Paris, Frankrike

Gay Paris stadsguide

Planerar du din första resa till Paris? Då kan vår stadsguide för gay Paris hjälpa dig att komma igång

 

Paris, Frankrike

paris

Frankrikes huvudstad har över 2 miljoner människor som bor i centrum och cirka 12 miljoner i hela storstadsområdet.

Paris är ett av världens ledande affärscentrum och har stor inflytande inom konst, kultur, mode och design. Staden ståtar med några av världens mest kända landmärken och attraktioner och är ett av de mest populära turistmålen på det europeiska fastlandet.

 

Gay rättigheter i Frankrike

Före den franska revolutionen brändes homosexuella män som dömts för sodomi rutinmässigt till döds! Tack och lov avkriminaliserades homosexualitet 1791, även om homosexuella och crossdressers fortfarande ansågs vara omoraliska och fortsatte att bli utsatta för trakasserier.

1945 införde Vichy-regeringen ytterligare diskriminering genom att höja samtyckesåldern för homosexuella relationer till 21 (jämfört med 15 för heterosexuella). Detta upphävdes 1974 när den lagliga åldern för samtycke fastställdes till 18 år för alla (sedan sänktes till 15 år 1982).

Äktenskap av samma kön har varit lagligt i Frankrike sedan 18 maj 2013. Det är det 13: e landet i världen som legaliserar äktenskap av samma kön. Lagstiftningen gäller såväl storstads Frankrike som de franska utomeuropeiska departementen och territorierna.

 

paris-pride-2016Paris Pride 2016

 

 

Gay scen

Gayscenen i Paris är en av de största i Europa. Staden är hem för några av de bästa valen av gay- och gayvänliga arenor som finns överallt.

Gaycentret i Paris ligger inom Le Marais ("Marsh"), ett av de mest historiska distrikten i Paris. Det är hem för ett växande antal Gaybarer och sena kvällar på och runt Sainte-Croix de la Bretonnerie och rue des Archives.

Gaylivet är inte begränsat till Le Marais – det finns gaybarer och andra mötesplatser spridda över hela Paris.

 

louvre-museum-i-parisLouvren

 

 

Att komma till Paris

Paris har tre internationella flygplatser.

Charles de Gaulle internationella flygplats

Den största flygplatsen, belägen nordöst om Paris och trafikeras av stora flygbolag från hela världen. Ankommande passagerare bör noggrant notera vilken terminal de har anlänt till eftersom de två järnvägsstationerna som betjänar de tre terminalerna på flygplatsen inte ger några ledtrådar om vilka flygbolag som finns vid vilken terminal.

Det bästa sättet att resa till och från flygplatsen är med tåg. RER linje B har stationer i terminal 3 (varifrån du tar en gratis transfer till terminal 1) och terminal 2. Tåg avgår var 7-8:e minut. Tågen stannar vid Gare du Nord, Châtelet-Les Halles, Saint-Michel Notre-Dame, Luxemburg, Port-Royal, Denfert-Rochereau och Cité Universitaire. Biljetter kostar 10 € (2016) och restiderna är runt 30 minuter.

En taxi från flygplatsen till stadens centrum kommer att kosta cirka 50 € (mer på helger och sent på natten) och är den enda vägen in till stadens centrum efter kl. 1 (förutom en mindre frekvent busstrafik).

Orly internationella flygplats

Ligger sydväst om Paris och används mest av europeiska flygbolag som flyger till andra europeiska destinationer. Den har två terminaler.

Orlyval Light Rail kan användas för att ta sig mellan de två terminalerna och RER linje B vid Antony, varifrån du kan resa vidare till Paris och, om så krävs, till Charles de Gaulle flygplats. En biljett till RER och Orlyval kostar 12.05 € på dagen, men det finns en rabatt vid köp i förväg. En taxi från Orly International Airport kommer att kosta cirka 35 €.

Beauvais (Aéroport de Beauvais Tillé)

Beläget norr om staden och används främst av lågprisbolag inklusive Ryanair. En timmes busstransfer är tillgänglig från flygplatsen till tunnelbanan vid Porte Maillot station. Det kostar €17 om man köper det på flygplatsen men är billigare om man köper i förväg.

