Gay Bologna · Stadsguide

Gay Bologna · Stadsguide

Första gången i Bologna? Då är vår Bologna stadsguidesida något för dig.

Piazza Maggiore

 

Bologna

Huvudstaden och största staden i regionen Emilia-Romagna i norra Italien. Bologna är Italiens sjätte största stad och hjärtat av ett storstadsområde med över 6 miljon människor.

Med bosättningar som ligger här sedan omkring 1000 f.Kr. har Bologna en rik och varierad historia. Efter Roms fall plundrades staden upprepade gånger av goterna innan den återuppbyggdes av Petronius, stadens skyddshelgon. År 1088 grundades universitetet i Bologna och det anses allmänt vara det äldsta universitetet som fortfarande är i drift idag.

Numera är Bologna ett kulturellt knutpunkt och rankas ofta bland de tio bästa städerna i Italien när det gäller livskvalitet. Den har en blomstrande ekonomi och provinsen Bologna har den tredje högsta BNP i Italien. Besökare dras till dess fantastiska gamla stad, stora gastronomiska kultur och olika shoppingmöjligheter.

 

Gay rättigheter i Italien

För information om homosexuella rättigheter i Italien, se vår Gay Rom stadsguide sida.

 

Gay scen

När det gäller gayplatser och festscener erbjuder Bologna ett blygsamt urval av bastu, kryssningsklubbaroch barer och dansklubbar. Den har dock ett stort urval av HBT-organisationer som har sina huvudbaser i staden, inklusive Arcigay, Italiens största homoorganisation och Gay News, Italiens nationella gaytidning.

I juni är det en livlig stolthetfestival som lockar gäster från hela Italien och utomlands. I slutet av oktober och början av november äger konstfestivalen Gender Bender rum och visar nya och innovativa verk inom dans, film och konst som utforskar samtida queeridentiteter.

 

Att komma till Bologna

Med flygplan

Bologna Guglielmo Marconi flygplats (BLQ) ligger cirka 6 km nordväst om stadens centrum och är den 7: e största flygplatsen i Italien. Det tjänar många destinationer i hela Europa, Nordafrika, Mellanöstern och det finns säsongsbundna chartertjänster till Mombasa och Cancun.

TPER erbjuder en pendelbuss som heter Aerobus som tar dig till Bolognas centrum på cirka 20 minuter (trafikberoende). Biljetter kostar € 6 men de är giltiga i en timme på alla Bolognabusstjänster när de väl validerats. Tjänsten går var 11: e minut mellan kl. 5.30 och 12.15.

Taxibilar kan hämtas från flygplatsen eller beställas i förväg och erbjuder en snabb och enkel väg till centrum. En resa till Bolognas centralstation bör kosta mellan €15-20 beroende på vilken tid på dygnet du reser, om det är en helgdag eller om du har stora mängder bagage.

Med tåg

Bologna är järnvägskärnan i norra Italien och är väl ansluten till de flesta italienska större städer. Det finns en sovhyttstjänst till och från Paris och är en av platserna på den ikoniska Venedig-Simplon Orient Express.

 

Att ta sig runt i Bologna

Till fots

Det bästa sättet att ta sig runt i Bologna är till fots eftersom det här är det bästa sättet att ta in majestätet i den historiska stadskärnan. Den ikoniska Due Torri är ett bra landmärke att lita på för att undvika att gå vilse. Kom ihåg att se upp för skotrar och motorcyklar, eftersom de ofta kör upp bakfälten.

Med buss

Bussar i Bologna är ett relativt billigt sätt att ta sig från a till b. Singlar kostar € 1.50 och gäller i 75 minuter. De kan köpas på bussen eller på tidningsbutiker, tobakshandlare och kaféer (24-timmarspass är 5 €). Majoriteten av rutterna går från 6:11 till XNUMX:XNUMX men det finns en handfull nattjänster.

Med taxi

Taxibilar i Bologna brukar vara ganska dyra men kan lätt hyllas på gatorna eller fångas från de många taxistationerna över hela staden. Realistiskt sett behöver du förmodligen inte ta en eftersom stadskärnan är relativt kompakt.

Med cykel

På grund av Bolgnas stora studentbefolkning är cykling ett mycket populärt transportsätt här. Det finns många cykeluthyrningssystem i drift här. Om du tar med din egen cykel, ta försiktighetsåtgärder eftersom cykelstölder inte är ovanliga, särskilt runt universitetsområdet.

 

Var man kan bo i Bologna

För några av de bästa hotellvalen i Bologna, besök vår Gay Bologna Hotels-sida.

 

Saker att se och göra

Torri – dessa två torn är förmodligen den mest ikoniska bilden av Bolognas stadsbild. Legenden säger att de två tornen byggdes av konkurrerande familjer på 12-talet för att visa vilka av dem som var de mest kraftfulla, men det är fortfarande uppe för debatt.

Piazza Maggiore – Bolognas stora torg och stadens bankande hjärta. Här hittar du många restauranger där du kan prova den rätt som Bologna är mest känd för internationellt - ragù alla bolognese.

Judiska Museet - detta museum, beläget i Bolognas tidigare judiska getto, spårar historien om stadens judiska befolkning. En intressant och nykter upplevelse.

San Petronio-basilikan - enorm gotisk kyrka på Piazza Maggiore. Denna kyrka är den tionde största i världen när det gäller volym och är känd som födelseplatsen för Bolognesisk klockringningskonst.

Lamborghini -museet - Om du behövde en påminnelse om att Bologna var en av Italiens rikaste regioner, leta inte längre. Beläget cirka 50 minuter med buss från stadens centrum, här kan du upptäcka historien om ett av världens mest ikoniska lyxvarumärken.

Galleri Cavour - platsen att gå till för det ultimata inom exklusiv shopping. Här hittar du alla high-end märken om du skulle vilja slösa.

 

När ska Besök

Bologna upplever extremt varma somrar vilket resulterar i att många lokala invånare lämnar staden, vilket ger den en nästan "spökstad"-liknande kvalitet. Våren och hösten är behagliga då vädret är fint och eleverna väcker liv i staden. Vintrarna är svala med en och annan damm av snö.

Det finns ett brett utbud av festivaler och evenemang som äger rum i Bologna. I juli hålls en filmfestival på Piazza Maggiore som visar återställda tysta filmer samt moderna klassiker. I december är staden också värd för MotorShow som ger ett brett utbud av imponerande fordon till staden.

 

Pengar

Italien är medlem i euroområdet. Bankomater (bancomat) är allmänt tillgängliga. Butiker älskar kontanter. Du kommer inte att nekas rabatt i många fristående butiker om du betalar kontant. De flesta butiker kommer att be om legitimation om du betalar med kreditkort.

Valutakontor (cambio) ligger nära alla huvud turistområden men erbjuder i allmänhet dåliga växelkurser.

Gå med i Travel Gay Nyhetsbrev

Har vi fått något fel?

Saknar vi en ny lokal eller har ett företag stängt? Eller har något förändrats och vi har inte uppdaterat våra sidor ännu? Använd detta formulär för att meddela oss. Vi uppskattar verkligen din feedback.