Reykjavik presenterad bild

Gay Reykjavik City Guide

Planerar du en resa till Reykjavik? Då är vår sida för gay Reykjavik stadsguide något för dig

 

Reykjavik presenterad bild

Reykjavik

Islands huvudstad och största stad, Reykjavik är världens nordligaste huvudstad och ett populärt turistmål.

Med en befolkning på cirka 200,000 XNUMX i huvudstadsregionen är staden Islands centrum för kultur och handel, omgiven av förorter och färgglada hus.

Reykjavik rankas som en av de säkraste, renaste och grönaste städerna i världen, med bra affärer, restauranger och barer.

 

Gay rättigheter på Island

Island är väldigt progressivt när det gäller hbtq-rättigheter. Samkönade äktenskap har varit lagligt sedan juni 2010 efter att parlamentet ändrade lagen för att definiera äktenskap som mellan två individer.

Samkönade par har lika tillgång till adoption och provrörsbefruktning (IVF).

Gay scen

Gayscenen är ganska begränsad i den isländska huvudstaden, men ett varmt välkomnande kan förväntas från lokalbefolkningen. Allmänheten är väldigt gayvänlig, så man kan vara ganska öppen om sexuell läggning här.

Den lilla gayscenen finns vid Laugavegur, den långa största shoppinggatan i stadens centrum. Kiki Bar och Bravo är de mest populära gayställena. Närliggande anläggningar erbjuder både homosexuella och heteromassor ett trevligt ställe att umgås och njuta av en måltid eller drink.

Gaydansfester äger rum på olika platser under hela året. Dessa inkluderar Pink Party som äger rum två gånger om året i oktober/november och januari/februari under Rainbow Reykjavik, hbt-vinterfestivalen. Kolla lokala webbplatser, leta efter flygblad eller bara fråga runt.

 

Att komma till Reykjavik

Keflavíks internationella flygplats (även känd som Reykjavík-Keflavík flygplats) är Islands största internationella navflygplats. Det ligger cirka 50 km (31 miles) från Reykjavik. Flygplatsen har direktflyg till och från de flesta europeiska huvudstäder och amerikanska flygplatser.

(Reykjavíks flygplats, som ligger bara 2 kilometer från stadens centrum, är den huvudsakliga inrikesflygplatsen som betjänar Reykjavík)

Flygbussen går till Keflavíks internationella flygplats till Reykjavíks centrum. Restiden är cirka 45 minuter och kostar ISK 2,500 14,000. Var medveten om att en taxi kostar dig cirka XNUMX XNUMX ISK.

 

Att ta sig runt i Reykjavik

Till fots

Det rekommenderas starkt att promenera i Reykjavik, eftersom många attraktioner ligger inom gångavstånd från hotellområdet. Staden är mycket vacker, och trottoaren är utmärkt. Förare är i allmänhet mycket vänliga och kommer ibland att stanna för dig även när det inte finns någon korsningsanläggning.

Med buss

Reykjavik har ett offentligt busssystem som heter Strætó som är pålitligt och rent. Föraren kan dock inte ge någon förändring. Enkelbiljetter kostar ISK350. Om du behöver byta buss för att komma till din slutdestination, be föraren om en transferbiljett (skiptimiði), som är giltig under de kommande 75 minuterna på vilken buss som helst.

Om du bor utanför stadens centrum kan det vara bäst att skaffa ett Reykjavik Welcome Card, som ger obegränsad tillgång till bussarna, tillsammans med fri tillgång till flera museer, vissa rabatter och gratis internet på vandrarhemmet. "Välkommen"-korten finns på Turistinformationscentret vid Ingólfstorg, och även på vissa hotell och kostar från 3,700 XNUMX ISK.

med bil

Som turist ska du kunna ta dig runt utan bil om du bara bor i staden. Körning rekommenderas dock för resor utanför Reykjavik och dess förorter.

Med taxi

Alla taxibilar mäts och de flesta är mycket rena och bekväma, men de är också mycket dyra. Startavgiften är ISK 600-700 och ISK 200-400 per kilometer. Att ta en taxi är ändå det bästa sättet att ta sig hem efter en utekväll. Kreditkort accepteras.

Med cykel

Det går att ta sig runt Reykjavik med cykel, om än med hård vind och enstaka kullar. Med få cykelvägar sker det mesta av cyklingen på gatan eller på trottoaren (båda är lagliga). När man cyklar på trottoaren är det viktigt att ta hänsyn till fotgängare då de har företrädesrätt.

 

Var man kan bo i Reykjavik

Det är bäst att säga inom stadskärnan. För vår lista över rekommenderade hotell i Reykjavik, besök Gay hotell i Reykjavik.

 

hallgrimskirkja-med-norrljusHallgrimskyrka

 

 

Saker att se och göra

Islands galleri - det nationella konstgalleriet med en stor samling verk av isländska 19- och 20-talskonstnärer.

Hallgrimskyrka - stor katedral med fantastisk utsikt från toppen varifrån du kan se de flesta delar av Reykjavik.

Solfar (Sun Voyager) skulptur - en unik skulptur vid vattnet som speglar Islands sjöfartshistoria.

Islands museum - Beläget nära Islands universitet, representerar detta museum historien om en nation från bosättning till idag; det finns ett café och en museibutik.

Tjörnin (dammen) - en liten sjö i stadens centrum där människor ofta samlas för att mata ankorna; sjön är omgiven av en park som heter Hljómskálagarðurinn som är mycket populär vid bra väder.

Stadshuset (Ráðhúsið) - en utmärkt arkitektur från slutet av 20-talet, inbyggd i Tjörnin; öppet för allmänheten, med café och utställningshall.

Perlan (pärlan) - ikonisk byggnad på toppen av en skogbevuxen kulle som heter Öskjuhlíð, sydost om stadens centrum, med fantastisk utsikt över staden; öppet för allmänheten; det finns en roterande restaurang på toppen.

Reykjaviks stadsmuseum (Árbæjarsafn) - ett friluftsmuseum som visar hur det isländska folket brukade leva.

Gå med i Travel Gay Nyhetsbrev

Har vi fått något fel?

Saknar vi en ny lokal eller har ett företag stängt? Eller har något förändrats och vi har inte uppdaterat våra sidor ännu? Använd detta formulär för att meddela oss. Vi uppskattar verkligen din feedback.