gay-stockholm-guide-2017

Gay Stockholm · Stadsguide

Planerar du en resa till Stockholm? Vår gay-stadsguide i Stockholm kan hjälpa dig att komma igång.

gay-stockholm-guide-2017

Stockholm

Sveriges huvudstad och den mest folkrika av de nordiska städerna. Denna färgstarka, kosmopolitiska stad är en internationell favorit för semesterfirare och homosexuella turister.

Området är spritt över 14 öar och är genomsyrat av historia, med de första nybyggarna som anlände under stenåldern. Det är Sveriges kulturella, politiska och ekonomiska nav, hem för den svenska monarkin, och välkänt för att vara värd för den årliga Nobelprisceremonin.

Vad mer är, som hemvist för ABBA, Skandinaviens största pridefestival och värd för flera Eurovision Song Contests, är Stockholm utan tvekan en av de mest gayvänliga städerna i Europa.

stockholm-pride-paradStockholm Pride

Gay rättigheter i Sverige

Sverige är världsledande inom HBT-rättigheter. Diskriminering av företag och regering förbjöds 1987. En samlov antogs 1988 och lagen om registrerat partnerskap trädde i kraft 1995.

En konstitutionell förändring förbjöd hatpropaganda baserad på sexuell läggning 2003. Transgenderidentitet ingick i antidiskrimineringslagen 2009 och könsneutral äktenskapslag trädde i kraft 2011.

 

Gay scen

Stockholm är utan tvekan en av de mest liberala, fördomsfria städerna i Europa, där toleransen mot hbt-personer är internationellt hyllad. Dess kärlek till ABBA och Eurovision är bara två påminnelser om dess läger, färgstarka historia.

Även om gayområdet är mindre än städer som London och Berlin, gör den varma och kärleksfulla attityden hos de flesta svenskar Stockholm till en favorit bland gaybesökare. Gaybarer och klubbkvällar är mycket populära här och lockar en blandad publik; unga och gamla, män och kvinnor.

Den årliga Stockholm Gay Pride är kanske den bästa tiden att besöka, den äger rum i juli och augusti, det är en festival av kärlek och hopp som har blivit en av de största evenemangen i Stockholm, som regelbundet lockar tusentals besökare varje år.

År 2018 kommer Stockholm att vara värd för EuroPride mellan 27 juli och 5 augusti.

 

Att komma till Stockholm

Med flygplan

Stockholm Arlanda Airport, som ligger 37 kilometer från Stockholm, hanterar över 22 miljoner passagerare per år. Flygplatsen har fyra terminaler (numrerade 2 till 5). De flesta internationella flygningar anländer eller avgår från terminal 2 och 5.

Arlande expresståg går till och från stadens centrum till flygplatsen. Restiden är cirka 20 minuter och kostar 280 SEK. Tjänsten börjar klockan 5:500. En taxi från flygplatsen till centrum kostar cirka 99 SEK. Det finns också billigare busstjänster från flygplatsen med Flygbussarna som kostar XNUMX SEK för en enkel resa.

Det finns också tre andra flygplatser som trafikerar internationella och inrikes linjer; Bromma flygplats, Skavsta flygplats och Västerås flygplats.

Med båt

Det finns regelbundna färjetrafik mellan europeiska länder inklusive Polen, Finland och de baltiska staterna.

Kryssningsfartyg är ett annat populärt transportval för resenärer som hoppas kunna utforska Stockholm och vidare.

 

Stockholms Gamla Stan (Gamla Stan)

 

Att ta sig runt i Stockholm

Stockholms kollektivtrafiksystem är säkert, effektivt och rent, fungerar till de tidiga timmarna på natten vilket gör det till ett enkelt system att navigera, även efter ett par drinkar!

SL, Stockholms kollektivtrafik, trafikerar alla bussar, tunnelbanelinjer, pendeltåg, spårvagnar och några färjelinjer i staden. Att köpa ett förbetalt biljettkort (som Londons Oyster-kort) och fylla på detta kan spara pengar.

