Gay Lyon · Stadsguide

Gay Lyon · Stadsguide

Första gången i Lyon? Då är vår stadsguide i Lyon för dig.

Lyon

Frankrikes tredje största stad och huvudstad i regionen Auvergne-Rhône-Alpes, Lyon är hem för en halv miljon människor. Det ligger i hjärtat av ett storstadsområde med över 2 miljoner människor.

Grundat på order av senaten för romerska flyktingar, har Lyon legat på vägskälet för europeisk historia i många århundraden. År 1572 ägde katoliker en massaker av protestanter på St Bartolomeusdagen och många historiska byggnader raserades under den franska revolutionen. Bröderna Lumière uppfann biografen här.

Numera är Lyon känt för sitt kök, efter att ha kallats världens gastronomiska huvudstad. Det är huvudkontoret för INTERPOL och är centrum för bank, mjukvara och läkemedel. Turister lockas av fantastisk arkitektur, imponerande gatukonst, bra shoppingmöjligheter, många museer och dess livliga gayscen.

Gay rättigheter i Frankrike

För homosexuella rättigheter i Frankrike, se vår Gay Paris stadsguide sida.

Gay scen

Även om den är liten i jämförelse med Paris, är Lyons gay-scen en av de mest livliga i Frankrike. De flesta arenor är koncentrerade till Vieux Lyon. I Lyon hittar du Gaybarer, Klubbar, Kryssningsklubbar, Gay bastur och massage catering för homosexuella kunder.

Lyon är en otroligt varierad stad och varje juni öppnar staden sina armar och firar den oerhört populära stolthetfestivalen. Det finns också en Queer Film Festival som hålls i mars och en filmfestival med gaytema i närliggande Saint-Etienne varje november.

 

Att komma till Lyon

Med flygplan

Saint-Exupéry Airport (LYS) ligger 25 km öster om stadens centrum. Det är Frankrikes 4:e mest trafikerade flygplats och har goda förbindelser till destinationer i Europa, Mellanöstern, Nordafrika, Nordamerika och Frankrikes utomeuropeiska departement.

Rhônexpress-spårvagnstjänsten tar dig direkt till stadens centrum på en halvtimme. Det är en dyr tjänst (15.90 €) på ett sätt och passar med wifi och uttag. Tjänsterna går från 5:4 till midnatt. Biljetter kan köpas i förväg online, på biljettmaskiner på stationen eller från förvaltaren (en extra avgift på XNUMX € tillkommer).

Ett billigare kollektivtrafikalternativ är att ta buss 1950 till La Verpillière järnvägsstation (notera att det inte finns några busstjänster på söndag). Denna busstjänst kostar 4.70 € och härifrån kan du ta ett tåg till stadens centrum för 6.80 €. Med väntetider och överföringar bör resan ta cirka en timme.

Det finns en taxistation utanför terminal 1 även om det kan vara enklare och mer kostnadseffektivt att förbeställa en. En resa till staden kan kosta vad som helst i regionen mellan 45 och 70 euro beroende på tid på dagen och slutdestination. Resetiderna är ungefär en halvtimme.

Med tåg

Lyon har två huvudtågstationer i stadens centrum. Part-Dieu station ligger i finansdistriktet och Perrache är den historiska stationen. Båda erbjuder bra förbindelser över hela Frankrike. Direkta internationella tjänster från Part-Dieu inkluderar destinationer i Spanien, Tyskland, Belgien, Schweiz och Storbritannien via Eurostar.

 

Att ta sig runt i Lyon

Till fots

Även om Lyon är en storstad är dess centrum lätt att gå till fots. Det tar cirka 20 minuter att komma från Place des Terreaux till Place Bellecour och tunnelbanestationer ligger vanligtvis cirka 10 minuter från varandra. Trafiken kan täta vid stora korsningar och förare slår ofta rött ljus.

