manila-skyline

Gay Manila · Stadsguide

Första besöket i Manila? Då är vår stadsguide för gay Manila något för dig.

manila-skyline

Manila

Manila (Maynila) är Filippinernas huvudstad. Med en yta på bara cirka 35 km² är det en av de mest tätbefolkade städerna i världen. Staden Manila är en av 16 städer som utgör den nationella huvudstadsregionen som kallas "Metro Manila".

Quezon City ligger nordost om Manila; Mandaluyong i öster; Makati i sydost och Pasay i söder. Det finns cirka 16 miljoner människor i Metro Manila.

Storstäder

  • Manila - den livliga huvudstaden, hem för gayscenen i Malate-området, Chinatown och Little India.
  • Quezon City - populärt område, känt för sina köpcentra och elektronikbutiker. Ortigas Center är ett enormt shoppingkomplex och hem till några gayställen.
  • Mandaluyong - Filippinernas shoppingmecka med många butiker.
  • Pasay - stadens kulturella centrum och hem för The Mall of Asia (Filippinernas största köpcentrum) och det berömda Coconut Palace.
  • Pasig - en industristad med blomstrande företag.
  • Makati - Centrala affärsdistriktet i Metro Manila som har många skyskrapor, 5-stjärniga hotell, restauranger, köpcentra och nöjesställen.

 

Gay scen

Manilas homosexuella nattliv började i Malate-området, runt korsningen mellan Maria Orosa Street och Julio Nakpil Street. Nuförtiden bara ett fåtal Gaybarer stanna kvar (Chelu, The Library, FAB) och gayscenen har spridit sig till andra delar av Manila.

Nattklubben BED, Manilas främsta gaydansklubb, lades ner 2015. O bar flyttade till Ortigas Center i Quezon City. Några Gay bastur och Massage spa finns också i Quezon City och Pasay.

Medan antalet gayplatser i Manila är litet är själva scenen ganska livlig med mycket karaktär, särskilt under Pride eller en stor festhelg.

Lanserades 2015, JUNGLE Circuit Party är nu det största hbt-evenemanget på Filippinerna och en av de snabbast växande i Asien. Arrangörerna är regelbundna gaydansfester i olika städer över hela landet.

 

Att komma till Manila

Ninoy Aquino International Airport (NAIA, MNL) är Manilas största flygplats, med anslutningsflyg från utlandet. De flesta flygbolag använder Terminal 1, förutom Philippine Airlines (Terminal 2) och Cebu Pacific, Airphil Express och All Nippon Airways (Terminal 3). Terminal 4 är för inrikesflyg.

För att komma från flygplatsen till ditt hotell finns det några alternativ. Kupong taxibilar ta ut en fast ränta (förbetald) beroende på din destination. De är vanligtvis dyrare än uppmätta taxibilarCitylink-bussar (6-11, 4-7) kan ta dig till Quezon City för 38 pesos - en hel del om du bor i Quezon City-området. Shuttle-tjänster till Pasay kör var 15: e minut från 5 am-11 pm och stannar nära MRT-stationen.

Om du har anslutningsflyg från Manila, tillåt minst 3-4 timmar för transitering (och om möjligt, välj flyg som går från samma terminal), eftersom inrikesflyg ofta är försenade och trafik mellan terminaler kan överbelastas.

Att ta sig runt i Manila

jeepneys erbjuda turer runt staden. Du kan hoppa av och på nästan var som helst och är bra för korta resor. Dessa var ursprungligen överblivna lastbilar från den amerikanska armén men har blivit en av ikonerna för Manilas transportsystem.

Uppmätta taxibilar är alltid tillgängliga och billiga, men förväntar dig tung trafik i affärsområden. Observera att vissa förare kan dra nytta av turister genom att försöka ta ut ett schablonbelopp.

bussar kör på huvudvägar över hela staden, även om de kan komma i trafik och inte är det mest lämpliga alternativet.

Tåg är ett av de snabbaste alternativen men är ofta packade och inte väl luftkonditionerade. Förvänta dig också långa rader och brist på kartor och skyltar.

  • Smakämnen LRT (Spårvägstransit) har två linjer: Linje 1 (gul linje) går från Baclaran Station i Paranaque till Roosevelt Station i Quezon City; Linje 2 (Purple Line) går från Santolan i Pasig till Recto i centrala Manila.
  • Smakämnen MRT (Metro Rail Transit) går från North Avenue Station i Quezon City till Taft Avenue Station i Pasay City. Priserna är billiga och tågen är luftkonditionerade.

Manilas horisont med utsikt över Intramuros

 

Var man kan bo i Manila

Många homosexuella resenärer bor i Malate -området i Manila City. Detta bekväma område ligger inom gångavstånd från den berömda Baywalk och Roxax Boulevard. Det är en utmärkt bas för att utforska andra delar av Manila.

Andra väljer större och mer exklusiva hotell i finansdistriktet Makati. Hotell i detta område ligger nära många köpcentra, restauranger och nöjesställen. Trafiken i detta område är tung och taxi är den enda

För vår lista över några av de bästa hotellen i Manila, besök sidan Gay Manila Hotels.

 

Saker att se och göra

Manilabukten - en naturlig hamn med fantastisk utsikt över solnedgången.

Rizal Park (alias "Luneta") - den största stadsparken i Asien, med skulpturer i världsklass, vackra trädgårdar, konstutställningar, evenemangsställen och nöjesställen.

Mabuhay Restop - en nöjesplats och café nära Rizal Park som erbjuder unika shower, fantastiska rundturer och utsökt mat.

Universitetet i Santo Tomas - det äldsta befintliga universitetet i hela Fjärran Östern och näst efter att ha grundats i Filippinerna.

Coconut Palace - en bostad som byggdes längs vattnet av First Lady Imelda Marcos för påven Johannes Paulus II:s besök 1981.

Malate kyrka - en helig kyrka där filippinerna har bett i över fyra århundraden.

Chinatown - en av de största Chinatowns i världen, med massor av god kinesisk mat och produkter.

Intramural - Beläget i norra änden av bukten, har området rester av den gamla muromgärdade spanska bosättningen Manila.

San Augustin kyrka - en av de äldsta stenkyrkorna i Filippinerna, efter att ha överlevt två bränder och sju jordbävningar.

Filippinernas Nationalmuseum - innehåller historiska verk av nationellt arv inklusive målningar av konstnären Felix Resurreccion Hidalgo.

Bahay Tsinoy - ett unikt museum som visar hur kineserna migrerade till Filippinerna och assimilerades som filippinare.

Fort Santiago - byggd som en stenfästning på 17-talet; nu ett museum och en offentlig park.

 

När ska Besök

Den bästa tiden på året att besöka Manila är från slutet av december till april.

 

Dricksvatten

Vattenförsörjning i tunnelbanan Manila anses drickbart men resenärer rekommenderas att hålla sig till vatten på flaska.

 

Elektricitet

220 volt 60 Hz i större delen av landet, med antingen amerikanska och europeiska pluggar.

Gå med i Travel Gay Nyhetsbrev

Har vi fått något fel?

Saknar vi en ny lokal eller har ett företag stängt? Eller har något förändrats och vi har inte uppdaterat våra sidor ännu? Använd detta formulär för att meddela oss. Vi uppskattar verkligen din feedback.