Gay Krakow · Stadsguide

Gay Krakow · Stadsguide

Första gången i Krakow? Då är vår homosexuella Krakow stadsguide något för dig.

Krakow Gamla stan på natten

 

Kraków

Polens andra stad och hem för över 750,000 20 människor. Krakow blandar medeltida prakt, glamour från XNUMX-talet och sovjetisk arkitektur efter kriget för att skapa ett spektakel som du inte kommer att glömma i all hast.

Den medeltida stadskärnan är värd för ett av de största torgen i sitt slag i Europa. Utöver detta dras folk till Krakow för dess eleganta kafékultur, hisnande vyer och blygsamma gayscener.

 

Gay rättigheter i Polen

För homosexuella rättigheter i Polen, se vår Gay Warszawas stadsguide sida.

 

Gay scen

Som du kan förvänta dig från städer i Östeuropa, är homosexuell scen inte lika ansiktsfull och dunkande som städer i grannlandet Tyskland. Med detta sagt har Krakow en lågmäld men växande gayscene.

Koncentrerad mestadels i det trendiga Kazimier-distriktet (gamla judiska kvarteret) hittar du ett urval av Gaybarer och dansklubbar samt Gay kryssningsklubbar inom gångavstånd från varandra.

Krakow har ingen Pride-festival som sådan men har en mindre årlig queerfirma. I jämförelse med Warszawa är konservativa attityder lite vanligare här och tidigare försök att vara värd för stolthetsceremonier har mötts med protester.

Kommer till Krakow

Med flygplan

Saint John Paul II International Airport Kraków–Balice (KRK) är Polens näst största flygplats. Det är väl betjänt av de stora europeiska flygbolagen såväl som lågprisbolagen med det polska nationella flygbolaget LOT som erbjuder transatlantiska flygningar.

Det finns en modern tågetjänst från passagerarterminalen till Krakows centralstation med wi-fi, luftkonditionering och laddningsterminaler. Singlar kostar 9 PLN och restiderna är cirka 17 minuter. Tåg går från klockan 5 till strax efter midnatt.

Busslinjer 208, 252 och nattbuss 902 går från flygplatsen till stadens centrum. Biljetter kostar 4 PLN för en singel med tjänster som körs minst var 20: e minut (mindre frekvent beroende på tid på dagen.

Krakow Airport Taxi är det enda officiella taxibolaget som arbetar på flygplatsen. Du kan boka i förväg och resor kostar cirka 89 PLN.

Med tåg

Som med mycket av fastlandet i Europa finns det goda förbindelser till andra europeiska städer via järnväg. Järnvägsstationen Kraków Główny har tjänster till Wien, Prag, Bratislava och Budapest som tillhandahålls av det polska nationella järnvägsföretaget PKP.

 

Att ta sig runt i Krakow

Till fots

Krak0w är relativt kompakt med majoriteten av de viktigaste platserna belägna i närheten av varandra. Det är också det perfekta sättet att ta in den vackra arkitekturen och de slingrande medeltida bakgatorna eftersom den historiska stadskärnan i huvudsak har blivit fotgängare.

Buss och spårvagn

Om du behöver vila benen har Krakow ett effektivt och välanslutet integrerat kollektivtrafiksystem. Bussar och spårvagnar kör regelbundet från 5:11 till XNUMX:XNUMX med nattbussar som kör mindre ofta.

Priserna börjar från 2.80 zł för en 20-minuters resa (cirka 8 stopp beroende på trafik). Dagbiljetter börjar från 15zł och du kan köpa pass i flera dagar. Biljetter kan kosta antingen vid hållplatsen eller på fordonet, men kom ihåg att validera din biljett.

Var man kan bo i Krakow

Krakow har ett utmärkt val av hotell som passar alla budgetar. Kolla vår lista över topp Krakow hotell för homosexuella resenärer.

 

Saker att se och göra

Huvudmarknadstorget - hjärtat av Krakows gamla stad. Detta är fokuspunkten för Krakows nattliv och kafékultur med en uppsjö av barer och restauranger som ligger här för att människor kan titta på och beundra den vackra medeltida arkitekturen.

Wawel Royal Castle - imponerande struktur byggd på en kulle byggd i en mängd olika arkitektoniska stilar. Legenden säger att en drake en gång bodde i kullen innan den dödades av prins Krakus.

Judiska distriktet (Kasimierz) - hippt och trendigt distrikt som har de flesta av Krakows gayställen. Förvänta dig en alternativ publik och ett distinkt urval av gallerier och vintagebutiker.

Schindlers fabrik - Det är omöjligt att besöka Krakow och inte konfronteras med dess turbulenta 20-talshistoria. Här kan du få reda på mer om de judar som räddades från dödslägren av industrimannen Oskar Schindler, som förevigats i filmen Schindlers lista.

St. Peter och St. Paul-kyrkan - Polsk barockkyrka känd för sina statyer av jesuithelgon på sin fasad.

St Mary's Basilica - gotisk tegelkyrka känd för sin altartavla i trä. Varje timme spelar en trumpetare Hejnał Mariacki, en femtoners hymn som är ikonisk för staden Krakow.

Auschwitz - ökända nazistiska dödsläger. Det finns många turer annonserade men du kan ordna din egen resa om du vill. En buss eller tåg från Krakow till den närliggande staden Oświęcim. Du måste betala för en guide tidigare på dagen men om du går senare kan du utforska i din egen takt.

Wieliczka Salt Mines - en kort tågresa utanför Krakow, dessa före detta saltgruvor är en imponerande arkitektur. Medan turistvägen bara visar dig 2% av gruvans verkliga utsträckning kommer du att möta en underjordisk sjö och en katedral byggd av salt.

När ska Besök

Vädermässigt är Krakow som bäst i juli och augusti, men det är då turisterna kommer till staden. Vi rekommenderar ett besök i maj eller juni eftersom vädret är friskt och växterna fortfarande blommar för fullt.

Vintrarna är bittert kalla, som i stora delar av Centraleuropa; men snön tillför en viss magi till Krakows vackra arkitektur.

 

Visa

Polen ligger inom det europeiska Schengenvisumområdet. Om du reser utanför Europa, kontrollera om du behöver ett Schengenvisum.

 

Pengar

Polen är inte en del av euroområdet. Den polska valutan är złoty.

bankomater (ATM-maskin) finns lätt runt Krakow. Visa, MasterCard, Visa Electron och Maestro är allmänt accepterade; AmEx och Diners Club mindre.

Gå med i Travel Gay Nyhetsbrev

Har vi fått något fel?

Saknar vi en ny lokal eller har ett företag stängt? Eller har något förändrats och vi har inte uppdaterat våra sidor ännu? Använd detta formulär för att meddela oss. Vi uppskattar verkligen din feedback.

Boka en Travel Gay Godkänt hotell