J-flagga

Gay rättigheter i Jamaica

Vår syn på kampen för homosexuella rättigheter i Jamaica, med hänvisning till arbetet från lokala HBT-aktivister, J-Flag.

Jamaica är ett vackert land men det är en svår destination för homosexuella resenärer. Redan 2006 hyllade Time Magazine Jamaica som "Den mest homofoba platsen på jorden." Homofobiska lagar från kolonialtiden finns fortfarande kvar och används fortfarande i stor utsträckning. Human Rights Watch upprepade känslorna i Time Magazine och förklarade att "när det gäller homofobi är" Jamaica det värsta vi någonsin har sett. "

Inom jamaicansk kultur är homofobi djupt inbäddat. Det finns i den evangeliska kyrkan och i texterna till dancehall-musik. Högt profilerade jamaicanska artister har rappat militant homofoba texter om ”batty men” i sina låtar. Buju Banton hade en stor hit på 80-talet med Boom Bye Bye, en sång som sjungits på jamaicansk Patois som beskriver att skjuta en homosexuell man.

Jamaicanska HBT-aktivister J-Flag har dokumenterat hundratals homofoba brott de senaste åren. Som denna rapport för kommittén för mänskliga rättigheter och andra akademiska artiklar har skisserat är det faktiska antalet homofoba brott i Jamaica signifikant underrapporterat. I många fall fruktar HBT-medborgare trakasserier om de går till polisen. Det finns även rapporter om att polisen agerat som förövare av homofoba brott.

Gay rättigheter i Jamaica

 

Utmanande homofobi i Dancehall-musik

 

2004 samarbetade J-Flag med den brittiska baserade mänskliga rättighetsaktivisten Peter Tatchell och tillsammans inledde de en högprofilerad Stop Murder Music-kampanj. Det förde homofobin med dancehall-musik i rampljuset och orsakade mycket kontroverser.

Dancehall-artister förbjöds internationella festivaler, vilket fick deras inkomster att sjunka. Medan homofobi nästan försvann från dancehall-musik var kampanjen inte helt effektiv. Optiken var dålig: den såg ut som en kolonial påläggning. Kampanjen väckte också en debatt om artens uttryck och censur.

J-Flag kan slutligen hyra sin kampanj som en framgång. Detta är deras syn på dancehallens föränderliga landskap: ”Även om det inte har funnits någon kvantitativ forskning som vi känner till har det skett en igenkännbar nedgång i förekomsten av homofobt innehåll i modern dancehall-musik. Naturligtvis fortsätter den äldre musiken att spelas i dancehall-utrymmen, men med tanke på Dancehalls sociala funktion som en skarp återspegling av jamaicansk kultur och värden förväntas förändringen i Dancehall-musik organiskt att fortsätta eftersom attityderna till den jamaicanska HBT-samhället stegvis blir mindre hårda . Det är inte heller tillåtet att spela slurv på offentliga luftvågor och övervakning av Broadcasting Commission fortsätter att upprätthålla denna standard. ”

J-flagga

 

Att vara öppet homosexuell på Jamaica

 

Josef Forstmayr är en hög profil inom den jamaicanska resebranschen. Detta är hans erfarenhet av homosexuella liv på Jamaica: "Jag har bott på Jamaica som en öppet homosexuell man sedan 1979 och har arbetat i hotellbranschen i ledande kapacitet. Jag har blivit vald till president för Montego Bay Chamber of Commerce and Industry, Jamaica Hotel and Tourist Association, Caribbean Hotel and Tourism Association. Jag har också utsetts till flera viktiga regeringsstyrelser och fungerar för närvarande som direktör för Jamaica Tourist Board och styrelsen för National Gallery of Jamaica. Jag har aldrig stött på någon öppet homofob attityd och inte heller blivit utsatt för öppen fientlighet."

"Jag antar att det faktum att jag ursprungligen kommer från Österrike och att jag är en framgångsrik betyder att homofobiska uttryck inte är lika uttalade mot mig som de är mot underprivilegierade jamaicaner som lever i fattigdom. Det finns verkligen mycket som behöver göras för att förbättra livet för dessa HBT-medborgare... Jag gifte mig med min jamaicanska partner sedan 18 år i Wien i en officiell ceremoni. Vi är ganska integrerade här på Jamaica och på Round Hill, även om vår civila fackförening INTE är juridiskt erkänd i Jamaica."

Pride Week - Idrottsdag

 

Gay stolthet och homosexuella resor i Jamaica

 

Medan det dagliga livet fortfarande är en kamp för hbt-jamaicaner, förbättras saker och ting långsamt. Enligt J-Flag, ”navigerar HBT-jamaicanerna på sina egna innovativa sätt i rymden och använder sin byrå för att bygga nya verkligheter och berättelser. Även om vi har en hel del evenemang varje år har en livlig HBT-underhållningsscen uppstått som drivs av olika allierade och medlemmar i samhället. Stolthet är en viktig del av J-FLAGs arbete för att minska stigmatisering och diskriminering samt våld som begås mot HBT-personer på Jamaica. Under Pride-veckan deltar i genomsnitt 3,000 5,000-XNUMX XNUMX personer, där våra största evenemang är sportdagen, strandfesten och frukostfesten. ”

Idag spelar danshallartister som D'Angel på Pride-evenemang. Ett av Jamaicas största namn är Grace Jones, drottningen av Studio 54, och hon har varit en gayikon sedan 70-talet. Du kan inte karikera ett helt land som utanför gränserna när det finns så många undantag från den * moraliska majoriteten *.

Eftersom saker och ting långsamt förbättras på Jamaica, ser det inte längre ut som en no-go-zone för HBT-resenärer. Det finns en levande jamaicansk gay -scen, men det är också diskret. Många hbt -jamaicaner väljer att stanna i garderoben, av uppenbara skäl. Vår guide till Jamaicas gayscen är för dem som är nyfikna på att utforska ett vackert och oroligt land. Våra listor har rekommenderats av lokala HBT -aktivister. Även om säkerheten inte kan garanteras, kan samma sak sägas om alla turister i vilket land som helst.

Om du vill sätta ihop en skräddarsydd resväg och utforska Jamaica, våra kollegor på Out Of Office hjälper gärna till. De kan också ansluta dig till en HBT-reseguide.

Gå med i Travel Gay Nyhetsbrev

Fler Gay Resenyheter, intervjuer och funktioner

De bästa turerna i Kingston

Bläddra bland ett urval av turer i Kingston från våra partner med gratis avbokning 24 timmar innan din turné börjar.

Smakämnen bästa upplevelserna in Kingston för din resaFå din guide