Gay Thessaloniki · Stadsguide

Gay Thessaloniki · Stadsguide

Första resan till Thessaloniki? Då kan vår stadsguide för homosexuella Thessaloniki hjälpa dig att komma från A till Ö.

Thessaloniki | Θεσσαλονίκη

Greklands näst största stad och hem till Egeiska havets näst största hamn. Thessaloniki är huvudstad i regionen Makedonien i Grekland och är hem för över 300,000 XNUMX människor.

Grundades 315 f.Kr. och namngavs efter en halvsyster Alexander den store, blev staden senare huvudstad för alla romerska provinser på halvön. Thessaloniki var den näst viktigaste staden i det bysantinska riket, och det ockuperades av venetianerna, ottomanerna och nazisterna.

Idag betraktas Thessaloniki som Greklands kulturcentrum och är ett av de största studentcentren i Europa. På grund av sin hamn är tung industri också utbredd i området. Turister lockas till dess klassiska sevärdheter, avslappnade livsstil och utmärkta vin- och matställen.

 

Gay rättigheter i Grekland

För homosexuella rättigheter i Grekland, besök vår Stadsguide för homosexuella Aten.

 

Gay scen

Thessalonikis gay-scen liknar i stil Atens men den är i betydligt mindre skala. Även om den lesbiska scenen är särskilt utbredd i Thessaloniki, finns det en gay kryssningsklubb och en gay bastu som tillgodoser specifikt män.

Staden är ett välkomnande resmål, men kan betraktas som konservativt jämfört med andra kustnära hotspots som Tel Aviv eller Barcelona. Sedan 2012 har Thessaloniki varit värd för en HBT-stolthetsfest varje juni.

 

Att ta sig till Thessaloniki

Med flygplan

Thessalonikis internationella flygplats "Macedonia" (SKG) ligger 13 km söder om stadens centrum och är norra Greklands huvudflygplats. Det är väl anslutet till destinationer i Europa, Centralasien och Mellanöstern med reguljärflyg och charterförbindelser.

Förbindelser till stadens centrum är tillgängliga 24 timmar om dygnet med buss 78 / 78A / 78N. Buss 78 går var 15-30 minut under dagen medan 78N går var halvtimme på natten. Biljetter kostar € 2 och exakt förändring måste användas om du köper på bussen. Resor är cirka 40 minuter.

Det finns taxibilar vid terminalen men är svåra att flagga vid högtider. För att undvika frustration är det bäst att boka reservresor i förväg. Resetiderna bör vara cirka 15 minuter och förvänta sig att betala cirka 15-20 euro.

Med båt

Thessalonikis passagerarterminal är en vanlig plats för turister som besöker det närliggande området Chalkidiki under sommarmånaderna. Det finns bra färjeförbindelser till de grekiska öarna så det här är ett bra ställe att avsluta en öhoppningssemester.

Med tåg

Centralstationen ligger i västra delen av stadskärnan. På grund av Greklands bergiga terräng är restiderna ganska långa när man jämför det faktiska avståndet (det tar över 5 timmar att komma till Aten). Det finns sovande förbindelser till andra stater på Balkan.

Med buss

KTEL-bussnätet förbinder Thessaloniki med alla hörn av Grekland. Även om resorna kan vara långa är bussarna moderna, luftkonditionerade och relativt billiga. Det finns längre tjänster till och från angränsande Albanien, Serbien, Makedonien och Bulgarien.

 

Att ta sig runt i Thessaloniki

Till fots

Thessalonikis främsta sevärdheter kan lätt passeras på en halvtimme, så promenader är förmodligen det bästa sättet att ta del av sevärdheterna. På sommaren kan värmen bli ganska tryckande så kollektivtrafiken erbjuder visst skydd från solen.

Med buss

OASTH driver bussarna i staden och erbjuder varierande tjänster från 5:1 till ca 1:10. Det finns en bra app med all bussinformation. Biljetter är billiga med priser från XNUMX € per resa (+XNUMX cent om de köps från föraren). Biljetter måste valideras vid resan.

Det finns en speciell turistbuss (nummer 50) som drivs av OASTH som tar dig till de viktigaste sevärdheterna från Vita tornet. Resor kostar € 2 och tar ungefär 50 minuter. De har en engelsktalande reseguide som också delar ut kartor.

 

Var man kan bo i Thessaloniki

För vår lista över rekommenderade hotell, besök vår Gay Thessaloniki Hotels-sida.

 

Saker att se och göra

Vita tornet - det enda överlevande tornet vid havet och den ikoniska bilden av staden. Vita tornet är en ottomansk rekonstruktion av en befästning som ursprungligen byggdes av bysantinerna. Det var ökänt som ett fängelse och platsen för avrättningar under den osmanska eran.

Agios Demetrios - En fantastisk bysantinsk kyrka byggd på 7-talet. Det är UNESCO-skyddat och ett av de största i staden.

Judiska Museet - Före andra världskriget hade Thessaloniki en blomstrande judisk gemenskap - det var känt som Jerusalems moder. År 2 deporterades nästan hela den sefardisk judiska befolkningen till dödslägren och du kan ta reda på mer om detta här.

Thessalonikis arkeologiska museum - här kan du hitta artefakter från förhistorisk tid fram till romarnas dagar. Som du kan förvänta dig av ett museum i Grekland är utställningarna imponerande.

Bey Hamam - restaurerat ottomanskt badhus som även används som utställningslokal. Ett av de bäst bevarade exemplen på ottomansk arkitektur i staden.

Central matmarknad - en livlig gatumarknad som är ett angrepp på sinnena! Här hittar du hundratals försäljare som säljer allt från nylagat kött till blommor.

 

När ska Besök

Thessaloniki har ett medelhavsklimat, vilket innebär att somrarna är varma och torra medan vintrarna är svalare och regniga. Den bästa tiden att besöka vädermässigt är våren eller tidig höst när vädret inte är så tryckande varmt och staden inte är full av turister.

Under hela året finns det festivaler och evenemang för att underhålla besökare i alla smaker. I november är det den internationella filmfestivalen som lockar gäster från A-listan. Den internationella handelsmässan i september lockar högflygare till staden och var också födelseplatsen för frappen.

 

Pengar

Grekland är en del av euroområdet. Kontantautomater finns allmänt tillgängliga, även om många tar ut en avgift om du använder ett utländskt kort. Kredit- och betalkort accepteras allmänt. Valutabås är lätta att hitta. Växelkurser är inte särskilt konkurrenskraftiga.

Gå med i Travel Gay Nyhetsbrev

Har vi fått något fel?

Saknar vi en ny lokal eller har ett företag stängt? Eller har något förändrats och vi har inte uppdaterat våra sidor ännu? Använd detta formulär för att meddela oss. Vi uppskattar verkligen din feedback.