Gay Belgrad · Stadsguide

Gay Belgrad · Stadsguide

Första gången i Belgrad? Då är vår stadsguide för Gay Belgrad något för dig.

 

Belgrad | Београд

Serbiens huvudstad och största stad. I Belgrad bor över en miljon människor och är en av de viktigaste städerna på Balkan.

Med en historia som sträcker sig tillbaka till förhistorisk tid har Belgrad en varierad och turbulent historia. Det erövrades av romarna, bysantinerna och det var en del av det osmanska riket. Staden kämpades om i över 115 krig och raserades 44 gånger, inklusive Kosovokriget 1999.

Idag är Belgrad en livlig stad som får stora mängder investeringar från den serbiska regeringen. Dess nattliv är känt över hela Europa, och besökare förtrollas av den vackra arkitekturen och kulturbristen.

 

Gay rättigheter i Serbien

2017 blev Ana Brnbić Serbiens första öppet homosexuella premiärminister och 2017 var hon den första serbiska premiärministern som marscherade i en prideparad. Samkönade verksamhet legaliserades 1994 med en jämn åldersgräns 2006 (14). Antidiskrimineringslagar finns på plats och detta inkluderar erkännande av sexualitetsbaserade hatbrott.

Trots denna positiva utveckling finns det fortfarande en lång väg att gå i Serbien. Det finns inget juridiskt erkännande av relationer av samma kön och många serbere har negativa åsikter om HBT-frågor. Högre höger- och nynazistgrupper är kända för att verka i Serbien, och våld mot HBT-personer är inte ovanligt.

 

Gay scen

Belgrads gay-scen är en återspegling av serbisk politik genom att den inte är särskilt livlig och relativt lågmäld. Det finns ett litet urval av barer, klubbar och en bastu catering speciellt för homosexuella kunder och dessa blir ganska populära på helgerna.

Diskretion rekommenderas när det gäller offentliga uppvisningar av tillgivenhet utanför gayställen eller hotell. Verbal misshandel och, tyvärr, fysisk misshandel är inte ovanligt, och det är bäst att undvika stora skaror av fotbollsfans om du känner att ditt utseende kan dra uppmärksamhet.

Att komma till Belgrad

Med flygplan

Belgrad Nikola Tesla flygplats (BEG) ligger 18 km väster om Belgrads centrum. Det är ett nav för Air Serbia och har goda förbindelser av flaggbolag och lågprisflygbolag med destinationer i Europa, Nordafrika och Mellanöstern. Det finns också en planerad transatlantisk rutt och en direktförbindelse till Peking.

Buss 72 går två gånger i timmen från terminal 1 till stadens centrum mellan 4:40 och midnatt. Resetiderna varierar mellan 89 minuter och en timme. Biljetter som köpts i terminalen är cirka XNUMX RSD och är dyrare om de köps från föraren.

Minibuss A1 är ett snabbare sätt att komma in i staden än den vanliga medborgarbussen. Resor till stadens centrum kostar cirka 300 RSD och tar ungefär en halvtimme beroende på vägar. Var noga med att berätta föraren var din destination är när du betalar.

Taxi till stadens centrum fastställs vanligtvis runt 1800 RSD-märket till centrum av Belgrad. Det finns vanligtvis ingen bagageavgift, men tyngre föremål kan medföra en avgift. Du kan hyra en taxi på flygplatsen, men det är tillrådligt att boka i förväg för att se till att du får en officiell taxi eftersom bedrägerier är vanliga.

Med tåg

Glavna järnvägsstation hanterar de flesta nationella och internationella järnvägsförbindelser till Belgrad (vissa lokala förbindelser och de till grannländerna på Balkan stannar vid Belgrad - Donau station). Sleeper-tjänster är tillgängliga för destinationer i Öst- och Centraleuropa.

Det finns en vanlig bedrägeri på linjen Belgrad till Budapest, där människor utgör vakter och erbjuder att titta på ditt bagage. När du har att göra med någon på dessa tåg måste du kräva officiell identifikation och försöka hålla viktiga saker nära din person.

Med buss

Bussresor är ett billigt sätt att ta sig mellan andra ex-jugoslaviska länder på Balkan. Resetiderna kan vara ganska långa och rastplatser är inte garanterade så se till att du packar mycket vatten/snacks om du bestämmer dig för den här rutten. Busstationen ligger i centrum av staden bredvid centralstationen.

Med båt

Belgrad ligger vid Donau och som sådan börjar och slutar flera flodkryssningar här. Nästan alla destinationer på Donau erbjuder någon form av anslutning till Belgrad men dessa tenderar att vara långa och ta ganska lång tid.

 

Att ta sig runt i Belgrad

Till fots

Det finns stora gågata i Belgrad som gör det enkelt att ta sig genom denna stad till fots. En del av kullerstensområdena är inte i det bästa skicket men detta verkar i allmänhet vara ett undantag. Trafik runt rusningstid kan vara skrämmande så var försiktig när du korsar vägar, även vid vad som verkar vara en korsning.

