Gay Ljubljana · Stadsguide

Gay Ljubljana · Stadsguide

Första gången i Ljubljana? Då är vår gayguidsida för Ljubliana något för dig.

Ljubljana

Sloveniens huvudstad och största stad. Ljubljana är hem för cirka 300,000 XNUMX människor, vilket gör det till en av de minsta huvudstäderna i Europa.

Under klassisk tid stod här en romersk stad. Men från 12-talet till det österrikiska-ungerska imperiets fall var Ljubljana under Habsburgs styre. Det ockuperades av fascistiska Italien under andra världskriget men lyckades på något sätt förbli oskadd under de jugoslaviska krigen.

Idag är Ljubljana ett kulturellt nav som märks för sin stora studentpopulation. Det är Sloveniens ekonomiska hjärta med läkemedel och petrokemikalier som dominerar branscherna. Besökare lockas av dess vackra arkitektur och avslappnade kafékultur.

 

Gay rättigheter i Slovenien

Aktivitet av samma kön har varit lagligt och vid samma ålder av samtycke (15) sedan 1977. Slovenien har ett av de mest omfattande urvalen av antidiskrimineringslagstiftning i EU. En nationell folkomröstning för att införa ett äktenskapsförslag av samma kön gav en nejröstning och från och med nu är civila partnerskap det enda erkännandet för partnerskap.

Trots nederlag för samkönade äktenskap ökar den allmänna opinionen gentemot HBT-frågor och är betydligt högre än i angränsande före detta jugoslaviska stater. Landsbygdsområden brukar vara de mindre toleranta områdena och det har förekommit fall av homofobt våld i hela landet.

 

Gay scen

Ljubljanas gay-scen är mycket liten med bara en nattklubb och en handfull bastur för homosexuella kunder. Som sagt, Ljubljana är värd för en hbt-pride årligen och en gay "Pink Week" när homosexuella resenärer aktivt uppmuntras att besöka staden.

Staden har också en aktiv historia när det gäller att främja HBT-frågor eftersom studentkulturcentret var värd för den första queer filmfestivalen 1984 (den första i Europa). Diskretion rekommenderas dock fortfarande eftersom våldshandlingar och verbala övergrepp fortfarande inte är okända.

 

Att komma till Ljubljana

Med flygplan

Jože Pučnik flygplats (LJU) ligger 27 km norr om stadens centrum. Det är ett nav för Adria Airways och är väl anslutet till större städer i hela Europa. Det finns säsongs- och chartertjänster till Mellanöstern, Nordafrika och Japan.

Offentlig buss nummer 28 går från flygplatsen till stadens centrum. Resor tar cirka 50 minuter och biljetter kostar 4.10 € (köps från föraren). Tjänsten löper från 5:8 till 9:XNUMX. Alternativt finns det en privat minibusservice som är snabbare men dyrare (XNUMX € enkel resa).

Taxi kan hyllas från flygplatsen men räknar med att betala cirka € 35 om de tas utanför terminalen. Billigare schablonpriser är tillgängliga om de bokas i förväg. Resor är cirka 20 minuter beroende på trafik.

Med tåg

Tågstationen ligger strax norr om stadens centrum och är Sloveniens järnvägsnav. Ingen punkt i landet är mer än 3 timmar bort från Ljubljana. Direktförbindelser till Kroatien och Österrike är tillgängliga även om många väljer att byta på bytesplatser som Rijeka och Villach för att ansluta till det större europeiska järnvägsnätet.

Med buss

Busstationen ligger bredvid tågstationen och erbjuder direktförbindelser till många destinationer i Europa. Dessa inkluderar Venedig, Frankfurt och överraskande Stockholm (en häpnadsväckande 36 timmars restid). Trots de billiga priserna kan restiderna vara långa.

 

Att ta sig runt i Ljubljana

Till fots

Ljubljanas stadskärna är liten vilket gör att det är lätt att navigera till fots. De flesta av de viktigaste sevärdheterna ligger nära varandra och stadens centrum tas bäst på detta sätt.

Med buss

Busslinjer går från kl. 5 fram till kl. 10. Tjänsterna är ganska vanliga under dagen, även om det finns begränsade nattlinjer. Vissa tjänster körs inte på helgerna. Urbana-kortet måste köpas för att resa och fyllas på med tillräckligt med kredit för den resa du behöver ta. 30 minuters resor kostar 90 €.

Med taxi

Taxibankar hyllas lätt på gatorna men dessa kan vara extremt dyra. Det är bäst att förbeställa en taxi i förväg för att säkerställa att du får det bästa erbjudandet och undviker att bli rippad.

 

 

Var man kan bo i Ljubljana

För en lista över rekommenderade hotell i Ljubljana, besök Gay Ljubljana Hotels-sida.

 

Saker att se och göra

Trippelbro (Tromostovje) - designad av den slovenske arkitekten Jože Plečnik (som är för Ljubljana vad Gaudi är för Barcelona). Detta är en populär mötesplats för lokalbefolkningen och är en ikon för staden.

Ljubljana slott - Du kan utforska området för denna imponerande byggnad gratis, men du måste betala för att komma in i tornet. Vissa säger att den bästa utsikten i Slovenien finns på toppen av tornet. Om du känner dig lat och/eller turistig finns det ett turisttåg som tar dig upp på slottsbacken.

Metelkova stad – Ljubljanas alternativa hjärta. Här hittar du knäppa gallerier, barer och stadens enda gayklubb.

Slovenska nationalteatern, opera och balett - den här fantastiska byggnaden fungerar och har ett omfattande program med evenemang genom hela kalendern. Definitivt värt ett besök.

National Gallery - en fristad för konstälskare. Här hittar du några av de bästa exemplen på slovensk konst i en imponerande byggnad.

Lake Bled och Julian Alps - bara en timme bort från Ljubljana finns några av de mest fantastiska naturlandskapen i Europa. Du kan vandra eller ta en solig eftermiddag vid stranden av den vackra sjön Bled.

 

När ska Besök

Vintrarna i Ljubljana är regniga och kalla medan somrarna är extremt varma. Trots tillströmningen av utländska turister på sommaren tenderar infödingar att åka på sin egen semester och lämna några barer och restauranger stängda. De bästa tiderna att besöka är våren och försommaren och september när vädret fortfarande är behagligt.

Förutom Pride Festival i juni, Pink Week september och LGBT-filmfestivalen finns det ett brett utbud av festivaler och evenemang som planeras under hela året. I mars är det en årlig vårvälkomnande festival och i november ser International Film Festival.

Visa

Slovenien ligger inom Schengenvisumområdet. Eftersom det är en del av Europeiska unionen faller dess viseringskrav i linje med vad du kan förvänta dig av de flesta EU-stater.

 

Pengar

Slovenien är en del av euroområdet. Det finns ett bra urval av banker och valutaväxlare att välja mellan. De flesta större butiker, restauranger och hotell accepterar kortbetalningar men det är alltid en bra idé att hålla lite pengar på dig för alla fall.

Gå med i Travel Gay Nyhetsbrev

Har vi fått något fel?

Saknar vi en ny lokal eller har ett företag stängt? Eller har något förändrats och vi har inte uppdaterat våra sidor ännu? Använd detta formulär för att meddela oss. Vi uppskattar verkligen din feedback.