gay-bryssel-guide-2017

Gay Bryssel City Guide

Planerar du en resa till Bryssel? Då är vår stadsguide för homosexuella Bryssel för dig

 

gay-bryssel-guide-2017

Bryssel / Brussel

Den kompakta huvudstaden i Belgien, med en befolkning på en miljon och en bredare storstadsbefolkning på dubbelt så mycket. Det är också EU:s huvudstad som därför bor och arbetar européer från alla medlemsländer i Bryssel, vilket tillsammans med regelbundna strömmar av turister gör en mycket kosmopolitisk stad.

Staden har en livlig central gaybar och internationella klubbscener. Det är ett populärt resmål bland homosexuella resenärer och klubbbesökare från hela Europa och bortom.

 

Gay rättigheter i Belgien

Belgien, som ligger i norra Europas liberala hjärta, har ett länge välförtjänt rykte som tolerant och accepterande av HBT-rättigheter, och var bara det andra landet i världen (efter Nederländerna) som legaliserade samkönade äktenskap - 2003.

Aktivitet av samma kön har varit lagligt under betydligt längre tid (sedan 1795) och samtyckeåldern utjämnades till 16 år 1985. Adoptionsrättigheter för homosexuella par utjämnades till de för raka par 2006 och det finns inget förbud mot homosexuella rekryter från att tjäna i militären.

Antidiskrimineringslagar när det gäller sysselsättning och social välfärd trädde i kraft i Belgien 2003, och sedan 2007 har trans-könsrättigheter formaliserats, vilket ger belgarna laglig rätt att ändra sitt kön. År 2014 formaliserades lagar som skyddar könsidentitet / uttryck.

Det finns flera öppet homosexuella belgiska parlamentsledamöter och HBT-samhället är i allmänhet väl accepterat och integrerat i ett bredare belgiskt samhälle.

La Demence-Bryssel

Gay scen

Bryssels främsta homosexuella scen ligger i centrum av staden, bakom Grand Place, och är mycket bekvämt och lätt att hitta.

Stadens största och mest kända gaydansfest är Demens på Fuse club, som lockar killar från hela Europa. Många killar tar till och med Eurostar-tåget från London bara för att delta i dessa månatliga mega dans- och kryssningsfester.

Bryssels gaypride-festival äger rum varje maj under en vecka och leder fram till Pride Day Bryssel på lördagen.

 

Att komma till Bryssel

Med flyg

Stadens huvudsakliga flygplats är Bryssels flygplats (BRU) med frekventa reguljära flygningar över hela Europa och bortom. Flygplatsens tågförbindelse går var 15: e minut från nivå 1 och tar 15-25 minuter att nå de tre största järnvägsstationerna i Bryssel och kostar 8.70 €.

Flygplats STIB-buss 12 (expresservice före 8) och 21 (ordinarie trafik efter 8) kör var 20-30 minut och tar dig till tunnelbanestationen Schuman (tunnelbanelinjer 1 och 5). Få biljetter innan du går ombord från maskinerna eftersom de är dyrare i bussen. En alternativ buss är Lijn, 272 och 471 till stationen Bryssel Nord, precis norr om stadens centrum.

Brussels South Charleroi Airport (CRL) används av flera lågprisflygbolag, inklusive Ryan Air och WizzAir. Det ligger en timme söder om staden, det finns en pendelbuss som tar dig till Bryssels Midi/Zuid station. Bäst att boka online för att komma tillbaka till flygplatsen för att undvika köer.

Med tåg

Bryssel är väl ansluten till Europas höghastighetsjärnvägsnät, med höghastighetståg som använder Midi / Zuid-stationen, söder om stadens centrum. Detta är ett utmärkt alternativ om du reser till Bryssel från andra större europeiska städer som Paris eller Amsterdam (med Thalys) eller från London (med Eurostar).

Det finns också höghastighetstågförbindelser från flygplatsen Schipol via Amsterdam, Antwerpen och Rotterdam (av Fyra) och Köln, Frankfurt (av ICE). Observera att alltid boka höghastighetstågbiljetter så långt i förväg som möjligt, eftersom biljettpriserna speglar efterfrågan.

 

Grand Place

 

 

Att ta sig runt i Bryssel

Om du besöker Bryssel i några dagar behöver du förmodligen inte mer än din egen ånga för att ta dig dit du vill vara, med både gayscenen och de stora turistattraktionerna i det kompakta, till stor del gågatan centrala stadsområdet .

För att utforska den större staden är det bästa alternativet det pålitliga, rena och omfattande tunnelbanesystemet, som har sex linjer. Meddelanden sker på franska, nederländska och engelska.