Tåg

Paris har utmärkta höghastighetsjärnvägsförbindelser till destinationer över hela Europa inklusive Storbritannien (med Eurostar genom kanaltunneln). Om du reser till eller från Paris till en annan europeisk destination, överväga att resa med tåg.

Att ta sig runt i Paris

Med tunnelbana

Paris har ett av världens bästa kollektivtrafiksystem. Tunnelbanan har 16 linjer som går mellan 05:30 och 00:40 (01:40 på lördagskvällar). Tågen anländer med några minuters mellanrum. Tunnelbanestationer är markerade med en "M"-skylt.

Enkelbiljetter eller en carnet på tio biljetter (billigare) kan köpas på vilken station som helst. En biljett kan användas för alla resor med tunnelbanan (eller buss och spårvagn) inom en tvåtimmarsperiod. Endagsbiljetter samt vecko- och månadskort är tillgängliga, men carneten på 10 biljetter (€14.50) är vanligtvis bäst för turister. Förlora inte din biljett eftersom den kan inspekteras när som helst, särskilt precis efter att du har kommit in på stationen.

Tänk på att det kan vara svårt att resa med tunnelbanan om du har mycket bagage, särskilt om du måste byta linje för att slutföra din resa.

Till fots

Att gå är det billigaste och ofta det bästa sättet att ta sig runt i stan.

 

Champs Elyses mot Triumfbågen

 

 

Var man kan bo i Paris

De flesta homosexuella besökare bor i Le Marais homosexuella distrikt eller nära Champs Elysées-området.

För vår lista över rekommenderade hotell, besök Homepage för mellanklasshotell i ParisGay Paris lyxhotell och Gay Paris budgethotell sidor.

 

Saker att se och göra

Louvren - ett av världens största och viktigaste museer och konstgallerier och hem till den berömda Mona Lisa och Venus De Milo.

Notre Dame - ett mästerverk av gotisk arkitektur som går tillbaka till 12-talet.

 

Nôtre Dame, Paris

 

 

Eiffeltornet - ikonisk symbol för Paris och ett av de mest besökta monumenten i världen.

Floden Seine - berömd flod som rinner genom hjärtat av Paris.

ÄREPORT - symbol för nationell stolthet och ett av de viktigaste landmärkena i staden.

Musée d'Orsay - museum som innehåller världens största samling av impressionistiska målningar.

Champs Elysées - Trädgårdspromenad från 17-talet som blev aveny och en stor shoppinggata i Paris.

Sainte Chapelle - Frankrikes finaste kungliga kapell med en exceptionell samling av målat glasfönster.

 

Sainte-Chapelle

 

 

Place des Vosges - Paris äldsta offentliga torg med en välskött central park omgiven av vackra radhus från 17-talet.

Boulevard St. Germain - historisk gata känd för sitt utbud av gamla kaféer.

Place de la Bastille - distrikt av stor historisk betydelse och symboliskt värde för Frankrike.

Le Marais - trendiga distrikt (3:e och 4:e) som är Paris homosexuella hjärta och hem till några av stadens äldsta byggnader.

montmartre - Historiskt område känt för sina många konstnärsateljéer och kaféer.

Les Halles - tidigare central marknadsplats som nu är ett modernt underjordiskt shoppingområde.

Montparnasse - Historiskt område på vänsterstranden känt för konstnärsateljéer, musikhallar och kaféer.

Slottet i Versailles - Frankrikes mest utsökta slott i utkanten av staden.

 

Visa

Frankrike ligger inom Schengenvisumområdet. Om du reser utanför Europa bör du kontrollera om du behöver Schengenvisum.

 

Pengar

Frankrike är en del av euron. Kontantautomater finns allmänt tillgängliga. Du kan bli ombedd att uppvisa fotolegitimation om du betalar med kredit- eller bankkort i en butik.

Gå med i Travel Gay Nyhetsbrev

Har vi fått något fel?

Saknar vi en ny lokal eller har ett företag stängt? Eller har något förändrats och vi har inte uppdaterat våra sidor ännu? Använd detta formulär för att meddela oss. Vi uppskattar verkligen din feedback.