Gay Montpellier · Stadsguide

Gay Montpellier · Stadsguide

Första gången i Montpellier? Då är vår gay Montpellier stadsguide för dig.

Montpellier

Frankrikes 8:e största stad och dess tredje största stad vid Medelhavet, Montpellier är hem för omkring en kvarts miljon människor.

Montpellier är en av de få stora städerna i Frankrike utan något romerskt arv och blev först på riktigt som ett handelscentrum på 12-talet. Efter reformationen blev det ett protestantiskt fäste och belägrades av kung Ludvig XIII. Under Ludvig XIV blev staden regional huvudstad med storslagna byggnader byggda.

Numera är Montpellier ett viktigt utbildningscentrum med cirka en tredjedel av befolkningen som studerar vid dess tre universitet och andra högre utbildningsinstitut. Turister dras hit för sin vackra arkitektur, avslappnade kafékultur, utmärkta shoppingmöjligheter, trevliga sommarväder och blygsamma gayscener.

Gay rättigheter i Frankrike

För information om homosexuella rättigheter i Frankrike, se vår Gay Paris stadsguide sida.

 

Gay scen

På grund av den stora studentpopulationen är Montpellier fullt av unga fördomsfria människor. Attityderna här är så liberala att det finns några som kallar Montpellier för Frankrikes andra gaystad efter Paris.

Montpellier är hem för flera gayställen, mestadels koncentrerade i stadens historiska centrum. Här hittar du Gaybarer, Gay dansklubbar, bastur och en Kryssningsklubb catering för både lokalbefolkningen och besökare. Det är en populär Pride-festival i juli.

 

Att ta sig till Montpellier

Med flyg

Flygplatsen Montpellier–Méditerranée (MPL) eller Fréjorgues flygplats ligger 7 km sydost om stadens centrum. Det är den tionde mest trafikerade flygplatsen i Frankrike med flagg- och budgetbolag som reser till europeiska och nordafrikanska destinationer.

En pendelbuss (linje 120) tar dig från flygplatsen till Place D'Europe där du kan ansluta till kollektivtrafiken på 15 minuter. Den avgår måndag till söndag från 9 till 11.15. Singlar kostar €1.60 men du kan få transfer på kollektivtrafiknätet för ytterligare en euro. Biljetter kan köpas av föraren.

En taxi in till centrum tar 20 till 40 minuter beroende på trafik. Resorna kommer att kosta mellan €26 till €38 beroende på tid på dygnet, antal passagerare och mängd bagage då tillägg tillkommer för väskor. Det är bäst att boka i förväg för att få bästa pris.

Med tåg

Gare de Montpellier-Saint-Roch är en av södra Frankrikes stora järnvägsnav. Det har goda förbindelser till de flesta franska städer och erbjuder även vissa förbindelser till Alperna. Det har internationella förbindelser till Barcelona, ​​Madrid och Genève.

Att ta sig runt i Montpellier

Till fots

Montpellier är en relativt kompakt stad och att utforska den till fots är en fröjd. Vädret är behagligt för det mesta och de flesta platserna ligger nära varandra. Du behöver bara kollektivtrafik om du reser längre bort.

Med kollektivtrafik

Montpellier har ett integrerat kollektivtrafiksystem med bussar och spårvagnar som tar dig från A till B. Enkelbiljetter kostar €1.40 och är giltiga i en timme. En 24-timmarsbiljett kostar 3.80 €. Biljetter kan köpas från automater vid hållplatserna eller från busschaufförerna. Du måste komma ihåg att validera din biljett.

Spårvagnarna går fram till midnatt (1:3 på helger) och under rusningstid kommer alltid 5 till 15 minuter. Detta förkortas till var XNUMX:e minut i tystare timmar. Busstrafiken är regelbunden under veckan men märkbart sällan på söndagar. Det finns en nattbuss, L'Amigo, som tar dig till nattklubbarna i utkanten av stadens centrum.

Med taxi

Jämfört med andra städer är det ganska svårt att faktiskt få en taxi från sidan av vägen. Det är bäst att förbeställa en taxi i förväg. De flesta restauranger, barer och hotell beställer gärna en taxi åt dig. Diskutera alltid resans pris innan du ger dig av och kom ihåg att kvällar, helger och helgdagar alltid är dyrare.

 

Var ska man bo i Montpellier

Montpellier har ett stort utbud av hotell som passar alla plånböcker. För de senaste hotellerbjudandena i Montpellier, besök vår Gay hotell i Montpellier sida.

 

Saker att se och göra

La Place Royale du Peyrou - en vacker trädkantad esplanad med en triumfbåge som mittpunkt. Byggd 1692, guidade turer tar dig upp de 103 trappstegen till toppen av bågen. Vid solnedgången badar hela området i gyllene sol.

Les Jardin des Plantes - Denna vackra trädgård grundades ursprungligen 1593 och är en perfekt plats för en romantisk eftermiddagspromenad. Det underhålls av universitetet i Montpellier och har en bred samling växter för amatörbotaniker att beundra.

Montpelliers katedral - imponerande romersk-katolsk byggnad byggd i gotisk stil. Det skadades kraftigt under 16-talets konflikter mellan katoliker och protestanter innan det återuppbyggdes på 15-talet.

Place de la Comédie - brännpunkten i Montpellier. Här hittar du operahuset, en vacker staty av de tre nåderna och en uppsjö av kaféer, barer och gatukonstnärer. Det är en perfekt plats att titta på.

Musée Fabre - Detta museum grundades 1825 och genomgick en renovering på flera miljoner euro 2003 och avslutades 2007. Detta museum ansågs vara av nationell betydelse och visar viktiga franska och internationella verk från 15-talet fram till 20-talet.

Antigone - en stadsdel strax öster om stadskärnan och en fristad för arkitekter. Designad av den spanska arkitekten Ricardo Borfil, detta område har en mängd kaféer, restauranger och barer att koppla av i medan du tar in den nyklassicistiska arkitekturen.

 

När ska Besök

Våren är förmodligen den bästa tiden att besöka eftersom vädret är mycket behagligt och inte når de outhärdliga topparna som ofta händer på sommaren. Vintrarna är svala och skarpa med temperaturer på i genomsnitt runt 11 grader vilket är behagligt jämfört med destinationer längre norrut. På sommaren ser staden en massiv tillströmning av turister.

Det finns en mängd olika kulturevenemang i Montpellier-kalendern. Cinemed är den näst största filmfestivalen i Frankrike (efter Cannes) och hålls varje oktober. Festival de Radio France et Montpellier är julis klassiska musikfestival och är mycket populär. I juli hålls också Montpelliers årliga gay Pride-firande.

 

Pengar

Frankrike är ett land i euroområdet. Kontantautomater finns allmänt tillgängliga. Kredit- och betalkort accepteras allmänt. Hotell, banker och vissa lokala företag har också valutaväxling.

Gå med i Travel Gay Nyhetsbrev

Har vi fått något fel?

Saknar vi en ny lokal eller har ett företag stängt? Eller har något förändrats och vi har inte uppdaterat våra sidor ännu? Använd detta formulär för att meddela oss. Vi uppskattar verkligen din feedback.