Taiwan · Landsguide

Taiwan · Landsguide

Planerar du en resa till Taiwan? Då hjälper vår gayguidesida dig att få ut det mesta av ditt besök.

Taipei stadsbild

Taiwan 臺灣

Taiwan ligger utanför den sydöstra kusten av Kina. Det är en av de mest folkrika öarna i världen, med över 23 miljoner invånare.

Ön har också några vackra platser med branta kullar, kustlinjer, skogar och andra naturliga landskap.

Taiwan är centrum för den kinesiska popkulturen, känd för sin stora underhållningsindustri och utmärkta mat. Landet rankas högt när det gäller hälsovård, utbildning, ekonomisk frihet och mänskliga rättigheter.

Ön är indelad i 5 stora regioner:

  • Norra Taiwan (inklusive Taipei) - hem för huvudstaden, Taipeis största flygplats och teknikcentrum.
  • Centrala Taiwan (inklusive Taichung) - erbjuder natursköna vyer över berg, sjöar och nationalparker.
  • Östra Taiwan (inklusive Hualien och Taitung) - bergig region med vackra landskap.
  • Södra Taiwan (inklusive Kaohsiung och Tainan) - en tropisk region med stränder och palmer.
  • Avlägsna öar - några små öar som är populära resmål bland lokalbefolkningen.

Några av de viktigaste städerna i Taiwan:

  • Taipei 臺北 - huvudstad och handels- och kulturcentrum.
  • Hualien 花蓮 - en av öns trevligaste städer, belägen nära Taroko Gorge.
  • Kaohsiung 高雄 – Taiwans näst största stad med en mycket livlig hamn.
  • Taichung 臺中 - den tredje största staden i Taiwan, med många intressanta kulturella platser och aktiviteter.
  • Tainan 臺南 - Taiwans äldsta stad och före detta huvudstad, känd för sina historiska byggnader.

 

Gay rättigheter i Taiwan

Taiwan är ett av de mest progressiva länderna i Asien. Vuxna, privata samkönade samkönade aktiviteter är lagliga. Diskriminering av sexuell läggning i utbildningen förbjöds 2003. År 2007 antog lagstiftande Yuan en lag som förbjuder diskriminering på grund av sexuell läggning på jobbet. Lagstiftning för att tillåta äktenskap av samma kön föreslogs 2003 men mötte motstånd och utvecklades inte.

Regelbundna HBT-stolthållningar hålls. Under 2009 deltog över 25,000 2011 personer i Pride-paraderna vilket gjorde det till det största HBT-evenemanget som hölls i Asien vid den tiden. År 50,000 hade denna siffra stigit till nästan XNUMX XNUMX personer.

 

Gay scen

Taiwan har en blomstrande homosexuell scen med Taipei vara huvudkontor. Under de senaste åren har utbudet och kvaliteten på gayställen ökat avsevärt och nya gayföretag har startats över hela ön.

Medan andra större städer som Kaohsiung och Taichung erbjuder några platser för HBT-samhället, är Taipei fortfarande stjärnan i showen, med många barer, dansklubbar, bastu, massage spa & varma källor, tillsammans med andra gay-populära arenor.

Taipei har också blivit ett stort resmål för gayklubbar och festdeltagare från hela världen, och arrangerar regelbundna dansfester i världsklass och kretsfestivaler - de största i sitt slag i Asien.

 

Att komma till Taiwan

Taiwans huvudflygplats är Taoyuan International Airport (TPE), tidigare "Chiang Kai-Shek". Flygplatsen ligger 40 km sydväst om Taipei och betjänar alla större asiatiska städer och Nordamerika. Flygplatsen har direktbussar till Taipei, Taichung och andra större städer.

Songshan Airport (TSA) i centrala Taipei erbjuder mestadels endast inrikesflyg, plus begränsade charterflyg till det kinesiska fastlandet och Tokyos Haneda-flygplats.

Kaohsiung (KHH) inrikes och internationella flygplatser driver flyg till andra asiatiska städer inklusive Hong Kong, Toyko Narita, Singapore och Bangkok och charterflyg till Kina.

Taichung Airport (RMQ) erbjuder inrikesflyg och internationella flygningar till Hong Kong och Vietnam, och charter till Kina.