Med kollektivtrafik

Lyon har ett effektivt och integrerat kollektivtrafiknät som drivs av TCL. Biljetter kostar 1.80 € för en timmes resa över nätverket av tunnelbanetåg, bussar, trådbussar, spårvagnar och bergbanor. Dagskort börjar på 5.50 € och kan köpas från maskiner på stationen (de accepterar bara mynt) och butiker som visar en TCL-skylt.

Tunnelbanor, spårvagnar och bergbanor går från cirka 5 till midnatt med väntetider i regionerna 2 minuter till 10 minuter beroende på tid på dygnet och linjen. Vissa busslinjer går inte efter 9 men det finns en nattbuss varje timme på vissa linjer som kallas "Pleine Lune" (fullmåne).

Med taxi

Taxi är ganska dyra i Lyon och en förare kan välja att ta ut 7 € för varje resa. Extra avgifter kan tillkomma för bagage, upphämtning från tågstationen eller flygplatsen och 4: e passagerare. Det finns taxistationer men det kan vara mer tidseffektivt och kostnadseffektivt att boka i förväg.

 

Var man kan bo i Lyon

Hotell i eller nära stadens centrum är praktiska för att utforska staden. För vår lista över de bästa hotellen i Lyon eller homosexuella resenärer, besök vår Gay Lyon Hotell sida.

 

Saker att se och göra

Basilikan Notre-Dame de Fourvière - byggd på 19-talet och en blandning av bysantinsk och romansk arkitektur, är denna kyrka en av de ikoniska bilderna av Lyon. Lokalbefolkningen skojar att byggnaden ser ut som en upp och ner elefant.

Musée Gadagne - beläget i centrum av Lyon, består detta museum faktiskt av två museer. Lyon historiska museum erbjuder en fascinerande inblick i det varierade förflutna i denna spännande stad. Museet för världsdockor är lite läskigt.

Passage Thiaffait - en av Lyons berömda täckta gångvägar i det gamla sidenhandlarkvarteret. Detta område är fyllt med konstnärers verkstäder och är ett bra ställe att köpa en present till någon.

Parc de la Tête d'Or - stor stadspark öppnade 1857. Detta är ett perfekt ställe att fördriva solig eftermiddag. Det finns en båtsjö, enorma växthus och en djurpark här, som är känd för sin samling "African Plains".

Les Halles de Lyon Paul Bocuse - en fantastisk plats att se varför Lyon har rykte att vara en gourmethuvudstad. Denna inomhusmarknad har platser där du kan sitta på en plats för lunch och vin. Du kan också ta bort gastronomiska läckerheter för att prova vid ett senare tillfälle eller ta en picknick.

Institut & Musee Lumière - fascinerande museum tillägnad filmens fäder inrymt i en underbar jugendbyggnad. En del av utställningen är på engelska men det rekommenderas att betala 3 € för en guide.

 

När ska Besök

Trots sin närhet till Alperna är snö faktiskt ovanligt här. Även om sommarmånaderna är de torraste, är regn ganska oförutsägbart här och kan dyka upp när som helst. Juni och september är förmodligen de bästa månaderna att besöka eftersom vädret vanligtvis är trevligt och det finns färre turister. Vintervindar från Alperna kan vara bitande.

För att hedra Lyons filmarv är staden värd för Festival Lumière som lockar stjärnor från fransk och internationell film. Det finns också tvååriga festivaler för dans och modern konst och decembers ikoniska Festival of Lights. I maj ses Nuits Sonores electroinc-musikfestival sjunka till staden. Pride hålls i juni.

 

Pengar

Frankrike är ett land i euroområdet. Kontantautomater finns allmänt tillgängliga. Kredit- och betalkort accepteras allmänt. Hotell, banker och vissa lokala företag har också valutaväxling.

Gå med i Travel Gay Nyhetsbrev

Har vi fått något fel?

Saknar vi en ny lokal eller har ett företag stängt? Eller har något förändrats och vi har inte uppdaterat våra sidor ännu? Använd detta formulär för att meddela oss. Vi uppskattar verkligen din feedback.