Gay Luxemburg · Stadsguide

Gay Luxemburg · Stadsguide

Första gången i Luxemburg? Då kan vår Luxemburg-reseguide hjälpa dig att komma från A till Ö.

Luxemburgs kasematter

 

Luxemburg | Lëtzebuerg

Ett landlockat land i hjärtat av Västeuropa. Luxemburg är ett av de minst befolkade länderna i Europa med en befolkning på över 500,000 XNUMX människor. Cirka en femtedel av befolkningen bor i huvudstaden Luxemburg.

Det Luxemburg som vi känner till idag uppstod först 963 när greve Siegfriend I förvärvade antika romerska befästningar på toppen av en klipptopp. Huset Luxemburg producerade 4 heliga romerska riket och var till och med en del av Napoleons rike. Dess neutralitet kränktes i båda världskrigen genom att invadera tysk militär.

Numera är Luxemburg stad en av de tre officiella huvudstäderna i Europeiska unionen och är hem för EG-domstolen, bland andra avdelningar. Det är känt som ett finansiellt nav och stora investeringar gjordes för att förvandla nationen till ett kunskapsnav. Turister lockas till huvudstadens kultur och dess underbara natur.

 

Gay rättigheter i Luxemburg

År 2013 valde folket i Luxemburg den öppet homosexuella Xavier Bettel som premiärminister. Luxemburg är ett tolerant land med laglig verksamhet av samma kön sedan 1974. Äktenskap och adoptionsrättigheter grundades i lag 2015 och ett omfattande rättsligt skydd finns för att förhindra diskriminering.

Allmänhetens attityder till homosexualitet tenderar att vara gynnsam och Eurobarometerundersökningar placerar den allmänna opinionen bekvämt över det europeiska genomsnittet. Utanför Luxemburg kommer du inte att hitta någon officiell eller organiserad gay-scen men de som reser utanför staden ska inte uppleva några problem.

 

Gay scen

Luxemburgs gay-scen är koncentrerad till huvudstaden. Trots sin ringa storlek finns det en handfull Gaybarer, dansklubbar och fester som tillgodoser homosexuella kunder. Till skillnad från andra huvudstäder har Luxemburg inte ett särskilt gayområde, men homosexuella besökare är välkomna i stort sett alla barer i staden.

I början av juli är det en årlig Pride-festival som lockar besökare från hela landet och utomlands. Organiserad av Rosa Lëtzebuerg-organisationen är det vanligt att se lokala kändisar och politiker delta i paraden.

 

Att komma till Luxemburg

Med flygplan

Luxemburgs flygplats (LUX) är landets enda internationella flygplats och ligger 6 km från staden Luxemburg. Det är väl anslutet till destinationer i Europa och Nordafrika och är navet för flaggbolaget Luxair.

Bussarna 16 och 29 går från flygplatsen till Luxemburgs centralstation. Tjänsterna pågår från cirka 5 till midnatt cirka var 10:e minut under dagen (20-30 minuter på helgen) och tar cirka 25 minuter. Kortresorsbiljetter kostar €2 och kan köpas från en biljettautomat framför terminalen.

Taxibilar kan hyllas från terminalen och tar dig till centralstationen på cirka 10-15 minuter. Under dagen bör dessa kosta cirka 20-25 euro, beroende på trafik, men tänk på att det finns ett natt- och söndagstillägg som ger extra kostnader. Det är möjligt att boka taxibilar i förväg för att spara kostnader och undvika kö.

Med tåg

Luxemburgs järnvägsstation är den mest trafikerade tågstationen i Luxemburg och är hjärtat av det nationella järnvägsnätet. Det erbjuder direktförbindelser till närliggande Frankrike, Belgien, Schweiz och Tyskland som erbjuder ytterligare förbindelser till det större europeiska järnvägsnätet.

 

Att ta sig runt i Luxemburg

Med kollektivtrafik

Lokala tåg och bussar tar dig över hela landet till ett billigt pris. Enkelresor på upp till 2 timmar börjar vid 2 € och dagbiljetter kostar 4 € för hela nätverket. Även små byar har goda förbindelser, och de flesta byar har minst en timmeservice. Lördagar räknas som en arbetsdag men söndagsgudstjänster är vanliga. De flesta kollektivtrafik i Luxemburg är gratis.