Med kollektivtrafik

Bussar är det främsta sättet att ta sig runt men trådbussar och spårvagnar finns också tillgängliga. Spårvagnslinjerna 2 och 3 är populära eftersom 2 bildar en ring runt stadens centrum och 3 tar en naturskön väg som tar dig till Milošs Konak Park. Tjänsterna är ganska regelbundna under dagen, men det finns en sparsamt tillgänglig nattbuss som går en halvtimme.

Enkelresor, giltiga i 90 minuter, kostar 89 RSD och 24-timmarsresor kostar 280 RSD och måste valideras på resan. Det tillkommer en extra kostnad om köps direkt från föraren. Biljettkort köpta från kiosker är ett billigt sätt att ta sig runt i staden och kan fyllas på när och hur du behöver dem.

Med taxi

Taxibilar är billiga jämfört med andra europeiska städer, men det finns vissa försiktighetsåtgärder du är bäst att ta. Beställ alltid i förväg för att säkerställa att taxiföretaget har ett register över din resa om du är övertygad om att föraren sliter dig. Officiella taxibilar bör ha TX i slutet av sin registreringsskylt och kommer att gå efter mätaren.

 

Var man kan bo i Belgrad

En lista över rekommenderade hotell och hotellrabatter i Belgrad finns på Belgrads hotellsida.

 

Saker att se och göra

Belgrad fästning - den mest besökta attraktionen i Belgrad. Olika ockupanter av Belgrad har satt sina spår och hela detta område är en arkeologisk obalans av ruiner och storslagna byggnader. Markerna är ett populärt rekreationsområde och utomhuskonserter har sett alla från Amy Winehouse till Green Day spela.

Sankt Savas tempel - den största ortodoxa kyrkan i Serbien och en av de största i världen. Byggandet av denna byggnad startade 1935 men andra världskriget och på varandra följande kommunistiska ingripanden resulterade i att denna byggnad inte stod färdig förrän 2.

Skadarlija – Belgrads bohemiska kvarter, jämförbart med Montmartre i Paris. Fattiga författare och konstnärer gjorde detta område till sitt hem i början av 2-talet. Hitta söta kaféer och udda, slingrande gränder. Bra på sommaren.

Nationalmuseet i Serbien - det största museet i Serbien och de ex-jugoslaviska staterna. En stor del av detta museum är stängt för återuppbyggnad men det kommer att öppnas igen 2018. I dess samling finns konstnärer från hela världen.

Nikola Tesla Museum - ett museum tillägnat Nikola Tesla, Serbiens största son. Detta museum är delat i två delar där ena hälften utforskar hans vetenskapliga arv medan den andra hälften är tillägnad mannens liv.

Nationalteatern - En fantastisk arbetande teater byggd i renässansstil. Du kan se opera, balett och dramaföreställningar här.

Knez Mihailova-gatan - Belgrads största shoppinggata. Här hittar du storslagna hotell, exklusiva butiker och varuhus och ett överflöd av kaféer där du kan njuta av en kaffe och titta på folk.

Pijaca Zeleni Venac (bondens marknad) - livlig marknad och en av de billigaste i staden. Här hittar du de färskaste närproducerade varorna. Perfekt för picknick eller souvenirer.

 

När ska Besök

Liksom många andra kontinentala Europa upplever Belgrad bitterkalla vintrar och stekheta somrar. Det mest behagliga vädret är vanligtvis från mitten av april till juni, även om september (även om det ibland kan sträcka sig till början av november) är lika trevlig. Det finns dock inte en massiv sommaruppgång av besökare.

Förutom septembers Pride-parad finns det ett brett utbud av festivaler och evenemang över hela kalendern för att intressera besökare. Den internationella vinmässan äger rum i mitten av februari, medan det är en ölfestival i augusti. FERAM Early Music Festival lockar en internationell uppsättning klassiska musiker i juni.

 

Visa

Serbien är inte i Europeiska unionen eller Schengenområdet. Medborgare i EU-nationer, angränsande före detta jugoslaviska stater, USA, Kanada, Israel, Singapore, Japan, Australien och vissa andra nationer har visumfri tillgång för vistelser på 90 dagar inom en 180-dagarsperiod. Kontrollera deras ambassad för ytterligare information och begränsningar.

 

Pengar

Serbiens valuta är den serbiska dinaren (RSD). Det kan enkelt bytas i de flesta europeiska banker, även om serbiska växlare kan vara olyckliga med att byta smutsiga eller skadade sedlar. Växlare är vanliga i Belgrad och officiella kommer att vara förseglade med den nationella banken (inofficiella kan vara billigare).

Ibland accepteras kontanter i euro, men priserna kommer att vara högre än i serbisk dinar. Kreditkort accepteras allmänt. Mindre butiker, barer och restauranger tar kanske inte kontanter, så ha alltid lite pengar i handen.

Gå med i Travel Gay Nyhetsbrev

Har vi fått något fel?

Saknar vi en ny lokal eller har ett företag stängt? Eller har något förändrats och vi har inte uppdaterat våra sidor ännu? Använd detta formulär för att meddela oss. Vi uppskattar verkligen din feedback.

Boka en Travel Gay Godkänt hotell