och är ofta värd för marknader.

National Historical Museum - Bulgariens största museum där du kan få veta mer om Bulgariens fascinerande historia. Detta var tidigare residens för Bulgariens sista kommunistledare Todor Zhivkov och ligger utanför stadens centrum i Boyana.

Sofias centrum

När ska Besök

Till skillnad från andra huvudstäder vimlar Sofia inte av turister. Sommaren (juni-augusti) i Sofia är mycket varm men i allmänhet mycket mildare än andra platser i resten av Bulgarien. Vintern är iskall och det finns populära skidorter utanför staden.

Påsktiden är en bra tid att besöka Sofia som firande och de blommande växterna ger staden extra färg. Sofia filmfestival hålls också årligen i mars och Sofia Pride hålls varje juni.

Visa

Bulgarien är inte en del av Schengenzonen ännu, även om rätt steg har vidtagits för att få medlemskap. Bulgarien är dock en del av Europeiska unionen, och dess viseringskrav överensstämmer med vad du förväntar dig av de flesta EU-stater.

 

Pengar

Bulgariens valuta är lev. Andra valutor accepteras inte officiellt på de flesta arenor, så det rekommenderas att du bara har bulgarisk valuta.

Kontantautomater finns allmänt tillgängliga. Kredit- och betalkort accepteras allmänt

Gå med i Travel Gay Nyhetsbrev

Har vi fått något fel?

Saknar vi en ny lokal eller har ett företag stängt? Eller har något förändrats och vi har inte uppdaterat våra sidor ännu? Använd detta formulär för att meddela oss. Vi uppskattar verkligen din feedback.