Gay Bilbao · Stadsguide

Gay Bilbao · Stadsguide

Första gången i Bilbao? Då är vår sida för homosexuella i Bilbao stadsguide något för dig.

Bilbo | Bilbao

Den största staden i Baskien. Bilbao är Spaniens tionde största stad med en befolkning på över 300,000 1 människor. Det är hjärtat av ett stadsområde med omkring XNUMX miljon människor.

Bilbao grundades på 14-talet och hittade sina förmögenheter på grund av exportering av järn från den livliga hamnen. Under 19-talet och början av 20-talet upplevde staden massiv industrialisering vilket gjorde den till den näst mest industrialiserade regionen i Spanien efter Barcelona.

Nuförtiden har Bilbao en mångsidig ekonomi och en blomstrande kulturell scen, med spetsen av öppnandet av Guggenheim-museet 1997. Dets fotbollslag är ett av de mest respekterade i Europa. Besökare belönas med en uppsjö av fina middagsmöjligheter och några av de bästa butikerna i Spanien.

 

Gay rättigheter i Spanien

För homosexuella rättigheter i Spanien, se vår Gay Madrid stadsguide sida.

Gay scen

Bilbaos gay-scen är inte den största men den är verkligen livlig. Majoriteten av Bilbaos gayställen ligger i närheten av varandra i områdena som kallas Casco Viejo och Bilbao La Vieja. I dessa områden hittar du vallgrav av barer och klubbar. Bastur finns lite längre västerut.

I juli är staden värd för en årlig stolthetsfest som är mycket populär bland baskiska kändisar och politiker. Generellt sett är Bilbao en mycket tolerant stad och homosexuella turister får ett varmt välkomnande.

 

Att ta sig till Bilbao

Med flygplan

Bilbaos flygplats (BIO) ligger 9 km norr om Bilbao och är den mest trafikerade i norra Spanien. Det är väl anslutet till europeiska navflygplatser av flaggbolag och lågprisflygbolag och det finns en säsongsbetonad tjänst till Israel.

Från flygplatsen kan du ta Bizkaibus A3247 utanför ankomsthallen. Tjänster går var 20: e minut från 6.20 till midnatt och restider tar cirka 25 minuter. Enkelresor kostar 1.45 €.

Taxibilar kör 24/7 från ankomsten. De kan hyllas på flygplatsen men för att spara tid kan du boka i förväg via telefon eller online. Resor kostar i området 20-25 euro och restiderna är cirka 20 minuter. Biluthyrning finns på flygplatsen.

Med tåg

Från Abando Station finns direktförbindelser till Vigo, Barcelona och Madrid som gör att du kan ansluta till destinationer i det större europeiska järnvägsnätet.

Med båt

Om du kommer från Storbritannien finns det en bilfärja som går från Portsmouth med Brittany Ferries. Resetiderna är cirka 24 timmar och är bara värda att ta om du har tid att döda eller inte älskar att flyga.

 

Att ta sig runt i Bilbao

Till fots

Stora delar av stadens centrum är gågator, vilket gör detta till ett mycket bra sätt att ta sig in i staden. En trevlig promenad längs floden från Guggenheim-museet till Casco Vieja bör ta cirka 30 minuter. Det finns dock en större risk för regn henne jämfört med andra spanska städer så klä dig därefter.

Med kollektivtrafik

Bilbao har ett effektivt kollektivtrafiksystem med bussar, spårvagnar och tunnelbana. Det billigaste sättet att navigera på är att köpa ett BARIK-kort som förinstalleras i valörer på € 5, € 10 och € 15 och kan köpas från tunnelbanestationer, spårvagnshållplatser, kiosker och tobaksaffärer. Kort kan användas i alla lägen för trasport.

Det finns tunnelbanestationer nära alla de stora turistattraktionerna och erbjuder förbindelser till kusten, om du vill ha en dag på stranden. Tåg går från 6:11 till 2:15 måndag till torsdag och fram till XNUMX:XNUMX på fredag. På helgen finns en nattjänst med tåg var XNUMX: e minut på huvudlinjerna. Nätverket designades av Norman Foster.

EuskoTran är den enda spårvagnslinjen som går längs Guggenheim-museet och ger dig bättre möjligheter att kolla in staden när du reser. Det går från klockan 6 till kl. 11.

