Cardiff Castle

Gay Cardiff City Guide

Första gången i Cardiff? Då är vår gay-guide i Cardiff precis vad du behöver.

Cardiff

Wales huvudstad och största stad. Cardiff är Storbritanniens 11: e största stad. Det är hem för cirka 350,000 1.5 människor i staden, men det är storstadsområdet som rymmer XNUMX miljoner människor.

1081 konstruerade Vilhelm erövraren det normandiska slottet som fortfarande står idag. Även om dess hamn alltid har varit viktig fick den mer framträdande plats på 19-talet med kolindustrins ankomst. Cardiff expanderade snabbt från en liten stad till en större stad under denna period.

Numera är Cardiff en livlig stad med en livlig och mångsidig ekonomi. Dess medieindustri är en av de bästa i Storbritannien med BBC: s flaggskepps-TV-doktor Doctor Who som filmas och produceras här. Besökare kommer att lockas av dess fantastiska shoppingmöjligheter, fantastiska kulturarv och vänliga gayscener.

Gay rättigheter i Storbritannien

För information om homosexuella rättigheter i Storbritannien, se vår Gay London City Guide sida.

Cardiff Castle

Gay scen

Medan Cardiffs homosexuella scen är relativt blygsam i storlek, kompenserar staden mer än i atmosfären. Ett anständigt urval av GaybarerKlubbarKryssningsklubbar och bastur är koncentrerade runt Charles Street och Churchill Way. De flesta arenor ligger på gångavstånd från varandra.

I augusti är Cardiff värd för Pride Cymru som är en familjevänlig festival för mångfald på Cooper's Field med karnevalskänsla. I oktober arrangeras Iris Prize Festival – en 4-dagars queer filmfestival som lockar många internationella gäster.

Gay Beach

Cardiff och Swansea delar en gay naturiststrand som ligger mitt emellan de två städerna i Kenfig Nature Reserve.
 
För att nå Kenfig naturreservat, ta M4 till korsning 37 och följ sedan skyltar mot North Connelly. Parkering vid Kenfig Reserve Information Center och fFölj stigen runt sjön och gå sedan de 30 minuterna över sanddynerna till stranden. Gay/naturistområdet på stranden ligger till höger nära skeppsvraket. 

Att komma till Cardiff

Med flygplan

Cardiff Airport (CWL) ligger 12 miles sydväst om stadens centrum. Det har ett blygsamt urval av flygningar till europeiska destinationer med vissa säsongsbetonade tjänster till Karibien och Nordafrika. Qatar Airways erbjuder anslutningar till mer exotiska destinationer.

T9-bussen erbjuder en expresservice från Cardiff flygplats till stadens centrum. Singlar kostar £ 5 måndag till fredag ​​och det finns gratis WiFi ombord. Tjänsten fungerar var 20: e minut på sommaren (30 på vintern) från 4:11 till 30:XNUMX. Resan tar cirka XNUMX minuter.

 

Alternativt kan du för £1 ta pendelbuss 905 till Rhoose Rail Interchange och ta ett tåg direkt till Cardiff Central. Tjänsterna är varje timme måndag till lördag och varannan timme på söndagar. Biljetter kostar £2 och resan tar cirka en halvtimme.

Taxi kan flaggas utanför terminalbyggnaden men det är också möjligt att boka en taxi i förväg för att undvika att vänta. Förvänta dig att betala i området £ 30 med restider på cirka en halvtimme. Biluthyrning finns tillgänglig utanför terminalbyggnaden med de flesta större företag som är verksamma här.

Med tåg

Cardiff Central station ligger i hjärtat av staden och ligger nära många av de största attraktionerna. Det finns bra länkar till Manchester och Birmingham samt en tjänst till London Paddington som bara tar två timmar.

Att ta sig runt i Cardiff

Till fots

Centret i Cardiff är kompakt och lätt att utforska till fots. De flesta sevärdheterna ligger nära varandra och är väl skyltade för att förhindra att du går vilse.

Med buss

Cardiff Bus driver bussnätverket i staden och det omgivande södra Wales-området. Singlar kostar £ 1.80 med "Day to Go" -kort kostar £ 3.60. Försök att ändra exakt eftersom förarna kan vara noga. Huvudbusstationen ligger framför tågstationen.

Med taxi

Svarta hytter finns rikligt i Cardiff och har en vit platta på den svarta. Dessa bilar kan flaggas på gatan eller hittas i led. Minicabs kan beställas i förväg och Uber finns i Cardiff. Var försiktig med olagliga hytter som i alla städer och se till att din förare sätter på mätaren.

