Gay Liverpool · Stadsguide

Gay Liverpool · Stadsguide

Planerar du en resa till Liverpool? Då är vår stadsguide för homosexuella Liverpool något för dig.

Liverpool

En av de största städerna i norra England. Liverpool är Storbritanniens nionde största stad och är hem för cirka 9 500,000 människor. Det är i hjärtat av Merseyside, Storbritanniens 5:e största storstadsområde och är hem för cirka 2 miljoner människor.

Liverpool uppnådde inte stadstatus förrän 1880, men den industriella revolutionen och tillväxten av dess hamn gjorde det till en betydande plats före det. Det var utgångspunkten för många emigranter från de brittiska öarna som började ett nytt liv i Amerika. Det var den näst mest bombade staden i Storbritannien under andra världskriget.

Idag är Liverpool ett finansiellt, kulturellt och akademiskt centrum. Den är mest känd som The Beatles hemstad, och du kan fortfarande se märkena från Fab Four i staden idag, med bussturer och minnestavlor i hela staden. Den har ett livligt nattliv och den populära gaybyn var den första i Storbritannien.

 

Gay rättigheter i Storbritannien

För information om homosexuella rättigheter i Storbritannien, se vår Gay London City Guide sida.

 

Gay scen

Trots sin närhet till Manchester och dess internationellt erkända gay-scen håller Liverpools gay-scen mer än upp till Manchesters. Dess homosexuella by är den äldsta i landet och är den enda som officiellt erkänns och stöds av ett kommunfullmäktige. Liverpools starka socialistiska tradition gör det till en mycket välkomnande stad.

I och runt gaykvarteret Stanley Street hittar du ett bra urval av barer och dansklubbar, och längre bort finns det bastu. Staden är värd för en extremt populär gay pride-festival i slutet av juli / början av augusti. Homotopia-festivalen i november visar ett fascinerande program för lokal och internationell queer-konst.

 

Att komma till Liverpool

Med flygplan

Liverpool John Lennon Airport (LPL) ligger 12 km söder om staden. Det serveras väl av budgetflygbolag till destinationer i Europa och Nordafrika av budgetflygbolag där du kan byta på dessa navflygplatser. Under sommarmånaderna finns det fler chartertjänster tillgängliga från Liverpool.

Från flygplatsen kan du ta bussar till stadens centrum. Airlink 500 är en expresstjänst som tar dig in i centrum på cirka 30 minuter. Enstaka resor kostar cirka £ 4 men nottjänster stannar 7. 86a-tjänsten är en billigare och längre tjänst men den går 24 timmar så det är ett bra sätt att komma in i stadens centrum på natten.

Hackneyhytter kan fångas utanför terminalbyggnaden och förare måste godkännas för att arbeta på flygplatsen. Resan tar ungefär en halvtimme och kostar mellan 20-30 £ i en taxi, beroende på trafik. Privata taxibilar hämtar dig från parkeringen. Biluthyrning finns på flygplatsen och kan ordnas i förväg.

Manchester Airport (MAN) ligger relativt nära Liverpool och erbjuder ett bredare utbud av tjänster, inklusive flera långdistansflygningar. Det är cirka en timmes bilresa från Liverpool och det finns direkta tåg- och bussförbindelser till Liverpool från flygplatsterminalen.

Med tåg

Liverpool Lime Street är Liverpools största järnvägsnav och det är en imponerande viktoriansk struktur i centrum av staden. Det har goda förbindelser till destinationer runt England (du kan ta dig till London på 2 timmar), men du måste byta förbindelse om du kommer från Skottland eller Wales.

Med båt

Det finns några färjetrafik från Dublin, Belfast och Douglas (Isle of Man) till Pier Head i stadens centrum. Resor från Irland tar cirka 8 timmar och observera att norra irländska sedlar kanske inte accepteras av taxichaufförer eller i vissa butiker.

 

Att ta sig runt i Liverpool

Till fots

Liverpools centrum är relativt kompakt och är väl skyltat så att ta sig runt till fots är det bästa sättet att ta in den fantastiska arkitekturen. Det kan vara en ganska våt stad så se till att du klär dig efter vädret.

Med kollektivtrafik

Liverpool har en omfattande transport som drivs av Merseytravel. Det finns regelbundna och frekventa bussförbindelser hela dagen (nattbussar är prefixade med en N). Biljetter börjar i området £ 2-3 för enkel- och dagsbiljetter som kan köpas från föraren (helst med mynt). Veckokort kan köpas från busstationer.

Merseyrail kör pendeltågen som är ganska praktiska om du bor en bit utanför stadens centrum (eller ska ut på äventyr). Mersey Ferry är en attraktion i sig och tar dig från Liverpool till Wirral. Du kan köpa en Saveway-biljett för drygt 5 pund som täcker bussar, tåg och färjan.

Med taxi

Liverpool har en välskött flotta med igenkännliga svarta hackneyhytter. De kan hyllas på gatan men det finns också många taxistationer i hela staden. Privata hyrbilar kan endast beställas i förväg och alla anrop till dig bör behandlas som misstänkta. Uber är verksamt i Liverpool.

