Malta

En kulturell guide till Malta

Malta är full av kulturella landmärken

Malta är ett drömmål för kultur- och historiefantagare. Det kan vara en liten ö men Malta har spelat en stor roll i historien. Efter att ha påverkats av många imperier är det en smältdegel av olika kulturer. Från St. Paul till romarna och riddarna på Malta finns det så mycket kultur att upptäcka.

Maltas kulturhistoria sträcker sig tillbaka före inspelad historia. Du hittar gamla tempel så gamla att de är lite förstådda, inklusive några av de äldsta kända grottmålningarna. Mellan att sola dig på stranden och dricka cocktails har du gott om ursäkter för att utvidga dig.

St. Johns Co-Cathedral

 

St. Johns Co-Cathedral

 

Riddarna på Malta byggde denna härliga katedral mellan 1572 och 1577, ganska kort tid för att bygga ett sådant mästerverk. Det var ett stort monument för barocken. Riddarna på Malta är en del av historien och också myter. De grundades 1099 och är ett utlopp för Knights Hospitaller och har inspirerat en hel del konspirationsteorier, inte minst Da Vinci-koden.

Caravaggio, det upprörda italienska geniet, flyttade till Malta och anslöt sig till riddarna efter att ha bränt alla sina broar hemma. Hans "halshuggning av Johannes Döparen" beställdes för katedralen och den visas där än i dag. Riddarna lämnade 1798 när fransmännen tog över Malta. Katedralen är fortfarande en av de stora kulturella attraktionerna på Malta. Det är ett måste. Du kan besöka katedralen från 9:30 hela veckan - utom på söndagar. Det är väl värt den blygsamma entréavgiften.

Malta

 

Hälsar batteri

 

Dessa kanoner är världens längsta batteri på jorden och har skyddat hamnen i över 500 år. Uppflugen på Vallettas östra vallar skjuter kanonerna vid middagstid varje dag. Det är värt resan bara för utsikten. Du kommer att kunna se städerna Cospicua, Senglea och Vittoriosa. Läs mer: En gayguide till Malta

 

St Pauls katakomber

 

Malta spelade en viktig roll i tidig kristendom. St. Paul, en samtida av Jesus, antas ha skeppsbrott på Malta. Han kunde väl ha gjort, trots allt var Malta en av de första delarna av det då romerska imperiet som konverterade.

Katakomberna är av romerskt ursprung. De har formen av ett kyrkogårdskomplex och de var i bruk fram till omkring 8-talet. Eftersom de döda inte kunde begravas i stadens gränser - enligt romersk lag - byggdes katakomberna strax utanför Mdina. Du kan ta en tur under jorden och ta en promenad genom den gamla maltesiska historien. St Paul hade inget med dem att göra - kopplingen till helgonet härrör från myten om att detta kluster av katakomber en gång var kopplat till St Paul's Grotto.

Malta

 

Safal Saflieni Hypogeum

 

De romerska katakomberna ersätts i ålder av Safal Saflieni Hypogeum. Det upptäcktes 1902 och går tillbaka till omkring 4000 f.Kr. Du hittar väldigt gamla röda ockra väggmålningar. Endast tio besökare i timmen kan besöka Ħal Saflieni Hypogeum. Det skyddas av ett miljöledningssystem. Du måste boka dina biljetter veckor i förväg om du vill besöka. Du kan se begravningsrum skurna i klipporna och gamla helgedomar. Safal Saflieni Hypogeum ger dig ansikten mot ansikte med resterna av civilisationer så gamla vi vet nästan ingenting om det.

Vall

 

National Museum of Archaeology

 

Nationalmuseet för arkeologi ligger i Valletta i en fantastisk barockbyggnad. Du hittar skatter som går tillbaka till neolitiska perioden, dolkar från bronsåldern och Maltas mycket gamla Venus. Detta är ett utmärkt sätt att upptäcka öns tidiga historia. Du kan bli inspirerad att besöka andra arkeologiska platser runt ön om en viss period tar dig.

 

Ġgantija-templen

 

Ett megalitiskt tempelkomplex som är äldre än pyramiderna i Egypten. Ja, du hörde det rätt. Ġgantija-templen är utomjordiska. Gobekli Tepe i Turkiet är den enda kända religiösa strukturen med äldre ursprung. Dessa tempel går tillbaka cirka 5500 år. Eftersom de är så gamla, är inte mycket känt om människorna som byggde dem. Templen byggdes innan hjulet uppfanns. Hur byggde de dem med sådana primitiva material? Det måste ha varit ett enormt ambitiöst projekt.

Gå med i Travel Gay Nyhetsbrev

Fler Gay Resenyheter, intervjuer och funktioner

De bästa turerna på Malta

Bläddra bland ett urval av turer på Malta från våra partner med gratis avbokning 24 timmar innan din turné börjar.

Smakämnen bästa upplevelserna in Malta för din resaFå din guide