Travel Gay träffar Stephen Fry

Travel Gay träffar Stephen Fry

Stephen Fry, som offentligt har pratat om sina psykiska utmaningar, berättar om hur han hanterade pandemin.

När vi talar till vår chefredaktör Darren Burn diskuterar Stephen Fry hur du håller dig sval i lockdown, hans syn på James Corden och om homosexuella karaktärer behöver spelas av homosexuella skådespelare, möter homofoba pastorer i Uganda, intervjuar presidenten i Brasilien och där han hoppas kunna resa med sin man efter pandemin.

Han behöver ingen presentation. Stephen Fry har en av världens mest kända ansikten och röster - något som kom från att ha läst alla ljudböcker för Harry Potter utan tvekan. En komiker lika mycket som han är en seriös berättare, han vann ett pris för sin otroliga dokumentär Out There som utforskade homofobi runt om i världen, även i länder som Ryssland, Brasilien och Uganda.

Stephen, som var känd som homosexuell, skämtade en gång om sin sexualitet: "Jag antar att allt började när jag kom ut ur livmodern. Jag tittade tillbaka upp på min mamma och tänkte för mig själv: 'Det är sista gången jag går upp för en sådan'. ."

 

Se hela Stephen Fry-intervjun

 

 

Utforska världen som en HBT+ -resenär

 

Stephen reflekterade över sina många resor med oss ​​men också nyanserna av att resa som homosexuell man: "Vi kan invagga oss själva i en falsk känsla av säkerhet eftersom saker och ting i väst har förbättrats så mycket under våra liv. Idén om att när jag växte upp Jag kunde gifta mig med mannen jag älskade var helt ofattbart. Och att jag aldrig skulle behöva tänka på att sätta på mig en defensiv hållning när jag går ut eller låtsas inte vara gay."

"I några av de mest homofobiska länderna är det väldigt vanligt att se män hålla hand offentligt. Så folk tänker "jag kan ha min arm runt min vän och jag kan kyssas på gatan". Och då blir man chockad när man upptäcker att du får frukt kastad på dig eller jagas ner på gatan för ett till synes upprörande beteende. Så jag tror att homosexuella resenärer måste vara smarta. De måste leta upp landet de ska till och se vad dess rekord är när det gäller hbtq-rättigheter ."

 

Lyssna som en podcast

 

Lyssna på Apple Podcasts Lyssna på Google Podcasts Lyssna på Spotify

 

Stephen Frys syn på effekterna av sociala medier

 

Stephen har notoriskt haft ett kärleks- / hatförhållande med sociala medier, men Stephen Frys Twitter följande är en lojal en som står på nästan 13 miljoner.

Om homosexuella män och vilken inverkan sociala medier kan ha på dem när de ser de mejslade och tonade kropparna av andra homosexuella män, sa han: "Det är mycket förhärligande av en viss typ av kropp, som jag alltid har hatat. Jag" har aldrig haft den typen av kropp! Och faktiskt, om du lever tillräckligt länge förändras din hjärna faktiskt och du börjar se den här typen av perfekta kroppar som fysiskt fula. Tänk på vad som händer på insidan. Det är roligare och fördelaktigt för världen."

Och han oroar sig över sociala mediers effekt på unga. "Ibland brister mitt hjärta lite när jag läser ett väldigt ömt och sött inlägg på nätet och jag märker att det kanske postades för fem timmar sedan och att det inte har en enda like, retweet eller svar. Och det tycker jag är lite tråkigt, men å andra sidan, det finns där ute, jag såg det och kanske någon annan såg det. Och problemet är att sociala medier bygger upp folks förväntningar. Barn som känner sig impopulära på sociala medier kan bli självmordsbenägna, de tar bokstavligen livet av sig för att de har förlorade följare den dagen, eller så har ingen retweetat. Den typen av press är fruktansvärd eftersom jag kan minnas, de flesta kan, känslan av att vara impopulär i skolan."

 

Stephen Fry på raka skådespelare som spelar homosexuella roller

 

Stephen Fry berättar om sin mentala hälsa (Foto: Stephen Fry (kredit: Claire Newman Williams)Foto till höger: Stephen Fry (kredit: Claire Newman Williams)

Det har pratats mycket nyligen om huruvida man måste vara en gayskådespelare för att spela en gaykaraktär. Russell T Davies senaste tv-program It's A Sin presenterade AIDS-krisen ur ett brittiskt perspektiv. Showen visade sig vara en stor hit och Stephen spelade en fiktiv Tory MP i programmet. Vad är hans syn på Russell T Davies förslag att homosexuella skådespelare borde spela homosexuella roller? "Jag tror att Russell hade helt rätt. När det gäller It's A Sin är det något magiskt extra med att veta att pojkarna själva är unga homosexuella män. De missade krisen för att de är alldeles för unga. Så det finns ett slags känsla när du tittar på det om hur de där pojkarna kunde ha varit vi, särskilt för de yngre människorna som tittade på."