 

Var ska jag bo i Liverpool?

För en lista över rekommenderade hotell i Liverpool, kolla in vår rekommenderade hotell i Liverpool sida.

 

Saker att se och göra

Tate liverpool - den norra grenen av en av Storbritanniens mest framstående konstinstitutioner. Här, vid Albert Dock, kommer du att se några av de bästa moderna konsterna gratis. Tidigare verk som visats har inkluderat Tracey Emins ökända obäddade säng.

Merseyside Maritime Museum - Ett fascinerande museum som täcker Liverpools historia som hamn. Det inkluderar flera museer i ett, inklusive Border Force National Museum, International Museum of Slavery och en utställning om Titanic. Se till att kolla in det gripande "Hej sjöman!" utställning om gaylivet på öppet hav.

Walker konstgalleri - ligger på den enda gatan i Storbritannien som bara har museer eller bibliotek. Walker Art Gallery är värd för verk av Degas och Banksy. Att notera är dess specialutställning tillägnad gay modedesigners.

Djärva gatan - För hippa butiker och knäppa kaféer, gå direkt till Bold Street. För att prova den traditionella grytan Scouse som gav lokalbefolkningen deras ökända smeknamn (scousers), var noga med att bege dig till Maggie May's och hoppa inte över den inlagda rödbetan eller rödkålen på sidan!

Beatles historien - Du skulle vara dum om du missade en möjlighet att ta reda på mer om Fab Four i deras ursprungsstad. Här hittar du en rekreation av den ursprungliga Cavern Club där Beatles gjorde sitt namn.

Everton och Liverpool FC – Liverpool har inte ett utan två Premier League-lag i staden så varför inte ta in dramat och atmosfären i en fotbollsmatch. Den lokala derbymatchen kan provocera fram en del lindriga störningar så håll koll på dig men acceptera det också som en del av det roliga (till viss del).

Peaky Blinders turné – även om den prisbelönta showen utspelar sig i Birmingham är den faktiskt inspelad i Liverpool. Här kan du ta in några av de ikoniska sevärdheterna från serien.

Matthew Street - här hittar du en stor samling barer (inte gaybarer men välkomnande) för att få en sann känsla för Liverpools livliga nattliv. Du hittar också en staty till minne av Liverpools mest kända dotter - den oefterhärmliga Cilla Black.

 

När ska Besök

Liverpool har ett tempererat klimat med relativt behagliga somrar och milda vintrar. Vädret här är väldigt oförutsägbart så kolla prognoserna och packa därefter. Senvåren och sommaren har det bästa vädret, men det är när antalet turister är som störst, men staden är inte precis svärmad.

Det finns ett brett utbud av festivaler och evenemang som hålls i Liverpool under hela året. Liverpool International Music Festival har ett fantastiskt program med musikaliska akter till mycket rimliga priser. Junis Mersey River Festival ser historiska långa skepp gå ner över staden bland andra attraktioner. Liverpool Biennalen har ett internationellt rykte.

 

Visa

Under de senaste åren har Storbritannien skärpt sina invandringsförfaranden och infört användningen av biometri. Fullständiga detaljer kan vara finns här.

De flesta besökare från Europa och länder som USA, Hong Kong SAR, Singapore och Taiwan behöver inte visumkontroll här för att se om detta gäller dig.

De flesta andra besökare från Asien, Sydafrika och Sydamerika måste få visum innan de reser till Storbritannien. Du kommer normalt att behöva delta i en intervju på din lokala brittiska ambassad.

Inträde är normalt tillåtet under en period av 6 månader, och du är fri att resa någonstans i England, Wales, Skottland och Nordirland. Ett brittiskt visum är inte giltigt för resor till andra europeiska länder.

 

Pengar

Storbritanniens officiella valuta är pund (£, GBP), allmänt känt som pundet. Att byta kontanter till brittiska pund i Storbritannien kan vara dyrt. De flesta asiatiska resenärer får en bättre kurs genom att byta valuta innan de reser till Storbritannien.

Visa & MasterCard och betalkort accepteras nästan överallt. American Express- och Diners-kort accepteras allmänt. Storbritannien använder ett "Chip and PIN" -system för alla betalningar. Om ditt kort har ett mikrochip kan du förvänta dig att ange ditt PIN-nummer i stället för att underteckna. Om du inte har en PIN-kod kan du förvänta dig att du ska visa ett officiellt foto-ID.

Kontaktsfria betal- och kreditkortsbetalningar blir allt populärare för mindre köp i kaféer, parkeringsplatser, livsmedelsbutiker och på kollektivtrafik.

Banker öppnar vanligtvis mellan 09:30 och 16:00, även om många i större städer eller större shoppingområden kommer att vara öppna mycket senare.

Gå med i Travel Gay Nyhetsbrev

Har vi fått något fel?

Saknar vi en ny lokal eller har ett företag stängt? Eller har något förändrats och vi har inte uppdaterat våra sidor ännu? Använd detta formulär för att meddela oss. Vi uppskattar verkligen din feedback.