Singapore vid första anblicken

Singapore vid första anblicken

Sydostasien har varit mitt adoptivhem de senaste tre åren, och min första ingång var Singapore

Det här var i mitten av 2010 när jag kom dit efter åtta månaders resor runt Sydamerika, Australien och Nya Zeeland, för den sista etappen av en resa runt om i världen.

Ett år tillbringat på resa skapar en mängd unika upplevelser, värdefulla minnen och första intryck, och de som sticker ut över de andra får en speciell betydelse. Det fanns många sådana ögonblick under det året av resor, och det första besöket i Singapore visade sig vara ett av de mest varaktiga, eftersom det sådde de första fröna till min fascination för denna region i världen.

Mina förväntningar på platsen var inte så höga, om jag ska vara ärlig – dess rykte som en rik, välreglerad stad utan rekord av homosexuella rättigheter tilltalade mig inte mycket som Londonbor. Det var Sydamerikas galna megastäder, som redan hade varit de urbana höjdpunkterna på mina resor – Quito, Lima, Rio, San Paulo, Buenos Aires, Santiago, alla sprängfyllda av energi, karaktär och kul – ett upplopp av färg och kontrast. Medan jag njöt av att besöka de stora australiska städerna, (Auckland, Sydney och Melbourne i synnerhet), de verkade små och tama i jämförelse, och jag förväntade mig samma av Singapore.

Singapore sevärdheter

Tre dagar av att utforska staden visade sig jag vara en mer givande upplevelse än jag föreställt mig.

Jag gillade stadens stadsplan, vilket gjorde den tillgänglig och lätt att navigera.

Jag gillade de olika etniska områdena, från Little India med dess labyrint av smala gator till de arabiska kvarteren, och dess livliga China town, hem till stadens främsta gay-ställen - som jag inte hade förväntat mig att hitta vare sig så hög profil eller med så många söta och vältränade asiatiska killar i dem!

Jag gillade den djärva arkitekturen och nya infrastrukturprojekt – från det nybyggda (dåvarande) Marina Bay Sands till Esplanade Theatre.

Jag gillade stadens många parker och trädgårdar, alla gjorda super tillgängliga med effektiva kollektivtrafiknätverk och några ambitiösa nybyggnadsprojekt som Henderson Waves bridge och senast Gardens by the Bay.

Mest av allt tyckte jag dock om Singapore för dess skonsamma introduktion i en helt annan värld av kultur och tradition, fusionen av väst och öst som är uppenbar överallt - från den blandade befolkningen i singaporianska, kinesiska, malaysiska och indiska till mitt första urval av Asiatisk gatemat, utbudet av hinduiska, kinesiska och buddhistiska tempel, moskéer och kyrkor, och till och med den asiatiska besattheten med shopping och gallerior.

Här är några av mina personliga höjdpunkter i Singapore:

  • Marina Bay Sands, komplett med Sky Gardens - för arkitekturens rena fräckhet
  • Esplanaden  - för dess djärva arkitektoniska uttalande och stora stadskonstinvesteringar i dessa teatrar vid bukten
  • Raffles Hotel - för ett sällsynt prov av kolonial prakt. Den nyligen restaurerade Long Bar och dess signaturcocktail, Singapore Sling, förblir intakta
  • Lite Indien - en autentisk indisk atmosfär med sin labyrint av smala gator, hinduiska tempel och några fantastiska indiska restauranger.
  • Orchard Road - för all shopping i världsklass du någonsin kan behöva... eller bära med dig.
  • Asiatiska civilisationsmuseet - för sitt breda och integrerade perspektiv av panasiatiska kulturer och traditioner - är en utmärkt första introduktion till Asiens kulturella underverk.
  • Clarke Quay - för en bra flodpromenad, med ett varierat utbud av kafé- och restaurangalternativ.
  • Henderson Waves Bridge, ett annat djärvt arkitektoniskt uttalande, och också ett praktiskt sådant, förbinder Mount Faber Park med Telok Blangah Hill Park, som en del av 10 km Southern Ridges av grönt, öppet utrymme.

Den första resan till Singapore väckte en törst och önskan att upptäcka mer om Asien och markerade början på en helt ny livsresa för mig. Förutom spänningen att komma in i en ny och annorlunda kultur, kom det också med en välbekant lätthet att vara i en västerländsk influerad stad. Med allt surr och spänning av att vara i en så dynamisk och snabbt växande asiatisk metropol, blev det en berusande och beroendeframkallande blandning.

Gå med i Travel Gay Nyhetsbrev

Fler Gay Resenyheter, intervjuer och funktioner

De bästa turerna i Singapore

Bläddra bland ett urval av turer i Singapore från våra partners med gratis avbokning 24 timmar innan din turné startar.

Smakämnen bästa upplevelserna in Singapore för din resaFå din guide