shanghai-skyline

Gay Shanghai City Guide

Planerar du en resa till Shanghai? Då är vår gay Shanghai stadsguide för dig

 

shanghai-skyline

Shanghai 上海

Shanghai ligger vid mynningen av Yangtzefloden mitt på Kinas kustlinje. Det är den största staden i världen med en befolkning på över 17 miljoner inom sitt centrala område.

Shanghai har upplevt en snabb utveckling under de senaste decennierna och är nu ett betydande globalt centrum för affärer, finans, IT, kultur, media och mode. 

Staden delas i två delar av Huangpufloden. Den västra sidan av floden heter Puxi och den högra sidan är Pudong. Pudong är hem för nya höghus medan Puxi är den äldre, mer historiska delen av staden.

 

Gay rättigheter i Kina

För information om homosexuella rättigheter i Kina, klicka här för att gå till Gay Beijing City Guide sida.

 

Gay scen

Shanghai har förmodligen den största gayscenen på Kinas fastland med ett växande antal gay- och gayvänliga barer och nattklubbar som serverar de flesta smaker.

Gayscenen i Shanghai förändras dock snabbt, och det finns inget särskilt "gaydistrikt". Några få väletablerade gayställen finns i Old French Concession-området - Shanghais rikaste och mest livfulla stadsdelar.

 

jade-buddha-tempel-shanghaiJade Buddha -templet

 

 

Att ta sig till Shanghai

Shanghais främsta internationella flygplats - Pudong - ligger 40 km öster om staden. Flygplatsen har två terminaler förbundna med en lång gångväg (och pendelbuss).

Flygplatsen är ansluten till staden med Maglev-tåget. Tåget använder magnetisk levitationsteknik och rör inte spåren. Den avslutar sin 30 km långa resa till tunnelbanestationen Longyang Road på bara 7 minuter - med en hastighet på upp till 431 km/tim. Tåget går dagligen och avgår var 15-30:e minut.

 

maglev-flygplats-tåg-shanghaiMaglev flygplatståg

 

Var medveten om att när du går till flygplatsstationen kan du bli kontaktad av personer som hävdar att tåget inte fungerar och försöker få dig att ta deras taxiservice. Ignorera dem.

Shanghai Hongqiao International Airport erbjuder mestadels inrikesflyg och är ansluten till stadens tunnelbanesystem.

De helt nya kultågen startade drift mellan Shanghai och Peking med en restid på knappt 5 timmar. Det finns också nattåg till och från Hong Kong.

 

Ta sig runt Shanghai

Shanghai har ett omfattande tunnelbanesystem med 12 linjer. Tjänsten är snabb, billig och luftkonditionerad. De flesta meddelanden och skyltar är på både mandarin och engelska. Undvik rusningstid när det kan bli mycket hektiskt.

Taxibilar är allmänt tillgängliga och billiga enligt internationella mått. Om du inte talar mandarin är det en bra idé att få din destination skriven med kinesiska bokstäver eller ha en karta som du kan peka på.

 

Var man ska bo i Shanghai

Shanghai har ett enormt utbud av hotell som är mycket prisvärda med västerländska mått mätt. De flesta resenärer bor nära den franska koncessionen, Xintianti eller The Bund. Många 5-stjärniga hotell finns i Pudong-området.

Välj i alla fall ett 3.5-stjärnigt boende. Besök vår Gay Shanghai Hotell och Lyxhotell Gay Shanghai sidor för rekommendationer.

 

Saker att se och göra

Bunden - område vid floden som är hem för dussintals historiska byggnader längs Huangpufloden.

Dongtai Lu antikmarknad

Fuxing Park - Tai Chi-anhängare samlas från kl. 6 för att delta i synkroniserad träning.

Jade Buddha -templet - det mest kända buddhisttemplet i Shanghai och hem till Buddhastatyerna i jade som fördes till Kina från Myanmar 1882. Bilden ovan.

Nanjing Road Pedestrian Mall - köpcentrum med över 600 butiker

 

nanjing-shopping-road-shanghaiNanjing Road Pedestrian Mall

 

 

People Square - stadens kulturella centrum och platsen för Shanghai Museum.

Shanghais stora teater och museum - museum fyllt med kinesiska artefakter, konst, skulpturer och mer.

Yu Yuen trädgård - stora stenar, böjda väggar och vackert lövverk definierar denna kinesiska trädgård.

 

Väder

Det finns fyra årstider i Shanghai - en varm vår, en varm regnig sommar, en sval höst och en allmänt kall vinter. Juli och augusti är vanligtvis de varmaste månaderna med temperaturer regelbundet över 35°C. De kallaste månaderna är januari och februari.

Vädermässigt anses våren från mars till maj vara den bästa tiden att besöka staden.

 

Visa

De flesta besökare till Kina kräver ett turistvisum som måste skaffas innan ankomst. Du måste ha ett pass med minst 6 månader kvar och tillgängligt utrymme för visumet, ett färskt passstort foto med vit bakgrund, och i de flesta fall, hotellboknings- och returbiljettdokument.

Ansök på din lokala kinesiska ambassad eller konsulat. Postansökningar accepteras inte. Fullständig information finns på den officiella visumwebbplatsen - www.visaforchina.org

 

Dricksvatten

Drick inte Shanghais kranvatten om det inte först har kokats. Håll till vatten på flaska.

 

Elektricitet

Den inhemska strömförsörjningen är 220V. Uttag är tre platta stift kinesisk standard.

 

Operatörsassistans

Shanghai erbjuder en exceptionellt användbar resurs för besökare som kallas Shanghai Call Center. Lagra det här numret i din telefon +86 021 962 288. Efter ett kort meddelande på mandarin kommer du att höra engelska instruktioner, men det finns operatörer som talar flera europeiska språk inklusive spanska och franska.

Callcentret kan hjälpa till med vägbeskrivningar för buss, tunnelbana eller taxi, information om turistattraktioner och kommer även att erbjuda en gratis översättningstjänst.

Gå med i Travel Gay Nyhetsbrev

Har vi fått något fel?

Saknar vi en ny lokal eller har ett företag stängt? Eller har något förändrats och vi har inte uppdaterat våra sidor ännu? Använd detta formulär för att meddela oss. Vi uppskattar verkligen din feedback.