Gay Bukarest · Stadsguide

Gay Bukarest · Stadsguide

Planerar du att besöka Bukarest? Då är vår Bukarests stadsguidesida något för dig.

 

Bukarest | București

Rumäniens huvudstad och största stad. I Bukarest bor cirka 2 miljoner människor vilket gör det till den sjätte största staden i Europeiska unionen.

Bukarests historia, som är känt som residenset för Vlad the Impaler, är lika turbulent som intressant. Detta återspeglas i dess arkitektur när traditionella ottomanska religiösa byggnader tävlar om uppmärksamhet med vackra jugendbyggnader, medan kommunistiska monstrositeter är ett ögonblick för alla.

Jämfört med andra östeuropeiska huvudstäder har Bukarest fortfarande ett lite grovt och redo rykte (du kan känna dig obekväm med nivån på hemlöshet hos barn). Detta betyder inte att du bör missa det, eftersom det har utmärkt nattliv och kulturella aktiviteter för alla smaker.

 

Gay rättigheter i Rumänien

Liksom många före detta kommunistiska stater tenderar attityderna till homosexualitet att vara ganska konservativa och detta återspeglas i lag. Trots lika ålder av samtycke och lagar mot hatbrott finns inget erkännande av fackföreningar av samma kön. Det finns dock inga specifika lagar om adoptivföräldrarnas inriktning.

I stora städer som Bukarest och Cluj-Napoca, hittar du några gayställen; men i mer provinsiella områden är de nästan obefintliga. Attityder i städerna tenderar att vara mer accepterande. Diskretion och undvikande av offentliga uttryck av tillgivenhet rekommenderas dock.

 

Gay scen

Trots sin storlek har Bukarest väldigt få exklusivt gay platser, även om homosexuella turister kommer att hitta tillräckligt med aktiviteter för att uppta sin tid. Hipster Floreasca-området, även om det inte är gay-specifikt, har ett brett urval av HBT-vänliga barer, som alla verkar konkurrera om att se vem som kan vara den mest konstiga.

En årlig LGBT Pride-festival äger rum i slutet av maj och början av juni. Evenemanget deltar allmänt av politiker och kändisar (både lokala och internationella). Som med många östeuropeiska Pride-evenemang finns det en märkbar kontingent av motprotester.

 

Att komma till Bukarest

Med flygplan

Bukarest Henri Coandă International Airport (OTP) ligger 16 km från centrum och är Rumäniens mest trafikerade flygplats. Det är navet för flaggskeppet TAROM och betjänas av lågprisflygbolag till destinationer i Europa, Nordafrika och Mellanöstern. Det finns säsongsflyg till Kanada.

Expresslinjerna 780 och 783 förbinder flygplatsen med stadens centrum. Även om biljetterna är billiga (3.5 lei för en väg) är restiderna ungefär en timme och bagageutrymmet knappt. 783-tjänsten fungerar över natten med tjänster var 40: e minut.

Henri Coanda Express-tåget förbinder flygplatsen med Gara de Nord. Det är en timmeservice, och du måste till en början ta en buss från flygplatsen till stationen. En enda resa kostar 6.8 lei och restiderna är cirka 50 minuter.

Taxibilar kan tas från flygplatsterminalen, men håll koll på dig, även med de officiella taxibolagen. Elektroniska pekskärmskiosker i terminalen är det säkraste sättet att ordna en taxi (hålla kvittot med dig hela tiden), och resor till centrum ska kosta cirka 30-50 lei.

Med tåg

Gara de Nord är stadens centralstation. Det erbjuder tjänster över Rumänien och till destinationer över hela Europa, inklusive Moskva, Wien, Venedig och Istanbul. Stationen i sig är ganska nedgången och lockar till sig en del färgglada karaktärer minst sagt så det är bäst att inte hänga här för länge.

Med buss

Om du har tid att döda och inte har något emot att resa med buss, har Bukarest goda förbindelser till andra europeiska destinationer med buss. Resetiderna är långa men priserna är låga. Med det sagt, om de bokas i god tid, kan flyg med lågprisbolagen vara relativt låga.

 

Att ta sig runt i Bukarest

Till fots

På grund av Bukarests stora storlek och inkonsekventa estetiska utseende är det kanske inte det bästa sättet att utforska staden att resa till fots. De viktigaste sevärdheterna är inte koncentrerade till ett område, så du kommer förmodligen att behöva ta kollektivtrafik mellan sevärdheterna.

Med tunnelbana

Bukarests tunnelbanesystem har 4 linjer och täcker ett stort stadsområde; Det finns dock några hållplatser i själva stadskärnan. Biljettpriserna är billiga från 5 lei för 2 resor och restiderna är snabba. Håll utkik efter ficktjuvar, även om de är mer sällsynta här än på bussarna.

