# greenwich-by-chelsea

Leonard Fink: Fotografera Christopher Street

Leonard Fink var en hbt-fotograf och "inofficiell borgmästare på Christopher Street".

Charley sitter ovanpå ett biljardbord, hans hår är obefläckat täckt tillbaka och hans ställning är avsiktligt avslappnad. Han griper en öl i ena handen och i den andra en läderjacka. Ljusstrålen som kommer genom fönstret skiljer honom från den trånga baren och trots hur öppen platsen är för den raka världen utanför är väggarna dekorerade med erotisk konst och läderinsignier. Spridda ballonger hänger från taket, vilket antyder att en fest antingen har avslutats eller är nära förestående. Det här är Charley inuti Ramrod; en av de tusentals fotografier som tagits av Christopher Street-infödda Leonard Fink som dokumenterar det dagliga livet för de queerindivider som bodde i New York under 1960- och 70-talet.

Under veckorna och månaderna efter Stonewall-upploppen var Christopher Street en bikupa av radikal aktivism. Inspirerad av händelserna den 28 juni 1969 hade queer människor från hela New York gått ut på gatorna; organisera, bedriva kampanjer och protestera. Under denna period bildades grupper som Gay Liberation Front och gräsrotsaktivismen blev alltmer militant. Det var tydligt, Queer-folk hade fått nog.

De som krävde jämställdhet fick det inte på något sätt med någon omedelbarhet, och räder på gaybarer och klubbar i hela New York fortsatte långt efter händelserna på Stonewall Inn. Men det skedde en förändring, folk var uppmärksamma och detta gav plats för en mer uppenbar form av uppror; ett år senare, på årsdagen av Stonewall-upploppen, såg New York den första gay pride-marschen i USA: s historia.

Men på en tid som polisbrutalitet, diskriminering på arbetsplatsen och mord någonsin var hotande för queer människor, visar många av fotografierna som dokumenterar denna period en hård, sorglig och svår verklighet för dem som lever i samhällets marginaler.

Stonewall Inn

Leonard Fink arbetade för stadens transitavdelning, han var en ivrig amatörfotograf och valde att spendera mycket av sina inkomster på fotomaterial. Han bodde i West Village och var en välkänd och livlig karaktär, ofta sett med rullskridskor och avskurna shorts, alltid med en kamera runt halsen. Hans fotografi var dock en privat passion, Fink visade aldrig sina fotografier och gav bara en handfull utskrifter till en utvald grupp vänner.

Skönheten i Finks bilder kommer från det faktum att han inte var en outsider. Hans avsikter var inte att fotografera de "snabbiga" och "galna", han var en del av samhället i West Village och fick till och med smeknamnet "Inofficiell borgmästare på Christopher Street". Äktheten i Finks fotografier är slående tydlig. De visar män som kysser, marscherar, solar och dansar. Till skillnad från majoriteten av konst och fotografi som fångar denna era, är männen i Leonard Finks bilder inte nedtryckta och kämpande.

Mycket av Finks arbete fokuserade på bryggorna på West Street, ett populärt kryssnings- och socialområde för queer-samhället. De mycket exponerade fotografierna visar bryggor fulla av manliga kroppar, som ligger och sitter i avslappnad konversation. Andra skildrar de försiktiga individer som försöker kryssa mitt i ett klimat av polisfångst och trakasserier. Genom att vara en del av samhället fotograferade han och genom att centrera sitt arbete kring ett område som symboliserade hans egen queer-upplevelse efter stonewall, porträtterade Fink vardagen i vardagen för dem som står i centrum för homosexuell befrielse. Till och med lyckas fånga ögonblick av glädje och extas.

Fink dog 1993 av AIDS-relaterade komplikationer, efter att aldrig ha visat sina fotografier och hans konstnärliga talang förblev i stort sett okänd. 2021 samlade Community Center för lesbiska, homosexuella, bisexuella och transpersoner flera av hans verk tillsammans med information och sammanhang kring fotografierna för en onlineutställning som kommer att föreviga Finks unika och autentiska skildring av livet under gaybefrielserörelsen. Fink fångade vad de flesta andra inte gjorde. Hans position i centrum för en av USA:s historias snabbaste sociala förändringar har skapat en portfölj av bilder som berättar en djupare och mer mänsklig historia om de människor som skulle revolutionera kampen för HBTQ+ rättigheter.

Gå med i Travel Gay Nyhetsbrev

Vad händer idag

Fler Gay Resenyheter, intervjuer och funktioner

De bästa turerna i New York City

Bläddra bland ett urval av turer i New York City från våra partners med gratis avbokning 24 timmar innan din turné börjar.

Smakämnen bästa upplevelserna in New York City för din resaFå din guide