Det finns också ett omfattande buss- och spårvagnsnätverk, för vilket du kan förköpa enkelbiljetter (hoppa ett) för 2.10 € (endast buss och spårvagn). Kom ihåg att validera din biljett en gång ombord. För bästa pris om du använder många kollektivtrafikalternativ, skaffa ett endagspass (hoppa 1 dag / 1 dag) för €7.50. Ett annat bra sätt att utforska staden är att cykla - Bryssel har en billig Villo! korttidsuthyrning av cyklar med cirka 180 hämtnings- och avlämningsställen runt stadens centrum.

Brussels Bike Tours är ett annat alternativ om du vill att någon annan ska bestämma i vilken riktning du ska gå.

 

Var man kan bo i Bryssel

De bästa turistattraktionerna och de flesta av homosexuella arenor i Bryssel ligger nära Grand Place. Det finns ett utmärkt val av hotell i detta område.

För vår lista över några av de bästa hotellen i Bryssel för homosexuella resenärer, besök Gay Bryssel mellanklass + budgethotell och Gay Bryssel Lyxhotell sidor.

 

 

Atomium BrysselAtomen

 

 

Saker att se och göra

Grand Place - ett av de mest imponerande torgen i hela Europa, är en utmärkt utgångspunkt och en du utan tvekan kommer att återvända för att prova de dagliga blomstermarknaderna och ta in majestätet i de omgivande 17-talsbyggnaderna.

Härifrån ligger stadens största attraktioner inom gångavstånd, med många stopp längs vägen för att prova kulinariska läckerheter som har gjort Belgien känt över hela världen - öl, choklad, våfflor och musslor (i vilken ordning som helst som du föredrar).

Stadshuset (Hotel de Ville) på Grand Place är intressant att besöka (observera att turer på engelska endast är på söndag).

Horta-museet (Musee Horta) - Victor Hortas hus, en av grundarna av jugend. Byggnaden är liten och tar bara emot ett begränsat antal varje dag, så det är bäst att komma dit när den öppnar kl. 2.

Belgiska Center of Comic Strip Art, på Zandstraat / rue des Sables, för att upptäcka det belgiska ursprunget till Tintin (och Smurfarna!), bland andra tecknade legender.

Musé Rene Magritte, på rue Esseghem är ett måste för surrealistiska målningsfans.

St. Michael och St. Gudula-katedralen, på Place Sainte-Gudule, är den mest imponerande katedralen i staden och platsen för kungliga bröllop.

Notre Dame du Sablon, på Place du Grand Sablon, är en särskilt vacker kyrka att besöka i stadens centrum.

Andra unika Bryssel-platser att se: Parlamentarium, på rue Wiertz, är besökarens upplevelse för Europaparlamentet, med massor av interaktiva mediaskärmar för att hålla dig intresserad.

Atomiet i Bruparck, Bryssels futuristiska version av Eiffeltornet och Mini-Europe för roliga modeller av stora landmärken i hela Europa.

Les Galeries Saint Hubert är en vacker designad shoppinghall; föregångaren till det moderna köpcentret. Glastaket är till nytta på regniga dagar för obehindrad surfning i de många restaurangerna och chokladbutikerna inuti.

 

Grand Place på natten

 

 

När ska Besök

Bryssel får mer än sin rätta andel regn (i genomsnitt cirka 200 dagar om året) och är i allmänhet fuktigt, vilket gör att vinterbesöken känns särskilt kyliga. Sommartemperaturen kan variera mycket och regnet kan vara frekvent (välkommen till Nordeuropa!).

För att uppleva Bryssel när det är bäst, kom till Pride-veckan i mitten av maj. För fanatiker för homosexuella danspartier, se till att du besöker ett av de stora La Demence-fester - Vädret kommer inte att vara ett problem i det här fallet.

 

Visa

Belgien ligger inom det europeiska Schengenvisumområdet. Om du reser utanför Europa, kontrollera om du behöver Schengenvisum.

 

Pengar

Belgien är medlem i euroområdet. Kontantautomater finns allmänt tillgängliga. Du kan bli ombedd att uppvisa fotolegitimation om du betalar med kredit- eller bankkort i en butik.

 

Annan användbar information

Bryssel är officiellt en tvåspråkig stad, vilket är anledningen till att du hittar gatuskyltar på både franska och nederländska (flamländska) även om franska i praktiken tenderar att dominera. Engelska talas också allmänt.

Gå med i Travel Gay Nyhetsbrev

Har vi fått något fel?

Saknar vi en ny lokal eller har ett företag stängt? Eller har något förändrats och vi har inte uppdaterat våra sidor ännu? Använd detta formulär för att meddela oss. Vi uppskattar verkligen din feedback.