Med buss, spårvagn och vagnbuss

Det finns ett omfattande nätverk av buss-, spårvagn- och vagnbusshållplatser med stopp i nästan varje hörn. Dessa tjänster kan bli mycket trånga, men biljetterna är mycket billiga (dagskort är 8 lei). Nattbussar finns tillgängliga och går var halvtimme efter klockan 1 och varje timme mellan klockan 1 och 5.

Med taxi

Det finns många taxibolag i Bukarest men se till att du går in i en officiell taxi. Officiella taxibolag bör ha taxor listade på sina fönster och gå efter mätaren (dock kan extra kostnader uppstå om de reser utanför stadens gränser). Många lokalbefolkningen använder UBER för att ta sig runt.

 

Var man kan bo i Bukarest

För vår lista över rekommenderade hotell för homosexuella turister, besök Gay Bukarest Hotels sida.

 

Saker att se och göra

Parlamentets palats - den största parlamentsbyggnaden i världen och en viktig påminnelse om Bukarests kommunistiska förflutna. Parlamentspalatset byggdes 1984 för den kommunistiska diktatorn Nicolae Ceauşescu. Byggnaden har 12 våningar och imponerande 31,000 XNUMX rum.

Village Museum - ett friluftsmuseum tillägnat den traditionella rumänska livsstilen. Detta museum har över 3oo byggnader med utställningar från hela landet. Det är också värd för olika evenemang under året.

revolution Square - Ursprungligen känt som Palace Square, var detta torg platsen för massprotester när Ceauşescu höll sitt sista tal till nationen. Den efterföljande revolutionen 1989 fick torget ett nytt namn för att fira slutet på hans diktatur.

Triumfbåge - denna triumfbåge invigdes 1936, även om det hade funnits andra valv på denna plats sedan 1878. Den ligger i den norra delen av staden.

Stavropoleos kloster - byggd 1724, denna kyrkobyggnad är ett fantastiskt exempel på Brâncovenesc arkitektoniska stil som är unik för Rumänien.

Rumäniens nationella konstmuseum - Beläget i en flygel av parlamentspalatset, spårar detta museum utvecklingen av rumänsk konst. Samlingen innehåller sällsynta konstverk som sträcker sig så långt tillbaka som till 14-talet.

Lipscani - den gamla stadskärnan. Förr i tiden verkade stadens hantverkare här. Nuförtiden vandrar turister upp och ner för dessa kullerstensgator, lockade till dess breda utbud av restauranger och exklusiva butiker.

Obor marknaden - en traditionell marknad med mycket karaktär. Räkna med att hitta mat (extremt billigt) och ett brett sortiment av nick nacks.

Kitschmuseet - ett färgstarkt museum som hyllar det bästa inom rumänska kitschdekorativa konstföremål. Ett lägeralternativ till mer kvava museer.

 

När ska Besök

Liksom många östeuropa får Rumänien varma somrar och kalla vintrar. Ibland kan temperaturen sjunka under -20 ° C under vintermånaderna. Det är bäst att besöka april till juni eller september till början av oktober. Staden är livligare under sommarmånaderna men inte förtryckande.

Förutom den årliga pridefestivalen finns det ett brett utbud av festivaler och evenemang planerade under hela året. I slutet av mars har festivalen Jazz in Church och påskmarknaden är exceptionellt populär. Majs EuropaFest tar med sig musiker från ett brett spektrum av genrer till staden.

 

Visa

Rumänien är ännu inte inom det europeiska Schengenvisumområdet. Det är dock i färd med att möjliggöra detta. Det har ett gratis reseavtal med andra EU-stater.

Om du reser utanför Europeiska unionen, kontrollera innan resan vilka (om några) visum du behöver köpa.

 

Pengar

Rumänien är inte en del av euroområdet. Den rumänska valutan är leu (även kallad RON). Euro accepteras i allmänhet inte här så se till att du har rätt valuta.

Bankomater finns i hela staden, men var diskret när du räknar pengar eftersom ficktjuvar har varit kända för att hänga här. De flesta stora butiker, restauranger och hotell accepterar kortbetalningar från de flesta leverantörer.

Gå med i Travel Gay Nyhetsbrev

Har vi fått något fel?

Saknar vi en ny lokal eller har ett företag stängt? Eller har något förändrats och vi har inte uppdaterat våra sidor ännu? Använd detta formulär för att meddela oss. Vi uppskattar verkligen din feedback.

Boka en Travel Gay Godkänt hotell