helsingfors

Saker att göra i Helsingfors

Upptäck Finlands huvudstad

Ingenstans är lika synonymt med ordet ”knäppa” lika mycket som Helsingfors, och Finlands huvudstad har varit en bastion av progressiv politik, designinnovation och gaykultur i århundraden. Staden sitter på en myriad av öar och utgrävningar och är hem för ett häpnadsväckande utbud av arkitektoniska stilar och mästerverk, där utrymmen som Musiikkitalo konserthus ofta klassas som några av de finaste i världen.

Stadsspridningen som är Helsingfors är överflödig med fantastiska restauranger, museer, kaféer och gallerier, men stadens naturliga landskap är lika imponerande som det som är konstgjorda. Den vidsträckta baltiska vildmarken är ojämn och otamad, hem till täta skogar och sträckande slätter. Staden är som mest charmig på vintern, när en snötäcke kastar Helsingfors i julläge, med festliga marknader som dyker upp över gatorna.

Hemstaden för Tom of Finland - utan tvekan världens mest inflytelserika producent av gaypornografiska bilder, Helsingfors har också en meritlista av fantastiska mänskliga rättigheter och anses ofta vara en av, om inte den bästa platsen att vara HBT+ i världen. Lägg till en växande och spännande gay-scen, Helsingfors är ett måste att besöka för alla homosexuella resenärer.

helsingfors

Sveaborg

Suomenlinna översätter på engelska till ”Finlands fästning”, och med sin stora storlek och långa historia är det just det. Fästningen spänner över flera öar och ligger bara 20 minuter från Helsingfors hamn med färja. Byggandet började 1748, under Helsingfors svenska tid, och utformades som en viktig strategisk destination och för att skydda Helsingfors och södra Finland. Efter att ha invaderats och förvärvats av flera regeringar, länder och regimer sedan denna tid har Suomenlinna en verkligt unik och fascinerande historia. Fästningen är nu en UNESCO: s världsarvslista och skyddar den från utveckling och förstörelse.

Skärgården som Suomenlinna ligger på är förbunden med en serie broar och på öarna finns ett urval av museer och gallerier som dokumenterar fästningens historia, liksom Helsingfors i allmänhet. Webbplatsen är gratis att besöka och färjeturen tar endast en liten avgift, vilket gör Suomenlinna till en prisvärd, värdefull och berikande upplevelse.

helsingfors

Gay nattliv i Helsingfors

Det är bara passande att en av världens mest gayvänliga städer också har en passionerad, livlig och icke-dömande homosexuell scen. Med en uppsjö av homosexuella barer, klubbar och kryssningsplatser är nattlivet i Helsingfors varierat och är stolt över att skapa en inkluderande atmosfär som välkomnar individer från hela HBT + -gemenskapen. Majoriteten av nattlivet för homosexuella är belägna i Kallio, det främsta homosexuella distriktet, men Punavuori är också ett nav för homosexuell kultur och tenderar att tilltala mer till rika homosexuella killar och de som bor i de omgivande, rika, hipsterdistrikten.

Bear Park Cafe har vunnit priser för Finlands bästa gaybar. Platsen öppnade först som en liten kiosk och har under de senaste två decennierna utvecklats till det lokala hjärtsamhällets bankande hjärta. Baren är populär med ett riktigt mångsidigt tvärsnitt av HBT + -gemenskapen och har en välkomnande och inkluderande atmosfär som är vanligt bland Helsingfors gayställen. Få anläggningar är lika lägerliga och stolta som Bear Park Cafe och temahändelser, festivaler och föreställningar hålls ofta här, så se till att kolla in den här livliga baren under din resa.

helsingfors

Tom av Finland

Den finländska Tom-Finlands konst har varit en symbol för frihet och befrielse för queer-samhället sedan 1950-talet. Vid denna tidpunkt förbjöd lagar i USA produktion och försäljning av homoerotiska konstverk och på grund av detta började Touko Laaksonen - mannen bakom Tom of Finland, sälja sitt konstverk under sken av illustrationer för mäns kondition och hälsa. Skildringarna av otroligt muskulösa män, som ofta bär militäruniformer eller cykelläder, med nästan komiskt stora utbuktningar, slog till mainstream och blev en omedelbar framgång.

Laaksonen föddes i Helsingfors och tillbringade större delen av sitt liv i staden, studerade piano vid Sibelius-akademin och blev en välkänd person inom lokalsamhället. Idag har resenärer till staden en unik möjlighet att följa i hans fotspår på Tom of Finland Experience, en guidad tur som besöker viktiga platser i Laaksonens liv och förklarar hur hans konst kom att befria generationer av homosexuella män.

helsingfors

Marknadstorget

Marknadstorget ligger på den östra sidan av centrala Helsingfors och är sannolikt det första du märker när du besöker stadens gamla stad. Marknaden är den mest kända i sitt slag i Finland, och dess stora storlek och charmiga atmosfär gör den till en av de mest trafikerade och autentiska i världen. Epicentret för det lokala livet, Market Square, är där du hittar allt du kan önska dig, från handgjorda smycken och antikviteter till den färskaste dagligen fångade fisken och ekologiska grönsaker. Handlare kommer från hela regionen för att sälja sina varor, och du hittar bara säsongsbetonade produkter på monterna på torget.

Besökare bör se till att besöka Kauppahalli, en inomhusmarknad som har varit i drift sedan 1889 och är hem för en rad pittoreska bås som är modellerade med många originaldetaljer och säljer ett utsökt urval av finskt kaffe, kakor, bakverk, kokt kött och Mer. Inomhus Kauppahalli är ett utmärkt ställe att besöka om temperaturerna är särskilt låga. Market Square är värd för ett antal evenemang under hela året, inklusive Baltic Herring Market, som hålls här varje år sedan 1743, så se till att du inte missar något speciellt, kolla vad som händer på marknaden innan besöker.

helsingfors

Design District

Helsingfors utsågs till den internationella designhuvudstaden 2012, och i likhet med sina skandinaviska grannar är staden en kraft att räkna med när det gäller banbrytande innovation. Stadens designdistrikt sprids över 25 gator och upptar över 200 byggnader och är en kompakt och kondenserad samling av de bästa formgivarna, studiorna och museerna i Helsingfors. Regeringen främjar och uppmuntrar aktivt blomningen av designdistriktet, och som sådan är det ett av de mest välbärgade och välskötta områdena i staden och ett helt värt besök.

Många av Finlands främsta designstudior och modehus finns i distriktet, men ingen är lika kända som Marimekko. Företagets livfulla mönster och djärva färger kom fram i den globala strålkastaren efter att Jackie Kenndey gjorde huset till en av hennes klädesmakare under presidentvalet 1960. För att få en fullständig och fördjupad förståelse av Helsingfors designdistrikt, se till att besöka designmuseet, ett av de äldsta museerna i världen och hem för över 75,000 100,000 föremål och XNUMX XNUMX ritningar. Museet syftar till att skapa en dialog mellan dem som besöker och de mönster som visas.

Gå med i Travel Gay Nyhetsbrev

De bästa turerna i Helsingfors

Bläddra bland ett urval av turer i Helsingfors från våra partner med gratis avbokning 24 timmar innan din turné börjar.

Smakämnen bästa upplevelserna in helsingfors för din resaFå din guide