En guide till Amsterdam Pride

En guide till Amsterdam Pride

1987 skrev Amsterdams stadsregering historia som den första i världen att avslöja ett officiellt monument tillägnat HBTQ+-gemenskapen. Tillverkad av granit och med en trio av rosa trianglar, erkänner Homomonumentet de queera liv som gått förlorade på grund av förföljelse. Femton år senare blev Nederländerna den första nationen att erkänna samkönade äktenskap – kort sagt, få destinationer har ett lagstiftande och politiskt landskap som är lika gayvänligt som Amsterdams.

Det är inte bara den progressiva rättsliga situationen som gör Amsterdam till ett så fantastiskt val för homosexuella resenärer, med staden som länge erkänts som ett epicentrum av queera subkulturer och hem till några av Europas äldsta gaybarer och klubbar. Medan de flesta europeiska städer tenderar att ha ett, eller kanske två, gaydistrikt, kan besökare till Amsterdam utforska hela fem; från Zeedijk till Reguliersdwardsstraat (en munfull, vi vet!), det finns en gaybourhood som passar alla resenärers smaker i Nederländernas subversiva huvudstad.

Medan en historia av radikalt självuttryck och HBTQ+-aktivism verkligen lyfter stadens eklektiska karaktär, kan Amsterdams unika charm med gamla ord också tillskrivas samlingen av bokhandlar, kaféer och kaféer som kantar dess kullerstensgator. Missa inte ett besök på Cafe 't Mandje - av många anses vara världens äldsta gaybar!

Amsterdam Pride hålls i augusti varje år, med ett bländande utbud av workshops, parader, fester och föreställningar. Med evenemang som sträcker sig från den ikoniska Pride Canal Parade till Bear Necessity, en dansfest för håriga killar och deras beundrare, oavsett hur din dröm Pride ser ut, kan du göra det till verklighet i det alltid edgy Amsterdam.

 

Amsterdam Pride Parade

 

Att titta på en Pride-parad kan ofta bestå av timmar som spenderas stående i sommarvärmen utan att någonsin få en glimt av en förbipasserande flöte; men Amsterdams utbud kunde inte vara mer annorlunda. Canal Parade, ett visuellt spektakel som ser hundratals härligt dekorerade pråmar och båtar röra sig nerför Amstelfloden för att fira stadens queersamhälle, är en av Europas mest unika och konsekvent populära Pride-evenemang.

Glöm att titta genom axlarna och klättra på mjölklådor; en del av skönheten i Amsterdam Canal Parade är nätverket av broar och trottoarer som ger gott om utsiktsplatser för att se paraden flyta förbi. För de bästa fotomöjligheterna, bege dig till broarna vid Prinsengracht och Magere Brug, men varnas, dessa platser blir livligare och livligare allt eftersom dagen går framåt.

År 2023 kommer deltagande båtar att börja sin resa vid Scheepvarrt-museet innan de går centralt mot Amstelfloden. Kanalparaden börjar runt klockan 12 på lördagen den 5 augusti och kommer att spendera hela eftermiddagen med att slingra sig genom Amsterdams vattenvägar. Även om själva paraden avslutas sent på lördagseftermiddagen, behöver inte känslan av stolthet ta slut, med en mängd gatu- och klubbfester som äger rum över hela staden. Från stora, familjevänliga evenemang till raves hela natten, det finns något för alla Amsterdam Pride-deltagare att njuta av.

 

Amsterdam Pride-evenemang

 

Med en stadskärna fylld av gaybarer och klubbar borde det inte komma som någon överraskning att Amsterdam Pride 2023 kommer att erbjuda ett schema med över 300 evenemang att uppleva. Det finns inget sätt att göra Pride, och i Amsterdam kommer besökarna att hitta ett brett utbud av aktiviteter, allt från gatufester och Senior Pride-konserten till queercentrerade konstutställningar och poesikvällar. En fullständig lista över evenemang som äger rum under Amsterdam Pride finns här.

På grund av stadens historia av radikala, självorganiserade HBTQ+-evenemang kommer en av höjdpunkterna under Amsterdam Pride 2023 utan tvekan att vara de olika gatufesterna som kommer att äga rum den 4:e och 5:e augusti. Dessa gatufester är spridda över hela staden och äger rum mellan 3 och 2 båda dagarna. Dessa gatufester är officiellt erkända av Amsterdam Pride och speglar den mångsidiga samlingen av queersamhällen som utgör stadens HBTQ+-befolkning.

Genom att sammanföra HBTQ+-konstnärer från hela världen och representera både etablerade och framväxande figurer, lovar utställningen Pride at GO Gallery att bli en tankeexpanderande utforskning av den kreativa potentialen som finns inom HBTQ+-gemenskapen. Med artister som Romain Berger, Chris Marmier, Mat Cahill och Onno Visser kommer Pride at Go Gallery att ta itu med koncepten popkonst, AI och materialitet genom en avgjort queer lins. Pride på Go Gallery kommer att pågå från den 22 juli till den 6 augusti.

Efter 6 dagar av all-out HBTQ+ festligheter, är ett lämpligt fantastiskt avslutande evenemang i butiken för resenärer som besöker Amsterdam Pride 2023. Evenemangets officiella avslutningsfest, som börjar kl. 2 söndagen den 6 augusti, är planerad att innehålla en olika holländska och internationella HBTQ+-ikoner och allierade i en kväll med oförglömliga uppträdanden. Platsen för detta sista firande kommer att vara Dam-torget - centrum för Amsterdam Pride 2023.

Gå med i Travel Gay Nyhetsbrev

Vad händer idag

Fler Gay Resenyheter, intervjuer och funktioner

De bästa turerna i Amsterdam

Bläddra bland ett urval av turer i Amsterdam från våra partner med gratis avbokning 24 timmar innan din turné börjar.

Smakämnen bästa upplevelserna in amsterdam för din resaFå din guide