Förutom att gå är bussar det bästa sättet att ta sig runt i Luxemburg. Alla busslinjer i staden går genom den centrala busstationen, med en begränsad nattbusservice tillgänglig.

med bil

Bilar kan hyras på flygplatsen, med alla de stora företagen närvarande. Att köra bil är ett bra sätt att utforska landsbygden och byarna i din egen takt samtidigt som det erbjuder fantastiska landskap. För att hyra en bil måste du vara över 23 år (under 25 kan medföra en avgift) och ha haft ditt körkort i minst ett år.

Det finns gott om taxistationer i hela Luxemburg och det är värt att notera var dessa är (att hämta från gatan kan vara svårt). Ibland kan det vara bättre att beställa i förväg, men tänk på att det tillkommer en avgift på 10% mellan 10:6 och 25:XNUMX och en ökning med XNUMX% på söndagar och helgdagar.

 

Var man kan bo i Luxemburg

Luxemburg stad har ett brett urval av hotell som passar alla budgetar. Besök Luxemburg-hotellsidan för de senaste hotellerbjudandena.

 

Saker att se och göra

i Luxemburg

Casemates Bock – Platsen där Luxemburgs första slott låg. Dessa befästningar från 18-talet och det omgivande området är en UNESCO: s världsarvslista.

Gamla stan - Luxemburgs bilfria historiska hjärta. Här hittar du ett brett utbud av butiker, restauranger och barer men priserna kan vara höga.

Andra världskriget Luxemburg amerikansk kyrkogård och minnesmärke - beläget öster om staden, detta är den sista viloplatsen för över 5000, amerikanska militärer förlorade under andra världskriget. Detta är den legendariske generalen George Pattons sista viloplats.

MUDAM - designad av IM Pei (killen som designade pyramiden på Louvren), detta är ett fantastiskt museum för modern konst. Under lågsäsong blir museet ganska tomt så du kan uppskatta konstverk av Marina Abramovic och Wolfgang Tillmans i lugn och ro.

utanför Luxemburg

Echternach - Luxemburgs äldsta stad och nära den tyska gränsen. Klostret som grundades 698 är stadens huvudattraktion men det är också väldigt roligt att utforska de slingrande gatorna och äta och dricka i dess många barer och restauranger.

Vianden - en sagoby som verkar vara gjord för fototillfällen. Huvudattraktionen är slottet uppe på kullen som erbjuder ett varierat program av evenemang på sommaren. Författaren Victor Hugo tillbringade också en tid här så det finns ett litet museum tillägnat honom.

 

När ska Besök

Vintrarna är kalla och somrarna är heta med extrema -15 ° C, och temperaturer långt över 30 ° C är inte ovanliga. Många turister från grannländerna svärmar nationen under sommarmånaderna, och Luxemburg kan bli mycket upptagen. Våren och den tidiga hösten är trevliga och inte för upptagen.

Olika festivaler och evenemang äger rum året runt i Luxemburg. Buergbrennen-brasan äger rum den första söndagen i fastan för att fira slutet av vintern och början av våren, medan dansprocessionen i Echternach, som hålls på pingstdagen, ser många människor dansa genom staden. Oktober månad är känd för vinfestivaler.

 

Visa

Luxemburg ligger inom det europeiska Schengenvisumområdet. Om du reser utanför Europa, kontrollera om du behöver Schengenvisum.

 

Pengar

Luxemburg är medlem i euroområdet. Kontantautomater är allmänt tillgängliga och stora kort accepteras de flesta ställen. Det är alltid praktiskt att ha lite pengar eftersom mindre ställen kanske inte tar kort.

 

Annan användbar information

Luxemburg är ett trespråkigt land med språket beroende av sammanhanget. Luxemburgiska är det nationella språket och används i sändningsmedier. Tyska är skolans, pressens och kyrkans språk.

Franska är det vanligaste språket och används av regeringen; emellertid talas engelska allmänt i turistområden.

Gå med i Travel Gay Nyhetsbrev

Har vi fått något fel?

Saknar vi en ny lokal eller har ett företag stängt? Eller har något förändrats och vi har inte uppdaterat våra sidor ännu? Använd detta formulär för att meddela oss. Vi uppskattar verkligen din feedback.