Gay Mannheim · Stadsguide

Gay Mannheim · Stadsguide

Första gången i Mannheim? Då är vår Mannheim stadsguidesida något för dig.

 

Mannheim

Tysklands 22:a största stad efter befolkning inom stadsgränserna, Mannheim är hjärtat av storstadsregionen Rhen-Neckar, Tysklands 8:e största och hem för över 2 miljoner människor.

En stad med en rik och varierad historia, Mannheim höjdes till marken under andra världskriget och återuppbyggdes mödosamt under senare hälften av seklet. Mannheim är också platsen för den första motorcykel och motorbil som byggdes.

Nuförtiden är Mannheim ett ekonomiskt nav där många stora multinationella företag bor. Den är känd för sina progressiva synsätt socialt, ekonomiskt och miljömässigt och har hyllats som en stad att titta på med en gay-scen utspridda över staden.

 

Gay scen

Mannheim har historiskt sett varit en mycket liberalt sinnad stad, med öppet homosexuella anläggningar som favoritställen för konstnärer och författare på 1930-talet. Nuförtiden är Mannheims gaycommunity blomstrande och välkomnande för alla.

Staden är indelad i fyra kvadranter, och gaypopulära barer och klubbar finns i dem alla. Majoriteten av arenorna ligger i Mitte (centrum) och runt Wasserturm.

Mannheim är värd för Christopher Street Day LGBT Pride-firandet varje augusti. Men den största, mest populära gaydans- (och kryssningsfesten) i Mannheim är GAYWERK.

Mannheims grannstad, Ludwigshafen, har också en liten gay-scen, inklusive en bastu som heter Atlantis Bastu. Eftersom de två städerna bokstavligen ligger precis intill varandra kan man säga att de få gayplatserna i Ludwigshafen är en del av Mannheim-scenen.

 

Att komma till Mannheim

Med flygplan

Mannheim City Airport (MHG) är en skugga av sin forna glans. Det går bara två reguljära inrikesflyg till Berlin Tegel och Hamburg. Spårvagn 5 och 6 och buss 50 tar dig in till staden. Spårvagnsresorna tar cirka 25 minuter, bussarna något längre och kostar 2.50 €.

De flesta internationella ankomster anländer via en av de många flygplatserna som gränsar till Mannheim. Frankfurts flygplats (FRA), Tysklands största flygplats och internationella knutpunkt, ligger bara 30 minuter bort med ICE-höghastighetståg/buss tar 1 timme till 90 minuter (priserna varierar).

Frankfurt Hahn Airport (HHN) erbjuder en pendelbuss till Mannheim tågstation som är billig men tar cirka 2.5 timmar att komma till Mannheim.

 Med tåg

Mannheim Hauptbahnhof är väl ansluten till resten av Tyskland och är den näst mest trafikerade, efter Stuttgart, i sydvästra Tyskland. Den har goda internationella förbindelser som sträcker sig så långt som Moskva i öster och Köpenhamn i norr.

 

Att ta sig runt i Mannheim

Till fots

Även om stadskärnan är relativt kompakt måste du förstå att centrala Mannheim är upplagd något annorlunda än andra städer. "Gator" har inga gatunamn utan adresser är istället grupperade i block, ungefär som ett schackbräde. Adresser har formen av en rutnätsreferens, följt av ett nummer, dvs. Q6, 12 (om du är osäker, var inte rädd för att fråga en lokal).

Med kollektivtrafik

Verkehrsverbund Rhein-Neckar (VRN) är namnet på den organisation som organiserar kollektivtrafik i regionen Rhein-Neckar. Det erbjuder ett integrerat system av bussar, spårvagnar, s-bahn-tåg och regionaltåg i Mannheim och till andra städer som omger det.

Enkelbiljetter börjar från €1.60 och dagsbiljetter från €6.50. Majoriteten av spårvagnslinjerna i Mannheim går var 20:e minut under dagen men det finns färre regelbundna natttjänster tillgängliga, med vissa tjänster som går dygnet runt på helgerna.

Med taxi

Det är lättare att flagga taxibilar i Mannheim eller hitta taxistationer, men samma försiktighet bör iakttas som i vilken europeisk stad som helst. Se till att bara gå in i licensierade hytter och se till att du betalar per meter för att undvika att bli lurad.

 

Var man kan bo i Mannheim

För vår lista över rekommenderade hotell, besök Gay Mannheim Hotell sida.

Saker att se och göra

Luisenpark - Luisenpark byggdes mellan 1892 och 1903 och nämns ofta som en av de vackraste parkerna i Europa. Sevärdheter inkluderar en stor båtsjö, de kinesiska trädgårdarna och Pflanzenschauhaus (glashus) med sitt akvarium och fjärilssamling.

Friedrichsplatz - bara tio minuters promenad från stadens centrum ligger detta nybarocka offentliga torg. En perfekt plats att koppla av och titta på folk. Se till att kolla in ljusshowen på fontänen.

Kunst – Mannheims medborgerliga konstsamling hålls i en stor 19-talsbyggnad och är gratis inträde på onsdagar och mellan 6-8 de flesta kvällar.

Mannheim-palatset - ett storslaget palats som ofta jämförs med Versailles. Nu utgör majoriteten av det en del av universitetet i Mannheim, du kan fortfarande ta guidade turer inuti.

Vattentorn - Ett berömt romanskt vattentorn som fungerar som Mannheims främsta landmärke. Se till att ta en selfie här.

SAP Arena - en stor multifunktionell arena som är hem för Mannheims världsberömda ishockeylag Die Adler (örnarna).

 

När ska Besök

Till skillnad från andra städer och städer i regionen blir Mannheim inte översvämmad av turister under sommarmånaderna. Det ligger på Tysklands hetaste läge, det så kallade Rhenskiftet, så sommarmånaderna kan vara extremt varma.

Till skillnad från många centraleuropeiska städer är snö faktiskt inte så vanligt under vintermånaderna. Detta betyder inte på något sätt att du inte bör packa en varm kappa i december, eftersom temperaturen faller under fryspunkten.

I augusti ser den stora Christopher Street Day-festivalen ut på gatorna och i november har den internationella filmfestivalen, väntar med närliggande Heidelberg.

 

Visa

Tyskland är inom det europeiska Schengenvisumområdet. Om du reser utanför Europa, kontrollera om du behöver Schengenvisum.

 

Pengar

Tyskland är medlem i euroområdet. Kontantautomater finns allmänt tillgängliga. Du kan bli ombedd att uppvisa fotolegitimation om du betalar med kredit- eller bankkort i en butik.

Gå med i Travel Gay Nyhetsbrev

Har vi fått något fel?

Saknar vi en ny lokal eller har ett företag stängt? Eller har något förändrats och vi har inte uppdaterat våra sidor ännu? Använd detta formulär för att meddela oss. Vi uppskattar verkligen din feedback.