Men Stephen håller inte med om att man måste vara gay för att spela alla gayroller. "Jag tror inte när Russell sa att han menade att det skulle vara sant för all dramatik för alla tider. Han menade bara för det här projektet, det har på något sätt en speciell resonans."

Stephen utmanade också idén i Hollywood som innebar att James Corden kunde nomineras till en Golden Globe medan Jonathan Bailey (den öppet homosexuella skådespelaren i Bridgerton) tidigare har sagt att han uppmanades att inte komma ut som gay.

"Jag vill inte lägga till det hat som James Corden utsätter sig för [för den rollen]. Jag måste säga till hans försvar att vilken föreställning som helst som hamnar på film är regissörens ansvar. Så Ryan Murphy är fel där, inte James. Han borde ha sagt att han skulle ringa ner det och inte gå på ett läger, töntig 1970-talsfigur."

"I fallet med skådespelare som inte får komma ut och får höra att det kommer att skada deras karriärer, är det chockerande att det fortfarande är fallet i Los Angeles. Jag intervjuade [i Out There] en man vars jobb är att de-gay människors röster Jag träffade en skådespelare som fick höra att han var bra för en roll men att han "inte kunde ha en gay röst".

 

Stephen Fry om mental hälsa under pandemin och lockdown

 

Vi frågade Stephen vad han lärde sig om sig själv under pandemin. Notoriskt öppen om sina egna psykiska utmaningar, sa han: "Jag har försökt lära mig att förlåta mig själv för dagar som inte är bra. Du vet, det finns dagar när jag går upp och jag kan bara inte ta mig själv till jobbet eller att ringa det där telefonsamtalet eller tvätta den där kastrullen. Jag tänker: "Kom igen Stephen, vad är det med dig? Du är så lyckligt lottad. Du har det här fina huset, du har alla dessa möjligheter och så vidare, du har inget att klaga på."

"Det går inte att låsa ner rätt. Och återigen, sociala medier kan vara till besvär här eftersom du ser hur perfekta kakorna är som andra människor bakar. Och hur vackra och vackra deras trädgårdar är. Men faktiskt, det är fel sak att fokusera på. Vi tar oss alla igenom det här på olika sätt - det finns inget rätt eller fel sätt. Tiden kommer att förändras varje vecka. Ibland drar en dag ut och ibland blinkar den förbi så snabbt att du känner dig generad."

Stephen Fry i Sydamerika

Foto: Stephen Fry i Sydamerika

 

Stephen Fry om homosexuella rättigheter runt om i världen

 

 

HBT + -rättigheter i Uganda

 

Vi diskuterade hans dokumentär där ute, där Stephen mötte homofoba figurer över hela världen. I Uganda mötte han homofober från både den politiska världen och kyrkan. Uganda anses allmänt vara ett av de mest homofoba länderna på jorden. Vi frågade honom vad som motiverade pastornas homofobi. Var det religion eller mer?

"De [tenderar att få] stöd av amerikanska religiösa grupper som mycket självmedvetet försöker få fotfäste i Afrika för sitt varumärke av pingst. Att vara pastor i Uganda är ett maktgrepp. Pastorer har stor publik, stora församlingar."

"De börjar få tv, de får pengar. De blir etablerade, de har en röst. Det latinska ordet för pastor betyder herde. De tänker på sina församlingar som sina får och ju fler får de blir, desto rikare är de. de är verkligen väldigt raka på det. De vet att för att skilja sig från andra pastorer måste de ha en synvinkel och homosexuella som syndabockar fungerar. Homosexuella är utomstående som är inuti, vilket gör oss till ett hot. Det är exakt samma som kommunisterna i 1950-talets Amerika."

 

Mellanöstern - Gayrättigheter i Saudiarabien

 

Stephen pratade om att bli inbjuden till platser som Saudiarabien och hur det sitter med honom när det kommer till deras dåliga resultat på HBT+-rättigheter inklusive död för homosexuella. "Jag har blivit ombedd att göra goodwill-besök i Saudiarabien. Jag är vagt känd där och de säger att de vill visa mig att det inte är vad jag tror det är."

