Ayutthaya

Utforska ruinerna av Ayuthaya

Upptäck Siams andra huvudstad

Ayutthaya, eller Phra Nakhon Si Ayutthaya för att ge det sitt fulla namn, var Siams andra huvudstad. Den blomstrade i fyra århundraden tills den delvis förstördes av burmeserna 1767. Staden övergavs till stor del efter det. Det finns idag som en arkeologisk ruin.

Det finns något ganska lockande med övergivna städer. Ayutthaya var en gång en viktig plats för handel och tillbedjan. De monumentala tempelresterna är ett bevis på Ayutthayas berömda historia.

Ayutthaya

Ayutthayas historia

Det som nu är Thailand var känt som Siam under större delen av sin historia. Siams historia är väl bevarad eftersom den aldrig lyckades koloniseras, trots franska och brittiska insatser. Staden Ayutthaya grundades 1350 och det var Siams andra huvudstad. Det utvecklades till ett stort kommersiellt knutpunkt. Staden byggdes med sofistikerade stadsplaneringsmetoder. Det var lika långt mellan Kina och Indien och väl försvarat av vallgravar och dess strategiska läge.

Efter Angkors kollaps blev Ayutthaya mer inflytelserik. Handlare kom från när och fjärran för att göra affärer i Ayutthaya. Man kan se många utländska influenser i arkitekturen och konsten som finns kvar. Ayutthaya skickade diplomater för att representera Siams intressen vid de stora domstolarna i Europa under den tidigmoderna perioden. Mingdynastin försökte också utöva kolonialt inflytande över Ayutthaya.

Staden upplevde en guldålder under kung Nararis regering (1656 - 1688). Ayutthaya skulle slutligen avvika från historien 1767, efter den burmesiska invasionen. De mest spektakulära resterna av Ayutthaya är klostren, Buddhastatyer och kungliga byggnader.

Ayutthaya

Är Ayutthaya värt ett besök?

Ayutthaya är definitivt värt ett besök. Det är bara en timme bort från Bangkok och det anses vara en av Thailands största turistattraktioner. Ayutthaya är av särskilt intresse för historiefantagare. Med detta sagt, även om du inte är det, är de stora templen, relikktornen och de förstörda byggnaderna fascinerande att se. Det tar cirka 90 minuter att komma till Ayutthaya från Bangkok. Du kan ta skytrain till Mo Chit och sedan ta en taxi eller buss direkt till Ayutthaya. Det är en enkel resa och väl värt att lägga till din färdväg. Du kan göra det på en dagsutflykt eller tillbringa en natt eller två i Ayuthaya.

Ayutthaya

Hur man tar sig runt i Ayuthaya

Inom Ayutthaya City hittar du Ayutthaya Historical Park, en UNESCO: s världsarvslista - det här är festen du vill besöka. Biljetter för inträde är inte dyra. Du kan ta dig runt i Ayutthaya genom att anlita en tuk-tuk-förare - se till att ge dem tips om du gör det. Du kan också hyra en cykel eller gå. Du hittar tuk-tuk-förare på stationen när du anländer.

Det är troligtvis varmt och du går hela dagen så bär bekväma kläder. Det finns ingen klädkod men bär inte kläder som är för avslöjande om du vill gå in i templen. Dessa tempel anses vara mycket heliga platser, så det är inte en bra idé att ha en liten skörd.

Ayutthaya

Höjdpunkter i Ayutthaya

Ayutthaya är enorm så du kan inte se allt på en resa. Det finns några höjdpunkter du definitivt inte vill missa. Wat Chaiwatthanaram är ett av de mest slående buddhisttemplen i Ayutthaya. Kapellen förenas av hemliga gångar täckta av heliga målningar. Det finns hundratals buddhaer som omger detta tempel.

Wat Lokaya Sutha är också otillåtet. Här hittar du den berömda vilande Buddha. Resterna av klostret är ganska spektakulära.

Ett bra ställe att börja din resa är Ayutthaya Historical Park. Det är här du hittar 67 tempel och andra ruiner. Detta var hjärtat av staden innan den föll. Det är en av de mest gåtfulla och kulturellt betydelsefulla platserna i hela Thailand.

Gå med i Travel Gay Nyhetsbrev

Vad händer idag

Fler Gay Resenyheter, intervjuer och funktioner

De bästa turerna i Bangkok

Bläddra bland ett urval av turer i Bangkok från våra partner med gratis avbokning 24 timmar innan din turné börjar.

Smakämnen bästa upplevelserna in Bangkok för din resaFå din guide