Gay Glasgow · Stadsguide

Gay Glasgow · Stadsguide

Planerar du en resa till Glasgow? Då är vår stadsguide för homosexuella för Glasgow något för dig.

Glasgow

Skottlands största stad och en pulserande metropol. Glasgow är hem för 600,000 XNUMX människor och är hjärtat av ett stadsområde med mer än en miljon människor.

Medan Edinburgh är Skottlands främsta turistattraktion, har Glasgow verkligen ökat sitt spel de senaste åren. Även om det fortfarande är lite tufft runt kanterna, erbjuder Glasgow oslagbar kultur, bra shopping, fantastisk arkitektur och ett livligt och pulserande nattliv.

 

Gay rättigheter i Skottland

se vår Gay Edinburgh stadsguide för att ta reda på om homosexuella rättigheter i Skottland.

 

Gay scen

Majoriteten av Glasgows gayställen är koncentrerade till den ultrahippa Merchant City. Även om Glasgows gay-scen inte är i närheten av samma skala som London eller Manchester, är det en bra återspegling av själva staden - opretentiös och vänlig.

 

Att komma till Glasgow

Med flyg

Glasgow International Airport (GLA) är den näst mest trafikerade flygplatsen i Skottland och är Skottlands transatlantiska nav. De största europeiska flygbolagen flyger alla hit liksom budgetflygbolagen och Emirates för mer exotiska förbindelser.

Glasgow Aiport Express-buss 500 tar dig till stadens centrum för £ 7.50. Resan tar cirka 15 minuter och går 24 timmar. Under dagen kan du ta en buss runt var tionde minut. På natten sjunker detta till en övernattningstjänst.

Taxi kan tas från utsidan av terminalbyggnaden. En resa till stadskärnan kostar £ 15-20 och är det snabbaste / mest bekväma sättet att komma dit du behöver vara.

Glasgow Prestwick Airport (PIK), känd för att vara den enda platsen på brittisk mark Elvis Presley trampade på, fungerar som ett nav för Ryanair. Alternativt är Edinburghs internationella flygplats (EDI) lättillgänglig med flyg och järnväg.

Med tåg

Glasgow har två järnvägsterminaler, Glasgow Queen Street och Glasgow Central. Båda erbjuder förbindelser över hela landet med restider till Edinburgh och London 50 minuter och 5 timmar repektivt.

Med buss

Busstationen Buchanan Street erbjuder intercity- och internationella busstjänster. Även om det är billigare än tågresor för de flesta festen, kan dessa resor ta ett tag till destinationer i England.

Att ta sig runt i Glasgow

Till fots

Det bästa sättet att ta sig runt i Glasgow är till fots. Gatorna är utformade i ett rutnät, ungefär som en amerikansk stad, som hjälper dig att få tag på dig.

Med tunnelbana

Glasgow har de tredje äldsta tunnelbanesystemen i världen, och det är också ett av de minsta med totalt 15 stationer. Detta är ett bekvämt sätt att komma till stadens västra ände. Singlar kostar £ 1.40 och dagskort är 2.70 £. Tåg från kl. 6.30 till 11.3 med sista tåget på söndagar som går runt 6.

 

Var man kan bo i Glasgow

Det är bäst att bo i Merchant City eftersom det ligger nära de flesta av Glasgows gayställen. För en lista över rekommenderade hotell, besök vår Gay Hotell hotell sida.

 

Saker att se och göra

Kelvingrove Art Gallery and Museum - detta vackra museum i Glasgows West End är ett måste. Det är gratis inträde och innehåller verk av kända konstnärer inklusive Salvador Dali.

Glasgows botaniska trädgårdar - etablerat 1817, är detta en perfekt plats för att fördriva en solig eftermiddag. Den främsta höjdpunkten är Kibble Palace, ett växthus från 19-talet med australiensiska ormbunkar som har bott där i över 120 år.

Glasgow Royal Concert Hall - prestigefylld scenkonstplats som är värd för högprofilerade konserter i alla genrer. Lokalen är nästan lika imponerande som akterna de ritar.

Glasgow katedral - vacker medeltida kyrka med utsmyckade glasmålningar.

The Lighthouse - Skottlands design- och arkitekturcentrum. Byggnaden ritades av Charles Rennie Mackntosh som är för Glasgow vad Gaudi är för Barcelona.

Scottish Football Museum – Glasgow har två fotbollslag, med en hård rivalitet markerad efter religiösa linjer. Här kan du ta reda på mer om historien om både Celtic och Rangers.

Riverside Museum - designad av den sena Zaha Hadid, denna byggnad är värd för Glasgow Transport Museum samt en imponerande samling verk av konstnären Lowry.

 

När ska Besök

Glasgow besöks bäst under våren och sommaren (mars-september) när vädret är bäst. Till skillnad från Edinburgh är Glasgow inte så mycket av ett turistcentrum så det brukar inte svänga med turister på sommaren.

Vintern kännetecknas av korta dagar och en bitande förkylning. Som det mesta av Storbritannien är regn ganska vanligt.

 

Pengar

Skottland använder det brittiska pundet. Vissa skotska banker utfärdar sina egna sedlar. Skotska sedlar accepteras alltid i Skottland och av alla banker i hela Storbritannien. Ibland accepterar en liten handlare i andra delar av Storbritannien inte skotska sedlar på grund av okändhet.

Kredit- och betalkort är ett mycket allmänt accepterat. Om du inte har en PIN-kod för ditt kort måste du uppge ID. Pentautomater är allmänt tillgängliga.

 

Dricksvatten

Kranvatten är drickbart. De flesta restauranger erbjuder gratis kranvatten med måltider som ett alternativ till vatten på flaska.

 

Visa

Skottland är en del av Storbritannien. Under de senaste åren har Storbritannien skärpt sina invandringsförfaranden och infört användningen av biometri. Fullständiga detaljer kan vara finns här.

De flesta besökare från Europa och länder som USA, Hong Kong SAR, Singapore och Taiwan behöver inte visumkontroll här till se om detta gäller dig.

De flesta andra besökare från Asien, Afrika och Sydamerika måste få visum innan de reser till Storbritannien. Du kommer normalt att behöva delta i en intervju på din lokala brittiska ambassad.

Inträde är normalt tillåtet under en period av 6 månader, och du är fri att resa någonstans i Skottland, England, Wales och Nordirland.

Storbritannien är INTE en del av Schengenvisumområdet. Ett brittiskt visum gör det inte möjligt för dig att resa till andra europeiska länder.

Gå med i Travel Gay Nyhetsbrev

Har vi fått något fel?

Saknar vi en ny lokal eller har ett företag stängt? Eller har något förändrats och vi har inte uppdaterat våra sidor ännu? Använd detta formulär för att meddela oss. Vi uppskattar verkligen din feedback.