Bilbobus är den kommunala bussoperatören och deras röda bussar och vita bokstäver är lätt att känna igen. De flesta linjer från cirka 6 eller 7 till cirka 10 med de flesta tjänster som anländer inom 10 till 20 minuter. På fredagar och lördagar finns det en nattbuss som går fram till kl. 2.

Med taxi

Det finns några officiella taxibolag som är verksamma i Bilbao och de bör ha sina priser noterade på sidan av sina fönster. Det finns många taxistationer tillgängliga men det är enkelt att beställa en i förväg, med taxi anländer vanligtvis inom 5 minuter. Taxi-appar som Uber används i Bilbao.

 

Var man kan bo i Bilbao

Några av de mest prisvärda hotellen i Bilbao finns på vår Gay Bilbao Hotels sida.

 

Saker att se och göra

Guggenheim-museet - juvelen i Bilbaos kulturella krona. Ingenting är mer emblematiskt för Bilbaos relativt nyliga uppgång till turiststigen än Frank Gehrys postmodernistiska mästerverk. Det är värd för växlande utställningar genom hela kalendern och dess permanenta samling inkluderar verk av Phillip Rothko och Jeff Koons.

Santiago-katedralen - en blandning av gotisk och gotisk väckelsearkitektur. Denna katedral stod färdig på 15-talet och har spelat en viktig roll i Bilbaos historia. Var uppmärksam på strävpelarna i huvudvalvet eftersom de har sniderier av lokala köpmän på dem.

Ribera Market - en av de största täckta marknaderna i Europa. Här kan du köpa ett brett utbud av färskvaror samt hantverks- och lantbruksvaror. Stängt på söndagar.

Plaza Nueva - neoklassiskt torg som formellt var säte för Biscaya-regeringen. Här hittar du ett bra utbud av restauranger och barer. Det är loppmarknad på söndagar.

Plaza Moyua och Gran Vía - Bilbaos största shoppingområde och var du kan hitta ett fynd. Här hittar du många exklusiva varumärken samt Bilbaos filial av den spanska varuhuskedjan El Corte Ingles

Ibaigane Palace - Athletic Club de Bilbaos hem och ett arkitektoniskt underverk i sig. Du kan ta en rundtur på stadion men det bästa sättet att ta in atmosfären här är att gå på en fotbollsmatch hemma.

El Arenal Parque - ett bra ställe att ta en promenad på en solig eftermiddag. Se till att på sommaren se en utomhusföreställning i kiosko.

Baskiska museet - ta reda på mer om det unika och fascinerande arvet från det baskiska folket och vad som skiljer dem från resten av Spanien.

 

När ska Besök

Bilbaos klimat är mildare än andra destinationer i Spanien vilket innebär att vintertemperaturerna för det mesta är över fryspunkten och det är sällsynt att sommartemperaturerna överstiger 35ºc. På grund av dess läge är det regn under hela året så ett paraply rekommenderas när du går. Det är inte riktigt en galen rusning av turister på sommaren.

Många fester och festivaler hålls under hela året i Bilbao. Den första lördagen efter den 15 augusti firar staden sin högtid med gatuteater, musik och massor av fyrverkerier. I slutet av november och början av december är det en prestigefylld kortfilms- och dokumentärfestival som lockar en internationell publik.

Pengar

Spanien är ett land i euroområdet. Kontantautomater finns allmänt tillgängliga. Kredit- och betalkort accepteras allmänt. Hotell, banker och vissa lokala företag har också valutaväxling.

 

Annan användbar information

Huvudspråket som används här är baskiska, vilket skiljer sig mycket från standardspanska. Det är också värt att notera att det finns en mycket stark känsla av baskisk nationalitet här så var känslig för den lokala kulturen - undvik att hänvisa till att vara i Spanien och undvik att visa uppenbarligen spanska symboler, dvs Real Madrid fotbollsartiklar etc.

Gå med i Travel Gay Nyhetsbrev

Har vi fått något fel?

Saknar vi en ny lokal eller har ett företag stängt? Eller har något förändrats och vi har inte uppdaterat våra sidor ännu? Använd detta formulär för att meddela oss. Vi uppskattar verkligen din feedback.