ovanifrån-av-den gamla stan-i-warsaw

Gay Warszawa · Stadsguide

Första besöket i Warszawa? Då är vår homosexuella stadsguidesida för dig.

ovanifrån-av-den gamla stan-i-warsaw

Warszawa | Warszawa

Polens huvudstad, hem för nästan 2 miljoner människor, är en europeisk metropol med snabb utveckling, med en stadshorisont som har förvandlats sedan kommunismens fall 1989.

De traditionella turisthöjdpunkterna runt Gamla stan smälter nu samman till en ny modern europeisk huvudstad med många lyxiga höghus, en ständigt växande kosmopolitisk restaurang- och barkultur och en stadigt växande gayscene.

 

Gay rättigheter i Polen

Homosexualitet har aldrig varit olagligt i Polen. 1932 erkände Polen lagligt homosexualitet och tsamtyckeåldern är 15 för både homosexuella och raka människor. Polen är fortfarande ett av få länder där homosexuella män får donera blod.

Den katolska kyrkans inflytande har gjort resan mot lika homosexuella rättigheter till en långsammare process än i andra delar av Europa. Emellertid sociala attityder förändras och blir mer accepterande av homosexuella rättigheter.

Trots detta är Polen ett av få återstående europeiska länder utan någon form av juridiska partnerskap för homosexuella och lesbiska par. Adoption av homosexuella par är inte tillåtet, även om ensamstående homosexuella kan adoptera.

 

Gay scen

Gayscenen i Warszawa är relativt liten jämfört med de flesta europeiska huvudstäder, men den utvecklas stadigt. Mer Gaybarer och klubbar har öppnat de senaste åren, med regnbågsfärger som stolt visas.

Det finns en blomstrande cafékultur med flera gayägda och många gayvänliga lokaler. De flesta kaféerna ligger runt Śródmieście, stadens centrala distrikt och hem till stora turistattraktioner och hotell.

Warszawa arrangerade sitt första EuroPride-firande någonsin 2010. Även om det mötte viss lokal opposition var det en milstolpehändelse och en språngbräda som har hjälpt det lokala HBT-samhället att bygga en bredare och mer offentlig profil.

 

Kommer till Warszawa

Med flygplan

Frédéric Chopin International Airport (WAW) är Polens största flygplats, som ligger 10 km söder om stadens centrum. Du kan också flyga till Warszawa Modlin.

Det finns en tågförbindelse från flygplatsen till centrala Warszawa, med SKM:s linjer S2 och S3 som tar dig in till stadens centrum med singlar som kostar 3.40 PLN. KML-tåg går också till centrum och kostar 6.80 PLN.

Det finns också bra bussförbindelser till Warszawas viktigaste transportnoder, inklusive en nattbuss med singlar från 3.40 PLN. Om du tar en taxi, se till att bege dig till den officiella taxistationen. Taxipriserna bör vara cirka 40 PLN in till stadens centrum.

Med tåg

Warszawa har utmärkta järnvägsförbindelser till andra europeiska huvudstäder med höghastighetståg. De Dworzec Centralny (Warszawa Centralna) station är den största terminalen i centrum.

 

Att ta sig runt i Warszawa

Spårvagnar har varit ett viktigt inslag i Warszawas kollektivtrafiksystem i många år och ger fortfarande ett perfekt, billigt och säkert sätt att ta sig runt i staden. Det finns 30 spårvagnslinjer som förbinder staden.

Warszawa Metro har två rader för närvarande, som tjänar pendlare snarare än turister. En andra linje närmar sig slutförandet som kommer att länka centrum av staden med den högra stranden av floden Vistula.

bussar finns också och är integrerade med andra kollektivtrafiksystem. Dagskort börjar 15 PLN.

Finansiella byggnader upplysta vid skymningen

 

Var man kan bo i Warszawa

För vår lista över rekommenderade Warszawahotell för homosexuella turister, besök Gay Warszawa Hotell-sida.

 

Saker att se och göra

Śródmieście - Warszawas centrala distrikt som innehåller de flesta stora turistattraktioner.

Gammal stad - Stadens turisthjärtland, minutiöst återställt efter förstörelsen av andra ordkriget; väl värt en promenad.

Gamla stan och nya torg - för musikaliska och teatrala utomhusföreställningar under sommarmånaderna.

Kultur- och vetenskapspalatset - en gåva till staden från "det sovjetiska folket" byggd 1955 och dominerade fortfarande stadskärnan med sin socialistiska realistiska arkitektur; innehåller museer, biograf och en konsertsal, med en utsiktsplattform på 30:anth golvet.

Nationalmuseum - har intressanta tillfälliga utställningar samt permanenta samlingar; var nyligen värd för "Ars Homo Erotica”Utställning av samtida och historisk homoerotisk konst.

Warszawas stigande museum - Detta museum öppnades på 60-årsdagen av det polska upproret och är en passande hyllning till det polska folkets motstånd mot ockupationen 1944.

Fryderyk Chopin-museet - betraktas som Europas modernaste biografiska museum, inrymt i ett fantastiskt barockpalats; en av många hyllningar till Chopin, Polens mest kända kompositör, som tillbringade tjugo år av sitt liv i Warszawa.

nationalarena - landmärkestadion byggd för UEFA EURO-mästerskapen 2012.

Kungliga slottet - imponerande historiskt museum och hem för några av Rembrandts målningar.

Łazienki Park och Palace - anlagda trädgårdar och ett palats byggt på en ö för Polens sista monark, kung Stanislaw August Poniatowski.

Wilanów Park och Palace - Ett före detta kungligt sommarresidens och ett fint exempel på europeisk barock, med utsökta trädgårdar som ramar in palatset.

Teater Wielki - kanske den mest imponerande teater- och konserthuset i staden. Den enorma "världsteatern" är Polens största opera- och balettteater.

Museum of Modern Art - ett nytt museum inrymt i en före detta möbelaffär, nära centralstationen.

Det finns några populära homosexuella sommarmål inom räckhåll för Warszawa:

Błota, är en strand vid floden, cirka 10 km söder om stadens centrum. Att cykla dit bör ta cirka 40 minuter från stadens centrum. Från Wał Miedzeszyński sväng vänster till Sitowie, som är en ojämn grusväg.

Wybrzeże Gdyńhimmel vid Most Grota Roweckiegois bridge är en annan som favorit sommar destination och också en strand vid stranden.

 

När ska Besök

Warszawa lockar flest besökare från maj till september när vädret är som bäst. Somrarna kan vara varma men också våta. Vintermånaderna från november till mars kan vara mycket hårda, med mycket snö och bitande vindar.

I mer än ett decennium har staden varit värd för ett årligt gaypride-evenemang med tillhörande musikfestival, parad och danspartier. Kontrollera officiella Parada Równości-webbplats för framtida HBT Pride-planer.

 

Visa

Polen ligger inom det europeiska Schengenvisumområdet. Om du reser utanför Europa, kontrollera om du behöver ett Schengenvisum.

 

Pengar

Polen är inte en del av euroområdet. Den polska valutan är złoty.

bankomater (ATM-maskin) finns lätt runt Warszawa. Visa, MasterCard, Visa Electron och Maestro är allmänt accepterade.

Gå med i Travel Gay Nyhetsbrev

Har vi fått något fel?

Saknar vi en ny lokal eller har ett företag stängt? Eller har något förändrats och vi har inte uppdaterat våra sidor ännu? Använd detta formulär för att meddela oss. Vi uppskattar verkligen din feedback.