Richard E Grant som dragqueen

Richard E. Grant: "Att spela en drag queen gav mig sömnlösa nätter"

Vi kom i kontakt med Richard E. Grant för att diskutera filmatiseringen av Everybody's Talking About Jamie.

Richard E. Grant är en av Storbritanniens mest hyllade skådespelare. Han fick en Oscarsnominering för att ha spelat en homosexuell man i Kan du förlåta mig någonsin? och säkrade komisk odödlighet när han spelade in Withnail och jag.

Hans senaste roll kan mycket väl vara hans mest vågade än. Han kommer att dansa, sjunga, modiga en Sheffield -accent och komma in i drag för första gången i filmatiseringen av Alla pratar om Jamie.

Musikalen blev en stor hit i West End. En filmatisering var oundviklig, och efter att ha sett den kan vi intyga att det är en rolig klocka!

Scenversionen inspirerades av en tv -dokumentär från 2011 som heter Jamie: Drag Queen vid sexton, regisserad av Jenny Popplewell, om en pojke vid namn Jamie Campbell i en liten före detta gruvstad i England som bygger upp modet att berätta för sina klasskamrater att han vill bli en dragqueen. Hans dröm är att dyka upp på balen i drag. Det är som Billy Elliot, bara mycket roligare och mycket mer läger.

Vi kom i kontakt med Richard E. Grant själv för att ta reda på mer om hans roll i Alla pratar om Jamie.

 

Loco Chanelle måste vara en fantastisk karaktär att spela?

"Helt fantastiskt eftersom han går från att vara den här nedslitna gamla som drivit en dragbutik i en nedgången del av Sheffield till att återupplivas som sin tidigare dragpersona av Loco Chanelle, efter att ha varit en succé i Soho på 80-talet."

"Då kommer Jamie, en sextonårig pojke, in i sin butik och säger att han vill bli en dragqueen. Det är en stor förvandling."

Men det finns en komplex bakgrund till Loco Chanelle som vi inte ser i scenmusikalen men som lyfts fram i filmen.

"Det finns ett tre minuters montage där du ser Hugo gå tillbaka i tiden och vittna om allt som hänt honom. Från att vara en succé i Soho till att förlora sin partner till AIDS. Du får 20 år av någons historia i ett montage med sångerna. Det förankrar historien."

Jamies dröm är att gå på hans bal i drag. Hugos historia hade varit mer komplex på grund av en tydlig generationsskiljaktighet. Hans generation mötte Stonewall, 70-tals hedonism och sedan AIDS på 80-talet.

"Hugo ger Jamie en idé om att han inte är ensam i sin kamp. Han är på axlarna av människor som hade kommit före honom."

Unga Jamie har funnit sig vara en mentor.

Alla pratar om Jamie

Den här filmen markerar Richard E Grants debut som sångare och dragqueen. Det är en rejäl förvandling! "Jag hade en briljant danslärare som hade arbetat med Kylie Minogue. Han lärde mig att spankulera, gå, ta mig runt i klackar och ha all tuff och chutzpah för att göra det. Guy Common gjorde otrolig dragsminkning. Nadia Stacey skapade denna Thatcher -liknande hår som gjorde mig 6 ​​fot 8. Guy Speranza gjorde en dubbel D genomskinlig men inte riktigt genomskinlig bysthållare med gasväv som jag fick prosa runt i. Det var en fantastisk upplevelse."

Alla pratar om Jamie

Förr, Richard hade sagt att homosexuella skådespelare borde spela gayroller, något vi har frågat tidigare Stephen Fry. Vad fick honom att ändra uppfattning? "Det där samtalet relaterade till när Darren Criss vann för att ha spelat Versaces lönnmördare. Han sa att han aldrig skulle spela en homosexuell karaktär igen. Vid den tiden var jag med på priscirkeln för Can You Ever Forgive Me? Melissa McCarthy och jag spelade båda två. homosexuella karaktärer. Konversationen var då hur kan du motivera det? När jag träffade Jonathan Butterell, regissören till Jamie, frågade jag varför han inte castade en gay skådespelare eller drag queen. Han sa "du har ledsna ögon". Han pekade ut att hela det kreativa teamet var gay och vi har bestämt att du är den bästa personen att spela den här rollen."

"Jag sa till honom att han måste argumentera och motivera att han kastade mig. Han sa att det var upp till honom att fatta det beslutet och frågade om jag skulle göra det. Så det var vad jag gjorde. Du vill inte vara okänslig eller verka som att du tar en chans ifrån någon annan. Jag var skräckslagen för att göra det eftersom det är så utanför min komfortzon. Jag hade aldrig gjort drag eller en Sheffield-accent. Det gjorde det skrämmande men också spännande."

"När du har gjort det i fyra decennier som jag har, är det bra att hitta något som ger dig sömnlösa nätter."

Everybody's Talking About Jamie släpps den 17 september på Amazon Prime Video.

Gå med i Travel Gay Nyhetsbrev

Vad händer idag

Fler Gay Resenyheter, intervjuer och funktioner

De bästa turerna i London

Bläddra bland ett urval av turer i London från våra partner med gratis avbokning 24 timmar innan din turné börjar.

Smakämnen bästa upplevelserna in london för din resaFå din guide