Gay Bergen City Guide

Gay Bergen City Guide

Första resan till Bergen? Då är vår stadsguide för gay Bergen för dig

 

 

Bryggen

 

 

Bergen | Bjørgvin

Norges näst största stad och hem för nästan 300,000 XNUMX människor. Bergen är en vacker stad omgiven av berg och fjordar.

Bergen började som en handelsbosättning och blev Norges huvudstad på 13-talet. Den blev medlem i Hansan och dess huvudsakliga exportvara var torkad torsk. Den nazistiska ockupationen under andra världskriget ledde till att staden utsattes för flera allierade flygangrepp.

Numera är Bergen ett kulturellt nav med en enorm studentpopulation. Hamnen är den största i Norge och lockar vattenbruk, sjöfart och offshore petroleumindustrin. Turister lockas till dess fantastiska landskap och gatukonst.

 

Gay rättigheter i Norge

För information om homosexuella rättigheter i Norge, besök vår Stadsguide för homosexuella Oslo sida.

 

Gay scen

Bergen har en mycket liten homosexuell scen, med en känd gaybar som heter Fincken. Som med större delen av Skandinavien sträcker sig liberala värden. Många homosexuella turister anländer varje år och är välkomna med äkta nordisk gästfrihet.

I juni är det en populär årlig gaypride-parad och festival.

 

Att komma till Bergen

Med flyg

Bergens flygplats, Flesland (BGO) är den näst mest trafikerade flygplatsen i Norge, som trafikerar Scandinavian Airlines, Norwegian Air Shuttle och Wideroe. Det är väl anslutet till europeiska städer med säsongsbetonade transatlantiska flygningar.

Flygplatsen ligger 18 km från centrala Bergen. Spårvagnen (Bergen Light Rail / Bybanen) är en bekväm och relativt billig (37 NOK, mer på spårvagnen) väg in till stan. Resetider tar dock cirka 44 minuter. Flygplatshållplatsen ligger strax utanför terminal 3.

Flygbussen Flubussen avgår var 10: e minut under dagen och är ett snabbare sätt att komma till stadens centrum (restider på 22 minuter). Singlar kostar 105 NOK och bokas bäst i förväg eftersom det är dyrare i bussen.

Taxi tar cirka 25 minuter till centrum och bör som regel kosta cirka 400 NOK. Som alltid, boka i förväg för att få de bästa erbjudandena. Vanliga biluthyrningsföretag finns på flygplatsen.

Med tåg

Även om det inte finns några internationella tågförbindelser till och från Bergen, passerar tåget från Oslo över några av Norges vackraste landskap. Väl värt att tänka på om man reser inom Norge och har tid att döda (resan tar 7 timmar).

Till havs

Snabbbåtstjänster tar dig till och från destinationer över den norska kusten och låter dig se mer av öarna och landskapet. Hurtigrutens södra ändstation ligger här, och det finns också en passagerar-/bilfärjetrafik till norra Danmark.

 

Att ta sig runt i Bergen

Till fots

Bergens stadskärna är relativt kompakt; därför är det bäst att utforska staden till fots. Andra intressanta sevärdheter utanför stadens centrum kan nås med kollektivtrafik.

Med kollektivtrafik

Biljetter kan köpas på maskiner eller från föraren (endast kontant med förare) och inom Bergen kommun kostar 31 NOK (+10 NOK från föraren). Kom ihåg att validera din biljett från en maskin eftersom inspektioner är regelbundna och medför stora böter.

Bussförbindelser är i regel regelbundna hela dagen (var 20: e minut eller mindre) med regelbundna tjänster 7 dagar i veckan (minus helgdagar). Det finns nattbuss på helgerna som är dyrare och inte giltiga med ett resekort.

Spårväg är det viktigaste sättet att komma till södra delar av staden. Det kommer var tionde minut eller så mellan 10:6 och 1:XNUMX med en halvtimmes nattjänst på fredag ​​och lördag. Kom ihåg att spårvagnsbiljetter måste köpas innan du går på (utom nattspårvagnar).

Med taxi

Taxi är dyra i Norge och Bergen är inget undantag. Det finns flera taxistationer i hela staden, med långa köer på helgerna. Priser och service är i allmänhet desamma bland företag, även om det kan vara värt att boka i förväg.