 

Att ta sig runt i Taiwan

Med flygplan

Taiwans inrikesflygbolag har täta flyg som ansluter till andra större städer. Det kan dock inte vara möjligt att flyga från en inrikesflygplats till en annan. Om du vill besöka Taiwans mindre öar är flyget fortfarande det bästa alternativet (och i vissa fall det enda alternativet). Priserna är rimliga och lokala flygplan är mycket bra.

Med tåg

Taiwan har utmärkta höghastighetståg som har blivit ett mer populärt och kostnadseffektivt alternativ. Tågstationer finns ofta i de flesta stadskärnor och fungerar som ett bekvämt nav för de flesta typer av transporter.

Med buss

Intercitybussar ('keyun' 客運), är i allmänhet bekväma, rena och i tid. Taiwans turistbuss som ansluter till stora tågstationer erbjuder direkta tjänster till många turistattraktioner, men utlänningar kan ha svårt att hitta busstationerna. Medan busstransporterna är omfattande. ruttkartorna är nästan alla på kinesiska. I Taiwan måste du hälsa på bussen som du ser den komma, och det är viktigt att se till att bussen du går på går åt rätt håll.

Med taxi

Taxibilar finns det gott om. För att hylla en, placera din hand framför dig parallellt med marken. Resor är uppmätta och förare är förbjudna att ta emot dricks - även om det är normalt att avrunda priset till nästa dollar. Få förare talar engelska.

med bil

Ett internationellt körkort krävs för körning i Taiwan och kan användas i upp till 30 dagar. I större städer som Taipei och Kaohsiung kan du dock vara bättre att använda kollektivtrafik på grund av trafikstockningar och begränsade parkeringsplatser.

 

När ska Besök

Taiwan har ett tropiskt klimat. Den norra delen av ön har en regntid som varar från januari till mars, tillsammans med en ytterligare regnperiod under maj. Det är varmt och fuktigt från juni till september med temperaturer som stiger till över 30 ° C.

Vädermässigt är den bästa tiden att besöka mellan oktober och december - även om under denna tid kan den udda tyfonen förstöra ditt nöje.

 

Visa

Turister som har de mest utvecklade ländernas pass kan komma in i Taiwan i 30 dagar utan visum. Turister från Indien, Thailand, Filippinerna, Vietnam och Indonesien som tidigare har beviljats ​​amerikanska, brittiska, japanska eller Schengenvisum kan ansöka online för visumfri inresa till Taiwan. Klicka här för mer visuminformation.

 

Språk

De flesta taiwanesiska talar antingen taiwanesiska eller mandarin kinesiska. Japanska är också allmänt förstådd. Vissa yngre killar i Taipei kan prata lite grundläggande konversationsengelska.

 

Pengar

Taiwans valuta är den nya taiwanesiska dollarn (NTD eller TWD).

 

Dricks

Tippning används inte allmänt. Restauranger tillkommer en obligatorisk serviceavgift och inga ytterligare tips förväntas. Taxichaufförer förväntar sig att du avrundar biljettpriset till nästa dollar.

 

ÖPPETTIDER

Butiker och köpcentra är vanligtvis öppna mellan 10:10 och 6:XNUMX, sju dagar i veckan. Nattmarknader öppnar vanligtvis runt XNUMX:XNUMX och stänger efter midnatt. De flesta museer är stängda på måndagar.

Bankerna är öppna från 9:3 till 30:9 under veckan och XNUMX:XNUMX till XNUMX:XNUMX på lördagar. Kontantautomater finns allmänt tillgängliga, och i stort sett alla butiker och hotell accepterar kredit- och betalkort.

 

Elektricitet

El i Taiwan i 110 volt / 60 hz. Pluggar har två plana blad. Amerikanska och japanska pluggar borde fungera. Alla andra kontakter kräver en adapter / transformator.

 

Hälsovård

Taiwan har utmärkta vårdinrättningar som är lika bra, om inte bättre, än de som finns i Västeuropa eller USA. Medan kostnaden för behandling och läkemedel är billigare än i väst är en bra reseförsäkring fortfarande nödvändig.

Läkemedel mot smärre sjukdomar finns tillgängliga i apotek utan recept.

Gå med i Travel Gay Nyhetsbrev

Har vi fått något fel?

Saknar vi en ny lokal eller har ett företag stängt? Eller har något förändrats och vi har inte uppdaterat våra sidor ännu? Använd detta formulär för att meddela oss. Vi uppskattar verkligen din feedback.