Gay Lausanne · Stadsguide

Gay Lausanne · Stadsguide

Första gången i Lausanne? Då är vår sida för gay Lausanne City Guide för dig.

Lausanne

En del av det fransktalande området i Schweiz och huvudstaden och största staden i kantonen Vaud. Lausanne är den fjärde största staden i Schweiz, en del av Genèves storstadsområde och hem för cirka 150,000 XNUMX människor.

Lausanne började sitt liv som en romersk militärbosättning och kom under hertigarna av Savojen och biskopen av Lausanne. På 17-talet blev det en tillflyktsort för franska hugenotter och blev ett centrum för protestanismen i Europa. TS Elliott komponerade The Wasteland medan han bodde här.

Numera är Lausanne välkänt som en konferensdestination och som ett centrum för servicebranschen. Man turister kommer till Lausanne för dess varierande kultur, fantastiska arkitektur, lyxiga rykte och överraskande blomstrande gay-scen.

 

Gay rättigheter i Schweiz

För homosexuella rättigheter i Schweiz, besök vår Stadsguide för Gay Zürich.

 

Gay scen

Även om Zürich har den mest levande gayscenen i Schweiz, är Lausanne en nära utmanare med ett livligt urval av gay barer, dansklubbar och bastu catering för homosexuella kunder. Den stora studentpopulationen ger staden en ungdomlig atmosfär som gör att det inte är här ute till en rolig och välkomnande upplevelse.

 

Att ta sig till Lausanne

Med flygplan

Lausanne har dock ingen egen internationell flygplats Genèves flygplats (GVA) ligger ca 60 km väster om Lausanne. Det är väl anslutet till platser i Europa och erbjuder ett anständigt utbud av långdistansflyg till destinationer i Nordamerika, Mellanöstern och Kina. Det blir upptaget under skidsäsongen.

Från flygplatsen kan du ta ett tåg till Lausanne från flygplatsens tågstation. En enkelbiljett kostar 27 CHF och kan köpas från en automat på plattformen (du kan inte köpa en ombord). Resorna tar cirka 50 minuter och går cirka 4 gånger varje timme under dagen (detta blir mindre frekvent senare på dagen och tidigare).

En taxi från Genèves flygplats till Lausanne kommer att bli dyrt och kostar runt 200 CHF. Vissa hotell har dock gratis flygplatstransfer så det är värt att undersöka om detta gäller ditt hotell. Biluthyrning finns på flygplatsen och är ett bra sätt att ta sig från A till B på egen hand.

Med tåg

Lausanne har goda förbindelser med det schweiziska järnvägsnätet. Det erbjuder också några internationella förbindelser till Paris, Milano och Venedig.

Med båt

Sjöns färjor trafikerar både den franska och schweiziska sidan av Genèvesjön. De är inte det snabbaste sättet att ta sig runt och är mest populära bland turister som har tid att döda. Lunch- och middagskryssningar är särskilt populära.

 

Ta sig runt Lausanne

Till fots

På grund av Lausannes kompakta storlek är att ta sig runt till fots det bästa sättet att ta in dess sevärdheter. Det är dock en ganska kuperad stad så det här kan potentiellt bli tröttsamt efter en dag med sightseeing.

Med kollektivtrafik

Lausanne har två tunnelbanelinjer, lokala tågförbindelser och ett omfattande bussnät. Biljetter kan köpas från automater vid hållplatser och prissätts per zon. En bussbiljett med tre hållplatser börjar på 1.80 CHF och dagskort börjar på 7.60 CHF inom centrum.

Tunnelbanan går från 5:1 till 1:4 och tiderna varierar inte mycket beroende på vilken dag det är. Tjänsterna kommer nära var tionde minut under dagtid. Bussar går ganska regelbundet under dagen men det finns en sen nattbuss från XNUMX:XNUMX till XNUMX:XNUMX på fredag, lördag och söndag kvällar.

Med taxi

Taxibilar är dyra i Schweiz så det rekommenderas egentligen bara att ta en taxi om det är absolut nödvändigt. De bästa erbjudandena kan hittas genom att förbeställa via mindre lokala taxiföretag som inte har många förare. Det finns taxistationer över hela staden och Uber finns här.

 

Ställen att bo i Lausanne

För vår lista över rekommenderade hotell, se vår sida om hotell i Gay Lausanne.

 

Saker att se och göra

Olympiska museet – Trots att Lausanne aldrig själv har varit värd för ett olympiskt spel, har Internationella olympiska kommittén sitt säte här. Detta museum visar föremål från den moderna spelhistorien, samt ger information om de klassiska spelen och visar sportrelaterade konstverk.

Bondens marknad - På lördagar och onsdagar finns det en bondemarknad i gamla stan som erbjuder det bästa sättet att prova schweiziska delikatesser och är ett bra ställe att köpa presenter.

Palais de Rumine – trots att den såg ut som om den byggdes under renässansen, byggdes den här byggnaden faktiskt mycket senare. Inuti hittar du ett brett utbud av museer som täcker allt från konst till zoologi.

Casino de Montbenon - hem till det schweiziska filmarkivet och ett multi-genre performance- och konstrum. Detta är ett bra ställe att ta in lite kultur.

Lausanne-katedralen - en sagokatedral i gotisk stil. En tur upp till tornet erbjuder några av de bästa vyerna Lausanne har att erbjuda.

Sauvabelinskogen - ett område med fantastisk natur utanför stadens centrum. Detta är en fantastisk plats på sommaren för en romantisk promenad eller en picknick vid sjöns strand.

 

När ska Besök

Vädermässigt är den bästa tiden att besöka Lausanne under sommarmånaderna eftersom temperaturen flyter runt mitten av tjugotalet utan att klättra för högt. Lausanne upplever ett ganska stort antal turister på sommaren och kan bli trångt. Vintrarna kan bli väldigt kalla men staden är tystare vid denna tid.

Lausanne har ett varierat program med evenemang som hålls i staden under hela året. Från slutet av juni till slutet av september äger Lausannefestivalen rum som ger ett brett utbud av gratis kulturevenemang till stadens gator. I november och december är det en populär ljusfestival som förvandlar staden.

Visa

Schweiz ligger inom Schengenvisumområdet. Om du reser utanför Europa bör du kontrollera om du behöver Schengenvisum.

 

Pengar

Den schweiziska valutan är den schweiziska franken (CHF). Priserna i Schweiz är i allmänhet mycket högre än i andra delar av Europa.

Gå med i Travel Gay Nyhetsbrev

Har vi fått något fel?

Saknar vi en ny lokal eller har ett företag stängt? Eller har något förändrats och vi har inte uppdaterat våra sidor ännu? Använd detta formulär för att meddela oss. Vi uppskattar verkligen din feedback.