Du kan också köpa 24, 72-timmars- och 7-dagarsbiljetter från 115 SEK. Biljettmaskiner, bås och de flesta tidningsbutiker säljer biljetter.

Från centralstationen kan du gå till de flesta platser, men för attraktioner längre bort kan du agera som en lokal och hoppa på en cykel! Cykelvägar finns överallt, vilket gör detta till en cykelvänlig stad. Det finns flera hyresalternativ tillgängliga.

 

Var man kan bo i Stockholm

Hotell är utspridda över staden. För homosexuella resenärer, stanna nära centralstationen för bästa tillgång till attraktioner och gay nattliv. Billigare alternativ finns längre bort från den historiska delen.

För vår lista över rekommenderade hotell för homosexuella resenärer, besök vår Gay Stockholm-sidan.

 

Saker att se och göra

Kungliga slottet - det officiella residenset för Hans Majestät Konungen av Sverige, detta imponerande palats är ett av de största i Europa, med mer än 600 rum.

En biljett till palatset ger gästerna inträde till fem museer. Rummen är utsökta, med påkostade konstverk, ornament och design utställda. Missa inte det dagliga vaktbytet för en autentisk, pirrande upplevelse.

Gama Stan - Gamla stan är en av de största medeltida centra i Europa, med kullerstensgator, söta byggnader och små presentbutiker som gör detta till en favorit bland lokalbefolkningen och turister.

Du hittar också några av Stockholms bästa gaybarer här.

ABBA The Museum & Swedish Music Hall of Fame - hur kunde du motstå lockelsen från detta läger, livfulla utställning för ett av musikhistoriens största band? Sing-along till Waterloo och damma av dina drag till Dancing Queen och njut av en av de bästa attraktionerna i Stockholm.

Boka innan för att undvika de massiva köerna.

Nordiska museet – Ännu en publikvänlighet, det här är Sveriges största museum av kulturell betydelse, med utställningar om mode, möbler, smycken och svenskt liv.

Stokloster slott - fans av barock kommer att älska detta fantastiska 17-talsslott, en påminnelse om det svenska imperiets tid. De naturliga miljöerna och omgivningarna är perfekta för en picknick också!

Kungliga dramatiska teatern - den här vackra byggnaden belägen nära Nybroviken är ett av de bästa exemplen på svensk arkitektur, och som hem till Sveriges nationalteater hålls många konserter och föreställningar varje månad.

Thiel-galleriet - en stor konstsamling av nordiska målningar från sent 19- och tidigt 20-tal. Väldigt unik.

 

När ska Besök

Mellan maj och september upplever Stockholm medeltemperaturer runt 25C, vilket är anledningen till att stadens centrum är fullsatt under sommarmånaderna. Särskilt juli är mycket hektisk, då Pridefestivalen och Stockholms musik- och konstfestival äger rum.

Snöfall tenderar att falla mellan december och mars, så varva varmt om du stannar under vintern. Hotellpriserna är vanligtvis billigare under denna tid.

 

Visa

Stockholm ligger inom det europeiska Schengenvisumområdet. Om du reser utanför Europa, kontrollera om du behöver Schengenvisum.

 

Pengar

Den lokala valutan är svenska kronor (SEK). Det är en ganska dyr stad, så se till att du har tillräckligt med ekonomi under hela din resa. Bankautomater och valutaväxling finns tillgängliga, och de flesta platser accepterar kreditkortsbetalning.

Gå med i Travel Gay Nyhetsbrev

Har vi fått något fel?

Saknar vi en ny lokal eller har ett företag stängt? Eller har något förändrats och vi har inte uppdaterat våra sidor ännu? Använd detta formulär för att meddela oss. Vi uppskattar verkligen din feedback.

Boka en Travel Gay Godkänt hotell