Vattenbuss

Ett unikt Cardiff-sätt att ta sig runt. Cardiff Waterbus tar dig regelbundet från Millenium Stadium, Cardiff Bay och Penarth på sommaren. Biljetter kostar cirka £ 5

Var man kan bo i Cardiff

Cardiff har ett stort urval av hotell, från budget till lyx. En lista över prisvärda hotell i Cardiff centrum hittar du på Cardiff Hotels sida.

Saker att se och göra

Cardiff Castle - en fantastisk syn som omfattar alla perioder av Cardiffs historia. Här kan du se romerska ruiner, normandiska kvarteren och den utsmyckade interiören i början av 20-talet. Inträde kostar £ 12

Millennium Center - denna imponerande föreställningsplats är värd för allt från dans till opera till West End-shower. Kl. 1 är det gratis föreställningar i foajén.

St Fagans National History Museum - detta friluftsmuseum är byggt på St Fagans slott och har rekonstruerade byggnader från hela Wales. Du kanske inte kan slutföra det på ett besök på grund av webbplatsens stora storlek.

Viktorianska arkader - Cardiff är hem för maj-shoppinghallar som är ett utmärkt ställe att hämta designervaror och klädbutiker på. Morgan Arcade och Castle Arcade är särskilt viktiga.

Millennium Stadium - hem för de walisiska fotbolls- och rugbylagen, denna stadion är den största i Europa med ett helt infällbart tak. Det är också värd konserter utomhus med internationella musikhandlingar.

Penarth - en vacker badort känt som "The Garden by the Sea". Perfekt för en dagsutflykt.

Den norska kyrkan - en relikvie från Cardiffs norska sjögemenskap. Denna kyrka är också känd som platsen där den ikoniska barnförfattaren Roald Dahl döptes.

Nationalmuseet Cardiff - upptäck Wales historia i detta fascinerande museum. Du hittar också konstverk från storheter som Van Gogh och Rodin här.

När ska Besök

Cardiff är ofta blåsigt och vått men du kan få strålande solsken under sommarmånaderna. Även om vintrarna kan vara gråa sjunker temperaturen sällan under fryspunkten. Till skillnad från andra brittiska städer upplever inte Cardiff en sommarhopp av turister, så när som helst på året är det bra att besöka så länge du är beredd på vädret.

Det finns många festivaler som hålls under hela året. Den 1 mars är den walesiska nationaldagen och staden är full för St David's Day-paraden. De walesiska Proms äger rum i juli och lockar ett varierat program av konstnärer. Winter Wonderland som hålls under julperioden har en ishall och tivol som är inställd utanför rådhuset.

Visa

Under de senaste åren har Storbritannien skärpt sina invandringsförfaranden och infört användningen av biometri. Fullständiga detaljer kan vara finns här

De flesta besökare från Europa och länder som USA, Hong Kong SAR, Singapore och Taiwan behöver inte visumkontroll här till se om detta gäller dig.

De flesta andra besökare från Asien, Sydafrika och Sydamerika måste få visum innan de reser till Storbritannien. Du kommer normalt att behöva delta i en intervju på din lokala brittiska ambassad.

Inträde är normalt tillåtet under en period av 6 månader, och du är fri att resa någonstans i England, Wales, Skottland och Nordirland. Ett brittiskt visum är inte giltigt för resor till andra europeiska länder.

Pengar

Storbritanniens officiella valuta är pund (£, GBP), allmänt känt som pund. Att byta kontanter till brittiska pund i Storbritannien kan vara dyrt. De flesta asiatiska resenärer får en bättre kurs genom att växla valuta innan de reser till Storbritannien.

Visa & MasterCard och betalkort accepteras nästan överallt. American Express- och Diners-kort accepteras allmänt. Storbritannien använder ett "Chip and PIN" -system för alla betalningar. Om ditt kort har ett mikrochip kan du förvänta dig att ange ditt PIN-nummer i stället för att underteckna. Om du inte har en PIN-kod kan du förvänta dig att du ska visa ett officiellt foto-ID.

Kontaktsfria betal- och kreditkortsbetalningar blir allt populärare för mindre köp i kaféer, parkeringsplatser, livsmedelsbutiker och på kollektivtrafik.

Banker öppnar vanligtvis mellan 09:30 och 16:00, även om många i större städer eller större shoppingområden kommer att vara öppna mycket senare.

Gå med i Travel Gay Nyhetsbrev

Har vi fått något fel?

Saknar vi en ny lokal eller har ett företag stängt? Eller har något förändrats och vi har inte uppdaterat våra sidor ännu? Använd detta formulär för att meddela oss. Vi uppskattar verkligen din feedback.