Gay Brygge

Gay Bruges City Guide

Första gången i Brygge? Då är vår stadsguide för gay Brygge något för dig

Brygge 

Den största staden i den belgiska provinsen Västflandern. Brygge är en liten stad hem för över 100,000 människor.

De första befästningarna byggdes här under Julius Caesars styre och 1098 blev det huvudstad i regionen Flandern. Det utvecklades till ett merkantilt centrum under medeltiden på grund av sin position i Hansan och dess börs sägs vara den första i världen.

Numera är Brygge en av de mest besökta turisthotspotsna i Europa, med 2 miljoner turister som besöker staden årligen. Den närliggande hamnen i Zeebrugge hanterar över 50 miljoner ton gods årligen men turismen är grundpelaren. År 2008 presenterades den i den kultsvarta komedin In Brugge och lockade en helt ny generation besökare.

Gay rättigheter i Belgien

För homosexuella rättigheter i Belgien, se vår Gay Bryssels stadsguidesida.

Gay scen i Brygge

Jämfört med Bryssel och Antwerpen finns det ingen gay-scen här som sådan. Många homosexuella turister besöker dock Brygge och besöker de lokala barerna. Belgiens mycket liberala attityder säkerställer att de flesta, om inte alla, mötesplatser är välkomnande för homosexuella turister.

Att ta sig till Brygge

Med flygplan

Ostend-Bruges International Airport (OST) ligger cirka 25 km från Brygges centrum. Det används främst som destination för säsongs- och charterflyg, så det kommer förmodligen inte att vara din huvudrutt till Brygge. Bryssels flygplats (BRU) erbjuder det bredaste utbudet av internationella förbindelser.

Från Bryssels flygplats tågstation tar det cirka 90 minuter, inklusive transfer från stationen Bryssels-Syd. Enkelresor börjar från cirka 20 €. Taxi kostar runt 200 € så det är bara värt att överväga för de som har seriösa pengar att bränna.

Det finns också direktbussar från Bryssels södra Charleroi flygplats (CRL) som tillhandahålls av Flibco. Resetiderna kan ta cirka 2 timmar men priserna börjar från bara 5 €.

Med tåg

Brygge centralstation är en av de mest trafikerade i Belgien (förvänta dig att stå vid rusningstid). Det är väl anslutet till destinationer i Belgien men erbjuder också anslutningar till Paris och Lille. Det är lätt att överföra till det större europeiska järnvägsnätet härifrån.

Till havs

Från Storbritannien går det en övernattningsfärja från Hull till Zeebrugge som trafikeras av P&O som tar cirka 12 timmar. Du kan boka enstaka resor på detta sätt men de erbjuder även minikryssningar som ger dig några timmar i staden innan du måste återvända.

Att ta sig runt i Brygge

Till fots

Brygges historiska stadskärna är mycket kompakt så det är lätt att ta sig runt till fots. Promenader är ett av de bästa sätten att ta in de historiska platserna och den vackra medeltida arkitekturen.

Med cykel 

Liksom många av städerna i det platta norra Europa är cykling ett populärt sätt för lokalbefolkningen att ta sig runt. Över 60 % av trafiken till Brygge sker med cykel och som sådana är cykelvägar lätta att navigera (även för turister). Det finns cykeluthyrningsföretag och vissa företag erbjuder cykelturer.

Med kollektivtrafik

Du behöver bara ta en buss om du bor en bit utanför centrum (eller tyngs av shopping). Alla bussar körs av De Lijn, den flamländska transportoperatören. Singlar kostar 3 € och erbjuder obegränsade resor i upp till en timme. De flesta bussar är ganska regelbundna men på söndagar och lördagar kan vissa byta rutter.

Med taxi

Taxibilar i Brygge är lättillgängliga men de är ganska dyra när man tänker på den faktiska restiden och avståndet (efter kl. 10 stiger priserna ytterligare). Det finns taxistationer på större platser men för att underlätta är det bäst att beställa i förväg.

Var man kan bo i Brygge

För en lista över några av de bästa hotellen i Brygge, besök vår Gay Brygge Hotell-sidan.

Gay Brygge

Saker att se och göra i Brygge

  • Grand Place - Brygges bultande hjärta och det främsta dragplåstret för turister. Här hittar du många restauranger och kaféer och många souvenirbutiker.
  • Groeninge museum – ett fantastiskt galleri, med fokus på konstnärer med anknytning till Brygge. Här finns något som intresserar konstentusiaster av alla smaker.
  • Van Oost - är en av de mest kända chokladbutikerna i Brygge (och priserna återspeglar detta). Här kan du få nästan vad som helst gjutet i choklad.
  • Det heliga blodets basilika - en fantastisk gotisk kyrka på Burg Square. Dess huvudsakliga dragning är en flaska med blod som påstås tillhöra Kristus.
  • Bryggeri De Halve Maan - ett fantastiskt tillfälle att se hur en av Belgiens främsta kulturprodukter tillverkas. I slutändan belönas du för ditt tålamod med ett smakprov på bra saker.
  • Friet-museet - det enda museet som är tillägnat den ödmjuka yngeln (eller om du är brittisk, chip). Här får du veta mer om potatisens historia när den tog sig över Atlanten och in på nästan alla middagsbord i världen.
  • Concertgebouw Brugge - Konserthus med ett internationellt evenemangsprogram. Huvudsäsongen sträcker sig från september till juni.
  • Damme - ligger bara 6 km från Brygge, denna charmiga by är väl värd en dagsutflykt. En buss tar bara 15 minuter men för en riktigt romantisk resa, ta den pittoreska flodbåten, som tar upp till en timme.

När ska man besöka Brygge

Sommaren har det mest behagliga vädret, även om temperaturen i allmänhet inte stiger mycket längre än 70 grader Fahrenheit. Sommaren är tyvärr full av turister så om du är beredd att riskera regn och kyliga perioder kan våren eller början av hösten vara bäst. Vintrarna är kalla men snön ger en touch av romantik.

Det finns en mängd olika festivaler som hålls i Brygge under hela året. De religiöst inspirerade paraderna av det heliga blodet och Assumption Day äger rum i maj respektive augusti. Musikälskare dras till Augusts medeltida Musica Antiqua Festival och julis alternativa Cactus Festival.

Visa

Belgien ligger inom det europeiska Schengenvisumområdet. Om du reser utanför Europa, kontrollera om du behöver ett Schengenvisum.

Pengar

Belgien är medlem i euroområdet. Pentautomater är allmänt tillgängliga. Du kan bli ombedd att uppvisa fotolegitimation om du betalar med kredit- eller betalkort i en butik.

Annan användbar information

Det officiella språket i Brygge är flamländska, vilket är nästan identiskt med nederländska. Franska talas också allmänt här men du kommer att förstås på de flesta ställen om du talar engelska.

Det finns en liten stadsskatt på alla bokningar över natten.

Gå med i Travel Gay Nyhetsbrev

Har vi fått något fel?

Saknar vi en ny lokal eller har ett företag stängt? Eller har något förändrats och vi har inte uppdaterat våra sidor ännu? Använd detta formulär för att meddela oss. Vi uppskattar verkligen din feedback.