Parkera Güell

Upptäck Gaudi i Barcelona

Måste se Gaudi mästerverk i Barcelona

Så många städer är kända för sin arkitektur, oavsett om det är Art Deco i Miami, Art Nouveau i Budapest eller Futurism i Brasilia. Barcelonas arkitektur definieras av en enda man. Antoni Gaudí var galjonsfiguren för jugendrörelsen i Spanien. Hans byggnader representerade en dramatisk förändring från trender som gynnades av hans samtida. Än i dag är Antoni Gaudís mästerverk väldigt moderna men ändå på något sätt tidlösa.

Antoni Gaudís stora verk i Barcelona är otillåtna. Hans byggnader har en organisk och ibland surrealistisk kvalitet. Han inspirerades av naturen. Hans motstånd är naturligtvis Sagrada Familia. Gaudí dog 1926 men han fortsätter att forma hur vi upplever Barcelona.

Heliga familjen

 

Heliga familjen

 

Byggandet började 1882. Den dag i dag är Sagrada Familia oavslutad. Det måste vara den mest kända oavslutade byggnaden i världen. Det kommer att vara färdigt, teoretiskt, 2026. Det är den viktigaste Gaudí-byggnaden i Barcelona.

Sagrada Familia ska ha 18 spiror. Hittills har endast 8 slutförts. Gaudí var inte inaktiv, han visste att kyrkan aldrig skulle vara klar under hans livstid. Han lämnade användbara instruktioner som arkitekter har strömmat över sedan dess när de försöker avsluta hans mästerverk. Tänk dig att du har människor som frenetiskt försöker uppfylla din vision ett sekel efter din död. När kyrkan äntligen är klar beräknas den bli den största kyrkan i världen. Genom att skapa Sagrada Familia uppnådde Gaudí en slags odödlighet.

Casa Milà

 

Casa Milà

 

Du kommer att snubbla över Gaudís mästerverk i Barcelona oavsett om du letar efter dem eller inte. Casa Milà kommer sannolikt att vara en du sannolikt inte kommer att missa. Det ligger i Eixample, Barcelonas gaydistrikt. Han byggde den innan han blev distraherad av Sagrada Familia.

Det är faktiskt ett bostadshus. Fastighetens framsida ser ut som en sten som bryts av järndekorationer. Du kan besöka gårdarna och lägenheten. Det finns en utställning om Gaudí på vinden Casa Milà. Du kan upptäcka hans värld mer detaljerat och lära sig om hans unika organiska morfologi (som i grunden betyder naturliga former!).

Casa Batlló

 

Casa Batlló

 

Den här är otillåten, främst för att den ligger mitt i Barcelonas centrum. Det var Gaudís ombyggnad av en befintlig fastighet. Naturligtvis ger han det en ganska makeover. Fasaden är som något från en filmuppsättning. Det verkar vara gjord av skalle och ben. Den färgpalett han använde var inspirerad av marint liv. Det är en fantastisk effekt att se skallbalkongerna kompenseras av färgglada träskplattor. Ett absolut måste-se Gaudí-mästerverk i Barcelona. Du kommer säkert att gå förbi den här.

Casa Vicens

 

Casa Vicens

 

Detta var Gaudís första mästerverk i Barcelona. Det byggdes som ett sommarhem för den ganska lyckliga Vicens-familjen. Det färgstarka yttre speglar den orientaliska / moriska trenden som var populär vid den tiden. Mycket av södra Spanien styrdes en gång av morerna, så det är naturligt att kombinera östra designelement.

Casa Vicens var mycket mer färgstark och lekfull än de verk hans kamrater gjorde. Det var till skillnad från allt som sågs i Katalonien fram till den tiden och det var en av Gaudís första stora hits.

Parkera Güell

 

Parkera Güell

 

Han gjorde inte bara kyrkor och hus. Park Güell är en park på Carmel Hill. Hans största inspiration var naturen, så det var mycket vettigt att utforma en park. Det är en av de mest estetiskt tilltalande offentliga parkerna i världen. Liksom några av hans andra mästerverk är den här oavslutad. Inte som du skulle märka.

Det anses vara en lekplats för sinnet. Du hittar kolumner som ser ut som träd, leende drakar och en skog av kolumner. Det är ett bra ställe att utforska. Som med alla Gaudí-mästerverk i Barcelona kommer det att finnas många turister med kameror som fräser runt.

Palau Guell

 

Palau Guell

 

Om du är i Barcelona går du oundvikligen ner La Rambla. Det är precis bredvid det gotiska kvarteret. La Rambla består av fem gator som bildar en 1.2 km boulevard. La Rambla har något av ett negativt rykte nu, översvämmat som det är med turister. Det är fortfarande värt ett besök eftersom du kan använda den för att navigera i staden efter stadsdel.

Strax utanför La Rambla hittar du Güell Palace. Det är ett radhus Eusebi Güell i uppdrag av affärsmagneten Eusebi Güell. Han bad Gaudí om ett fantastiskt hem för att underhålla sina berömda vänner. Byggnaden är passande storslagen och interiören är att dö för. Att titta runt och låtsas att det är du som håller stora fester i en Gaudí-herrgård.

Gå med i Travel Gay Nyhetsbrev

Vad händer idag

Fler Gay Resenyheter, intervjuer och funktioner

De bästa turerna i Barcelona

Bläddra bland ett urval av turer i Barcelona från våra partners med gratis avbokning 24 timmar innan din turné börjar.

Smakämnen bästa upplevelserna in Barcelona för din resaFå din guide

Boka en Travel Gay Godkänt hotell