Gay Leeds · Stadsguide

Gay Leeds · Stadsguide

Första gången i Leeds? Då är vår gayguide i Leeds något för dig.

Leeds

Med en befolkning på nästan 500,000 1.5 i stadsdelarna och ett storstadsområde med över XNUMX miljoner människor är Leeds den femte största staden i Storbritannien och den största i den historiska regionen Yorkshire.

Staden har ett stolt industriarv som återspeglas i dess arkitektur och många kanaler. Det är också en utmärkt bas för att utforska Yorkshires litterära arv med Bronte Sisters hem Haworth och James Herriott Country bara en kort bilresa bort.

Leeds idag är ett av de viktigaste finanscentrumen utanför London och detta återspeglas av överflödet av designerbutiker som finns här. Besökare kommer att bli bortskämda av den fantastiska arkitekturen, den fantastiska kulturen, den livliga restaurangen och det vänliga homosexuella nattlivet.

 

Gay scen

Även om Leeds inte är i närheten av lika känd som Manchesters gay-scen, har Leeds en blygsam och studsande gay-scen centrerad kring Call Lane. Här hittar du en mängd olika gaybarer, klubbar och en bastu.

Leeds har en populär årlig gay pride-festival som lockar besökare från hela norra England. The New Penny påstår sig vara den längsta gayplatsen i Storbritannien som öppnades 1953.

 

Att komma till Leeds

Med flygplan

Leeds Bradford Airport (LBA) ligger 11 km nordväst om centrum i staden Yeadon. Det serveras mestadels av budgetföretag som ansluter det till destinationer över hela Europa. British Airway och KLM erbjuder förbindelser till de största naven i Heathrow och Schiphol.

757-bussen tar dig till Leeds centrum och har gratis wi-fi och kraftpunkter. En singel kostar £ 3.80 men du kan betala i eurosedlar (växling i pund). Den första bussen till staden avgår runt 5:30 och den sista avgår runt midnatt. Resetiderna är cirka XNUMX minuter.

En taxi till Leeds centrum går snabbare och kostar cirka 20 £. Arrow Taxis är det officiella taxibolaget som betjänar flygplatsen, så om du reser tillbaka till flygplatsen är det värt att tänka på att det här är det enda taxibolaget som kan stanna i förgården.

Med tåg

Leeds tågstation är den tredje mest trafikerade stationen i Storbritannien utanför London och den mest trafikerade i norra England. Det erbjuder utmärkta förbindelser på East Coast Mainline upp till Skottland och ner till sydvästkusten. London ligger drygt 2 timmar bort med tåg.

 

Att ta sig runt i Leeds

Till fots

Leeds centrum är verkligen lätt att ta sig runt till fots. Gayställena ligger väldigt nära och det finns inga branta sluttningar att slåss med. Det är bara värt att ta andra transportsätt om du besöker sevärdheter utanför stadens centrum.

Med buss

Leeds storstadsområde och dess omgivande attraktioner betjänas väl av frekventa bussförbindelser. En singel till storstadszonens gränser kostar £ 3 och en dagsbiljett kostar £ 4.20.

Med taxi

Var försiktig med att få in inofficiella taxibilar, speciellt på en utekväll, eftersom du kommer att bli rippad. Håll utkik efter vanliga stadshytter eller alternativt förboka via Amber Taxis eller Apollo för ett billigare pris.

 

Var att bo i Leeds

Vi rekommenderar att bo nära The Calls/Call Lane-området, eftersom detta ligger nära Leeds gayby. För vår lista över rekommenderade hotell i Leeds, besök vår Gay Leeds Hotell-sida.

 

Saker att se och göra

Stadshus - ett fantastiskt exempel på viktoriansk arkitektur och en byggnad som Leeds folk är mycket stolta över. Lokalen är värd för ett brett utbud av evenemang och konserter.

Millenium Square - Stort samhällsutrymme som ofta är värd för någon form av evenemang. På vintern hålls den tyska marknaden här och det finns en stor skärm för stora sportevenemang.

Leeds Art Gallery och Henry Moore Institute - Båda är gratis inträde och erbjuder en kort men söt introduktion till världarna av klassisk och modern konst. Henry Moore Institute är en passande hyllning till Yorkshieres mest kända skulptör.