Men han medger att det är komplicerat. "En vän sa till mig att om västvärlden slutar stödja Saudiarabien, så är Ryssland och Kina bara alltför angelägna om att knyta mycket starka förbindelser med sitt land. Är det en bra sak för världen? Och då dras man genast in i komplexiteten i världsrelationer och världspolitik och jag antar att det finns en poäng med det."

 

Rysslands "gaypropagandalag"

 

HBT+ rättigheter i Ryssland försämrades 2013 när den så kallade "gaypropagandalagen" antogs. Den liknade i sin omfattning Storbritanniens Section 28-lag som gällde från 1988 till 2003. Stephen bevakade nedgången av HBT+-rättigheter i Ryssland i samma dokumentär. "Jag talade med politikern i S:t Petersburg som införde en lag som förbjöd främjandet av hbtq-livsstilen som normal eller likvärdig med en hetero livsstil. Alla som talade väl om eller antydde normalitet till homosexuella relationer bröt mot denna lag. Det fanns en stark övertygelse om att denna lag skulle överföras till duman och bli federal rysk lag, och det gjorde den verkligen."

"Jag är också jude, och vi känner alla till berättelserna om vad som hände med judarna i Europa: hur de pekas ut för den här typen av speciellt hat och skuld. Vi ser det hända igen med homosexuella människor och den nativistiska högern. När om du blandar nationalism och någon form av ortodox religion, får du blodet från homosexuella som springer på trottoarer. Homosexuella är de som väcker den mest primära rädslan."

 

Möt Jair Bolsonaro i Brasilien

 

BrasilienPresident Jair Bolsonaro är en utåtriktad och stolt homofob. Han har gjort många anti-gay kommentarer genom åren, inte minst till Stephen Fry när han intervjuade honom som senator. Bolsonaro flirtade med idén om att covid skulle vara en bluff och sa till det brasilianska folket att sluta hantera det "som bögar".

Stephen diskuterade efterdyningarna av mötet med Brasiliens nuvarande president: "Ironin är att jag precis efter intervjun gick för att se Gay Pride-paraden i Sao Paulo. Den är den största i världen och storleken på den, spektaklet av det, glädjen i den, gemenskapen av den, den var så magnifik att jag tänkte, ja, du vet, de har en märklig senator som är en högerorienterad militärfascist, men titta på landet, de är så öppna och accepterande. var en gay pride-parad olik allt jag sett tidigare. Herregud, brasilianarna vet hur man gör det."

 

Stephen Fry om Grekland

 

 

Festa i Mykonos och utvidga dig på Parthenon

 

Stephen har också skrivit ett antal böcker om det antika Grekland. Så när han besöker Grekland kommer han att dricka på Jackie O's eller utforska ruinerna av den antika världen? "Det fantastiska med Grekland är att du kan göra både och. Du kan njuta mykonos som en belöning för din kulturtrålning tidigare. Jag älskar Grekland och effekten det har på min självkänsla och historia. Att vara på den plats där så många hjältefigurer fanns och där så mycket av vår civilisation föddes är en enorm njutning. Plus att det bara är så vackert. Himlen är särskilt blå över Grekland. Havet är särskilt blått, stenarna är vita, gräset grönt och blandningen av dem alla är så magisk för sinnena."

Och när det kommer till människor som tror att kulturella och historiska resor är för den äldre generationen, säger Stephen: "Det finns en allmän känsla av att kulturlov är för äldre människor; att människor i sextioårsåldern börjar åka på kryssningar. Jag tycker att det är synd att det finns en sorts åldersapartheid om det. Jag tror att unga människor inte bara vill ligga på en strand och ragga och dricka cocktails. Det finns ett sådant nöje att få om man kurerar det på rätt sätt."

 

Stephen Frys post-pandemiska bucket list

 

När det gäller resor är en sak säker - alla vill komma tillbaka dit efter pandemin 2019/2020 och Stephen Fry är inget undantag.

"Min man och jag älskar att resa och att vara äldre [än han], jag har varit på fler platser. Vi tittar på södra Stilla havet. Jag har varit i Bora Bora men jag har inte varit någon annanstans i regionen . Det måste bli mycket mer ansvarsfullt resande under perioden efter pandemin. Jag kommer definitivt att vilja åka någonstans varmt och soligt och jag tänkte kanske Brasilien, roligt nog!"

Gå med i Travel Gay Nyhetsbrev

Vad händer idag

Fler Gay Resenyheter, intervjuer och funktioner

De bästa turerna i London

Bläddra bland ett urval av turer i London från våra partner med gratis avbokning 24 timmar innan din turné börjar.

Smakämnen bästa upplevelserna in london för din resaFå din guide