 

Bergen stadsbild

 

 

Var man kan bo i Bergen

För vår lista över rekommenderade hotell i Bergen, besök vår Gay Hotell-sidan.

 

När ska Besök

Bergen har en unik geografisk placering (mycket långt norrut, nära havet och omgiven av berg) vilket resulterar i mycket regn. Kontrollera väderrapporterna innan du kommer (även om lokalbefolkningen säger något om dåliga kläder snarare än väder).

Trots sitt nordliga läge är temperaturer under 0 ° C sällsynta även på vintern på grund av golfströmmen och dess skyddade läge. Med detta sagt är medeltemperaturen på sommaren runt mila 14 ° C.

Festivaler och evenemang äger rum hela året i denna stad. BergenFest, en stadsomfattande musikfestival, startar i slutet av april och lockar musiker från ett brett spektrum av genrer. Den internationella filmfestivalen i Bergen är ett veckolångt evenemang som hålls varje oktober.

 

Saker att se och göra

Bryggen - Det är inte förvånande att de allra flesta norska gamla städer bränns ner (de var gjorda av trä) men du hittar här ett stort urval av traditionell norsk arkitektur. Många av byggnaderna här utsågs till UNESCO: s världsarvslista.

Berget Fløyen - ingen resa till Bergen är komplett utan en resa till berget Fløyen. Från toppen får du fantastisk utsikt över fjordarna. För den aktiva finns en vandringsled. För de mindre aktiva finns det en möbler.

Bergen konstmuseum - ett av de största museerna i Skandinavien. Bergens konstmuseum är värd för verk från renässansen till nutid. Det är känt för att vara värd för flera verk av Edvard Munch.

Fiskmarknaden - även om det kan vara ganska dyrt att äta här (stormarknader säljer det mesta av produkterna för en bråkdel av priset), måste du se detta för att tro det. Här kan du prova gratisprover av lokalfångad lax, sill och, kontroversiellt, val.

St Mary's Church - den äldsta kyrkan och bäst bevarade kyrkan i Bergen. Denna kyrka byggdes på 12-talet och tillhörde en gång det tyska samhället Bergen.

Bergenhus fästning - ett av de bäst bevarade forten i Norge. Bergenhus fästning var tidigare ett av Norges kungliga residens. Efter att ha rekonstruerats på grund av bombskador under andra världskriget. Hallen används för kungliga galor.

 

Visa

Norge är INTE en del av Europeiska unionen. Alla som anländer till Norge är föremål för invandring och tullkontroller. Norge är dock en del av Schengenområdet.

EU-, EES- och schweiziska medborgare, tillsammans med icke-EU-medborgare från viseringsbefriade länder (USA, Kanada, Australien, Nya Zeeland, Japan, etc.) behöver bara visa ett pass som är giltigt för deras avsedda vistelsetid. Andra medborgare måste ha Schengenvisum.

Var medveten om att tullklarering sker vid din inresa till Norge. Om du flyger till Oslo och har en anslutande flygning till en annan destination i Norge, måste du hämta ditt bagage, rensa tullen och checka in igen innan du fortsätter med din resa.

Ge extra tid för att slutföra denna ganska frustrerande process. Du får ta med upp till 200 cigaretter plus 1 liter sprit & 1.5 liter vin. Regler tillämpas strikt.

 

Pengar

Norges valuta är norska kronan (kr). Valutan består av 1, 5, 10 och 20 kr mynt och 50, 100, 200 och 500 kr sedlar. Kredit- och betalkort accepteras mycket allmänt, även om fotolegitimation kan begäras. Kontantautomater kallas "minibanker".

 

Pris

Norge är ett mycket dyrt land. Även vardagliga inköp som en kopp kaffe, en koksburk eller snabbmat kan vara dubbelt så mycket som du förväntar dig att betala någon annanstans i Europa.

Det är förmodligen en bra idé att budgetera för att spendera minst dubbelt så mycket som du skulle göra i en annan europeisk stad.

 

Dricksvatten

Kranvatten i Norge är något av det renaste som finns någonstans i världen. Att dricka vatten på flaska är bara slöseri med pengar.

Gå med i Travel Gay Nyhetsbrev

Har vi fått något fel?

Saknar vi en ny lokal eller har ett företag stängt? Eller har något förändrats och vi har inte uppdaterat våra sidor ännu? Använd detta formulär för att meddela oss. Vi uppskattar verkligen din feedback.