Victoriakvarteret en fantastisk viktoriansk arkad känd för sin omfattande användning av marmor. Här hittar du high fashion blandat med exklusiva kaféer.

Kirkgate Market - en Aladdins grotta som erbjuder allt från färsk frukt och grönsaker till vintagekläder. Detta var platsen för den allra första Marks and Spencer-anläggningen, känd som Marks Penny Bazaar.

Corn Exchange - Arkitektoniskt baserat på Paris Corn Exchange är detta ett underbart resmål för exklusiv shopping och restauranger. Vi rekommenderar Humpit, ett underbart matställe som är specialiserat på hummus och pitta.

The Royal Armouries och Leeds Dock - ett imponerande modernt museum tillägnat vapen i alla dess former. Den omgivande utvecklingen av Leeds Dock har ett kasino, restauranger, barer och är extremt livlig under Leeds waterfront festival.

Leeds First Direct Arena - nyligen öppnad föreställningslokal och den första i Storbritannien med en solfjäderformad orientering. Akter som har spelat här inkluderar Elton John, Bruce Springsteen och lokala killar Kaiser Chiefs.

Roundhay Park - Ta busslinjerna 2 och 12 ut från stadens centrum till denna enorma viktorianska park. Det är perfekt att strosa runt på en sommardag med en mängd olika sjöar och trädgårdar att utforska. Det har också ett glashus (Tropical World) med fjärilar och surikater om vädret är dåligt.

Kirkstall Abbey - ruinerat cistercienserkloster som upplöstes i Henrik VIII:s framfart mot den katolska kyrkan. De dramatiska ruinerna har inspirerat konstnärer från alla år.

När ska Besök

Till skillnad från några av sina mer turistiga grannar, blir Leeds inte svärmad av turister på sommaren. Vi skulle hävda att Leeds är värt ett besök när som helst på året.

Leeds är faktiskt en av de torraste städerna i Storbritannien på grund av att den ligger direkt öster om bergskedjan Pennine. Somrarna är vanligtvis milda för det mesta men temperaturen kan klättra upp. Vintrarna är skarpa och molniga och dammas ibland i snö.

På grund av dess mångfaldiga befolkning finns det en mängd fantastiska fester att besöka i Leeds. Staden har en populär stolthetsfest i augusti och en queer filmfestival i mars. Leeds West Indian Carnival, som hölls i augusti, är den äldsta i Europa.

Visa

Under de senaste åren har Storbritannien skärpt sina invandringsförfaranden och infört användningen av biometri. Fullständiga detaljer kan vara finns här.

De flesta besökare från Hong Kong SAR, Singapore och Taiwan behöver inte visumkontroll här till se om detta gäller dig.

De flesta andra besökare från Asien måste få visum innan de reser till Storbritannien. Du kommer normalt att behöva delta i en intervju på din lokala brittiska ambassad.

Inträde är normalt tillåtet under en period av 6 månader, och du är fri att resa någonstans i England, Wales, Skottland och Nordirland. Ett brittiskt visum är inte giltigt för resor till andra europeiska länder.

 

Pengar

Den brittiska valutan är pundet, symboliserat med £. Euro accepteras inte som betalning i Storbritannien. Visa och MasterCard och betalkort accepteras nästan överallt.

American Express- och Diners-kort accepteras allmänt. Storbritannien använder ett "Chip and PIN" -system för alla betalningar. Om ditt kort har ett mikrochip kan du förvänta dig att ange ditt PIN-nummer istället för att underteckna. Om du inte har en PIN-kod kan du förvänta dig att du ska visa ett officiellt foto-ID.

Att byta kontanter till brittiska pund i Storbritannien kan vara dyrt. De flesta asiatiska resenärer får en bättre kurs genom att växla valuta innan de reser till Storbritannien.

Gå med i Travel Gay Nyhetsbrev

Har vi fått något fel?

Saknar vi en ny lokal eller har ett företag stängt? Eller har något förändrats och vi har inte uppdaterat våra sidor ännu? Använd detta formulär för att meddela oss. Vi uppskattar verkligen din feedback.