Gay Basel · Stadsguide

Gay Basel · Stadsguide

Första gången du besöker Basel? Då är vår stadsguide för Gay Basel något för dig.

Basel

Schweiz tredje största stad och ligger på gränsen till både Frankrike och Tyskland. Basel är hem för knappt 200,000 XNUMX människor men har pendlare som bor över de närliggande gränserna.

Historiskt en del av den romerska Gallien blev Basel en germansk stad under 5-talet e.Kr. År 1459 gav Pope Pius II sitt universitet universitetet i Basel och tryckindustrin kom till Basel ungefär samma tid från lärjungar från Gutenberg. Genom historien var det känt som en mötesplats för internationella konventioner och undertecknande av fördrag.

Idag är Basel känt för sina många museer med dess Kunstmuseum, grundat 1661, som den första offentligt tillgängliga konstsamlingen i världen. Det är också känt som ett utbildningscenter, med universitetet i Basel som det äldsta i Schweiz. Liksom andra schweiziska städer har Basel höga betyg när det gäller livskvaliteten.

 

Gay rättigheter i Schweiz

För homosexuella rättigheter i Schweiz, se vår Stadsguide för Gay Zürich.

 

Gay scen

Även om Zürich är Schweiz huvudstad, har Basel en blygsam men välkomnande homosexuell scen, som delvis drivs av sin ungdomliga studentpopulation. Trots att det bara var begränsat särskilt homosexuella platser alla barer och klubbar välkomnar homosexuella kunder.

Medan staden inte har någon stolthet i sig, roterar den nationella gay pride-festivalen bland städerna och hålls 2018 i Basel. Det finns dock Queersicht Festival, en LGBTI-filmfestival som hålls varje november.

 

Hur du kommer dit

Med flygplan

EuroAirport Basel Mulhouse Freiburg (MLH, BSL, EAP) ligger 3.5 km nordväst om Basel men betjänar också Mulhouse i Frankrike och Freiburg i Tyskland. Det ligger i Frankrike men drivs av schweiziska och franska myndigheter. Det är väl anslutet till flygplatser i Europa, Nordafrika och Mellanöstern med en säsongsbunden anslutning till Montreal.

Busslinje 50 ansluter dig till Basels centrum och kan köpas från en maskin i det schweiziska ankomstområdet. Du måste köpa ett resekort med 2 zoner som ska kosta 3.80 CHF (du kan betala motsvarande i euro). Resor tar cirka 20 minuter och är giltiga för alla förbindelser du tar till din slutdestination.

Taxi kan tas från det schweiziska ankomstområdet men de är mycket dyrare än att ta kollektivtrafik. En taxi kostar cirka 50 CHF och restiden tar cirka 20 minuter. Du kan hyra bil från flygplatsen.

Med tåg

Basel har två huvudtågstationer som båda är väl anslutna till destinationer i Europa. Det är enkelt att ansluta Mulhouse till destinationer i Frankrike, men det finns direktförbindelser till Berlin, Bryssel, Frankfurt, Luxemburg och Milano. Nattjänster går till Prag, Köpenhamn och Moskva via Warszawa och Minsk.

Med båt

Bern ligger vid Rhen och är ett populärt resmål för kryssningar med flodbåtar. Många börjar i Amsterdam och tar sig ner men de har en tendens att vara ganska dyra.

 

Att ta sig runt i Basel

Till fots

Gamla Basel i sig är ganska kompakt och oftast gågator vilket gör att resa till fots är ett mycket bra sätt att ta sig in i Basels sevärdheter. Några av gatorna kan dock vara ganska branta så det kan bli ganska tröttande att navigera i staden efter ett tag.

Med kollektivtrafik

Basel har en bra anslutning av både spårvagnar och bussar som är rena, effektiva och (nästan alltid) i tid. Alla hotell och vandrarhem i Basel erbjuder ett mobilitetskort som ger dig gratis resor på transportnätet under hela din vistelse. Annars börjar singlar vid 3.40 CHF och dagskort är 8 CHF.

Tjänsterna går mellan kl. 5.30 och till midnatt med begränsade nattbussar som kör mellan kl. 1 och 4. Under dagen kör tjänsterna var 7.5 minuter och stiger till 15 minuter på kvällarna (var 10: e minut på söndagar). Biljettinspektörer arbetar i nätverket.

Med båt

Ett populärt sätt för turister att korsa Rhen är med små båtar som kallas Fähri. Enstaka resor börjar vid 1.60 CHF.

 

Var att bo i Basel

För de senaste hotellrabatterna i Basel, vänligen kolla in Basel Hotell-sida.

 

Saker att se och göra

Kunst - det äldsta konstgalleriet i världen och den största och mest betydande offentliga konstsamlingen i Schweiz. Här hittar du verk som sträcker sig från renässansen fram till den moderna eran med verk av Andy Warhol som delar plats med Rembrandt.

münster - en av de viktigaste kulturarvsplatserna i Schweiz. Denna ikoniska sandstensmästare är en imponerande blandning av både gotisk och romansk arkitektur.

Marketplace - här kommer lokala försäljare att sälja färskvaror, bakverk och blommor varje dag (fler försäljare på lördagar) och är ett bra ställe att ta en bit mat eller en souvenir.

Cartoon - litet museum tillägnat tecknade serier och karikaturer av kända personer och kändisar. Du kanske hittar någon du känner igen här.

Teater Basel - Kommunteatern i Basel och en fristad för konst-balett, opera, klassisk musik och drama.

Basel Zoo - den äldsta djurparken i Schweiz och den näst mest besökta attraktionen i Schweiz. Hösten 2016 öppnade ett helt nytt elefanthägn och 2019 bör djurparken ha sitt första oceanarium.

 

När ska Besök

Basel är den varmaste platsen i Schweiz, vilket betyder att vintrarna är mildare än i andra delar av landet men somrarna kan vara outhärdligt heta. Maj är den regnigaste månaden men det blir bättre mot slutet av maj, vilket i kombination med juni och början av hösten är de bästa tiderna för vädret att besöka Basel.

Basel har ett bra urval av evenemang och festivaler som hålls under hela året för att intressera besökare till staden. Dess julmarknader är de största i Schweiz och lockar många lokalbefolkningen såväl som turister. Fasnacht-festivalen hålls varje askdag och har en karnevalisk atmosfär.

 

Visa

Schweiz ligger inom Schengenvisumområdet. Om du reser utanför Europa bör du kontrollera om du behöver Schengenvisum.

 

Pengar

Den schweiziska valutan är den schweiziska franken (CHF). Priserna i Schweiz är i allmänhet mycket högre än i andra delar av Europa.

Gå med i Travel Gay Nyhetsbrev

Har vi fått något fel?

Saknar vi en ny lokal eller har ett företag stängt? Eller har något förändrats och vi har inte uppdaterat våra sidor ännu? Använd detta formulär för att meddela oss. Vi uppskattar verkligen din feedback.