En guide till Stockholm Pride

En guide till Stockholm Pride

 

Stockholm Pride 2024

 

1972 gjorde Sverige sitt dramatiska intåg i de queera historieböckerna när det blev världens första land att låta transpersoner byta juridiskt kön och därmed befäste sitt rykte som ett välkomnande mecka för HBTQ+-personer. Under åren som följde fortsatte Sverige co att leda vägen när det gäller HBTQ+ rättigheter och lagstiftning och är idag rankad som en av de bästa platserna i världen att vara gay på.

Med sin första iteration som ägde rum 1998, 2014, hade Stockholm Pride vuxit till att rymma hela 60,000 600,000 deltagare och XNUMX XNUMX åskådare, och blivit ett av kontinentens största Pride-evenemang. Firandet är känt för att kombinera all-out underhållning med en rungande känsla av aktivism och radikal handling, med en mängd delevenemang tillägnad att främja rättigheterna för HBTQ+-personer över hela världen. En av Stockholm Prides unika höjdpunkter är inkluderingen av en jubileumshund-tagg vid varje biljettköp. Varje år skapar en känd queerdesigner en ny bärbar ikon för att uppmärksamma Stockholm Pride.

Det är ingen hemlighet att Stockholm är en grogrund för subversiv subkultur och kreativ gemenskap, men de absolut pirrigaste, och även de queeraste, kvarteren i staden är stadsdelen Södermalm och Gamla Stan. Dessa områden är epicentra för HBTQ+ community i Stockholm och där du hittar den största koncentrationen av gaybarer och klubbar.

Stockholm Pride kommer att hållas i augusti 2024, med ett färgstarkt utbud av workshops, parader, fester och uppträdanden. Med evenemang som sträcker sig från Pride Parade, som kommer att se 60 000 individer delta i en 4.5 km marsch, till Pride Park, ett familjevänligt nav för HBTQ+ kultur, oavsett hur din dröm Pride ser ut, kan du göra det till verklighet i kosmopolitiska Stockholm.

 

Stockholm Pride Parade

 

Stockholm Pride-paraden är utan tvekan Skandinaviens största och lockar tiotusentals deltagare och en mängd Pride-fokuserade evenemang. En glad och färgstark manifestation av kärlek och mänskliga rättigheter.

Varje år förenas Stockholm Pride-paraden i ett officiellt tema och 2023 bjöds deltagarna in att gå med arrangörerna i deras tema "Fira mångfald". Temat lovar att genomsyra hela paraden och besökarna uppmanas att kreativt tolka premissen. Inga administrativa avgifter tas ut för vandrande grupper och vill du gå i paraden som privatperson krävs ingen anmälan.

Stockholm Pride-paradleden tar vanligtvis cirka två timmar att gå och slingrar sig genom stadens omöjligt vackra centrala gator. Paraden kommer att kulminera i Pride Park, ett enormt festivalområde fullt av kul, inspiration och firande! Räkna med att tiotusentals glada människor njuter av en rad matstånd, utställningar, föreställningar och workshops.

 

Stockholm Pride Events

 

Stockholm är en av Europas mest spännande städer, och en destination som har upplevt en boom i popularitet de senaste åren. Tack vare stadens högljudda och stolta HBTQ+-community är Stockholm Pride genomgående en av kontinentens bästa, med en rad Pride-fokuserade evenemang. Det finns inget sätt att göra Pride, och i Stockholm kommer besökarna att hitta en mängd olika aktiviteter, allt från familjevänliga parader till den årliga Schlagerfesten. Mer information om evenemangen som äger rum under Stockholm Pride finns här.

Lätt identifierbar tack vare en regnbågsmakeover under veckorna fram till Pride, Pride House är i fokus för Stockholm Prides mer pragmatiska uppdrag och kommer att vara värd för en rad diskussioner och workshops centrerade kring politik, representation, näringsliv och HBTQ+-rättigheter. På Pride House kan deltagarna utbyta idéer och delta i ömsesidig utbildning kring frågor och utmaningar som HBTQ+-gemenskapen står inför. 

I Pride Park hittar besökare på Stockholm Pride ett urval av världskända konstnärer, utställare och artister samt en rad matstånd, restaurangpop-ups och barer från hela Stockholm. Staden är en grodd för kultur och kulinarisk innovation, och försäljarna i Pride Park lovar att visa upp det finaste utbudet från Stockholms explosiva samtidskultur. 

Stockholm Pride är utan tvekan en familjeangelägenhet och Pride Youth vänder sig till barn och unga mellan 13-25 år. Pride Youth kommer att erbjuda en plats för unga medlemmar i Queer-gemenskapen att samlas och ansluta, och kommer att ha en närvaro på Pride House och Pride Park.

Gå med i Travel Gay Nyhetsbrev

Fler Gay Resenyheter, intervjuer och funktioner

De bästa turerna i Stockholm

Bläddra bland ett urval av turer i Stockholm från våra partner med gratis avbokning 24 timmar innan din turné börjar.

Smakämnen bästa upplevelserna in Stockholm för din resaFå din guide