Malaysia · Landsguide

Malaysia · Landsguide

Planerar du en resa till Malaysia? Då är vår Malaysia landssida ett bra ställe att börja.

Kuala Lumpurs silhuett

 

Malaysia

Malaysia är ett sydostasiatiskt land med en befolkning på cirka 28 miljoner. Den består av 13 stater och 3 federala territorier. Landet har en vald monark vald bland de ärftliga härskarna i de malaysiska staterna vart femte år. Regeringen leds av en premiärminister och är nära modellerad efter Storbritanniens parlamentariska system.

 

Regioner

Malaysia är mångetniskt och mångkulturellt. Statsreligionen är islam, även om Malaysia har en sekulär konstitution. Det finns två huvudregioner: Halvöarna och Östra Malaysia.

Peninsular Malaysia

 • Västkusten - den mer utvecklade regionen som täcker Penang, huvudstaden Kuala Lumpur, Kedah (delstat Langawi).
 • East Coast - består av delstaterna Kelantan, Pahang och Terengganu.
 • South - har bara en stat, Johor (staten i Johor Bahru)och två kustlinjer.

Östra Malaysia

 • Sabah - har en fantastisk dykning på Sipadan Island, och en liten gay-scen i Kota Kinabalu
 • Sarawak - ett område fyllt med nationalparker och skogar.

Storstäder

 • Kuala Lumpur - huvudstaden; hem för Petronas Towers.
 • Langkawi - en grupp på 99 öar, kända för sina stränder, berg och unik natur; en tullfri ö.
 • Penang (Pulau Pinang) - en populär ö som tidigare var känd som "Orientens pärla".
 • Johor Bahru - Johors huvudstad och porten till Singapore.
 • Kuching - huvudstaden i Sarawak.
 • Malacca - "The Historic City" i Malaysia med arkitektur i kolonialstil.

Moské vid solnedgången ögonblick, Kota Kinabalu

 

Gay rättigheter i Malaysia

Malaysia behåller en brittisk kolonialåra strafflag som kriminaliserar gaysex. Potentiella straff inkluderar böter, fängelsestraff eller till och med kroppsstraff. I verkligheten tillämpas dessa lagar sällan. Muslimska medborgare kan åtalas vid särskilda islamiska domstolar. Det finns ingen officiell organisation som strävar efter avkriminalisering av gaysex eller upprättande av HBT-rättigheter i Malaysia.

Regeringen fortsätter att förbjuda evenemang som försöker ta upp HBT-frågor – som konstfestivalen "Queer Without Fear" (november 2011) som hade för avsikt att lyfta frågorna om diskriminering.

 

Gay scen

Malaysia lockade 24.6 miljoner turister under 2010, varav många kommer att ha varit homosexuella eller lesbiska. Vi uppskattar att HBT-turism är värt nästan 1 miljard dollar per år för landet.

Kuala Lumpur, som har en befolkning på endast 1.6 miljoner, är den sjätte mest besökta staden i världen med nästan 10 miljoner besökare årligen, av vilka många kommer att vara homosexuella eller lesbiska. Vi uppskattar att HBT-turismen är värd mellan US$300 - US$400 miljoner per år enbart till Kuala Lumpur.

Utanför Kuala Lumpur finns det väldigt få öppet gayställen. Gayresenärer kan dock förvänta sig ett varmt välkomnande högst, om inte alla, semesterorter och hotell.

 

Att komma till Malaysia

Malaysia har en välutvecklad nationell transportinfrastruktur. Budgetoperatören AirAsia har förändrat flygresor både inom Malaysia och regionen som flyger till och från ett stort nätverk av flygplatser.

Alla internationella flyg till Malaysia anländer till Kuala Lumpurs internationella flygplats (KUL), som ligger 50 km söder om staden.

 

Att ta sig runt i Malaysia

Malaysia har ett bra motorvägnätverk och körstandarderna ligger över genomsnittet för Asien. Trafiken i Malaysia kör på vänster sida av vägen (ytterligare ett brittiskt arv).

Uppmätta taxibilar finns allmänt tillgängliga i alla städer och är relativt billiga. I Kuala Lumpur är licensierade taxibilar vanligtvis färgade röda och vita eller gula.

 

När ska Besök

Malaysia har ett generellt soligt tropiskt klimat med massor av regnskurar. Juni och juli är de torraste månaderna - även om den genomsnittliga nederbörden under dessa månader kan överstiga 130 millimeter.

 

Visa

De flesta nationaliteter kan komma in i Malaysia utan visum - de anmärkningsvärda undantagen är medborgare i Israel, Serbien och Republiken Montenegro. De flesta turister får en inresestämpel, giltig i antingen 30 eller 90 dagar.

Besökare med dubbelt medborgarskap bör gå in i Malaysia med samma pass som du lämnade ditt senaste land.

 

Språk

Malaysias officiella språk är malaysiska. Engelska är ett obligatoriskt ämne i alla skolor och talas allmänt i de flesta städer.

 

Pengar

Den malaysiska valutan är Ringgit. Bankerna är öppna måndag till fredag ​​från kl. 09 till 30. Vissa filialer öppnar på lördag morgon. Kredit- och betalkort accepteras allmänt (utom chipfria amerikanska betalkort).

Kortbedrägerier fortsätter att vara ett problem i Malaysia, så använd endast din plast i ansedda butiker och hotell och låt inte ditt kort tas ur din syn.

 

ÖPPETTIDER

De flesta butiker kör från 10:30 till 21:30 eller 22:00, sju dagar i veckan.

 

Vad man ska ha

Day Wear - shorts och t-shirts under dagen. Alltför tighta eller avslöjande linne eller shorts rekommenderas inte.

Eating Out - smarta casual jeans och t-shirts eller pikétröjor.

Club Wear - jeans och t-shirts.

Sauna Wear - ta med egna flip flops och kondomer.

 

Dricksvatten

Kranvatten är drickbart men de flesta tenderar att koka eller filtrera innan de konsumeras. Flaskvatten är mycket billigt och det bästa alternativet för turister.

 

Elektricitet

Eluttag är "Type G" brittisk BS-1363 typ (tre fyrkantiga stift). El levereras mellan 220 och 240 volt AC.

 

Läkemedel

Malaysia behandlar narkotikabrott hårt. Dödsdom är obligatorisk för narkotikahandel. Straffet för konsumtion är upp till tio år i fängelse. Du kan dömas för olaglig konsumtion om spår av olagliga droger finns i ditt system även om du kan bevisa att de konsumerades innan du kom in i Malaysia.

Du kan dömas för människohandel om droger hittas på ditt hotellrum – även om de inte är dina. Var vaksam om du bjuder in en gäst tillbaka till ditt rum för natten. Ta inte chanser.

Gå med i Travel Gay Nyhetsbrev

Har vi fått något fel?

Saknar vi en ny lokal eller har ett företag stängt? Eller har något förändrats och vi har inte uppdaterat våra sidor ännu? Använd detta formulär för att meddela oss. Vi uppskattar verkligen din feedback.