Gay Lille · Stadsguide

Gay Lille · Stadsguide

Planerar du din första resa till Lille? Då är vår stadsguide för homosexuella Lille något för dig.

Lille

Huvudstaden i regionen Hauts-de-France och gränsöverskridande den belgiska gränsen. Lille är hem för cirka en kvarts miljon människor, vilket gör det till Frankrikes tionde största stad. Över en miljon människor bor inom dess stadsområde - den 10:e största i Frankrike.

Arkeologiska utgrävningar tyder på att området där Lille byggdes har varit befolkat sedan 2000 f.Kr. men det första registrerade omnämnandet av Lille var 1066 (AD). Det har en historia av invasioner med vikingar, magyarer och protestantiska radikaler på 16-talet. Det ockuperades av tyska styrkor i både första och andra världskriget.

Idag är Lille ett branschcentrum och har hyllats för sin internetvänliga kultur. Det är känt för sina universitet, med sin studentpopulation som bidrar till sitt livliga nattliv. Besökare kommer att charmas av sin fantastiska historiska arkitektur, stora shoppingmöjligheter och blygsamma gayscener.

 

Gay rättigheter i Frankrike

För information om homosexuella rättigheter i Frankrike, se vår Gay Paris stadsguidesida.

 

Gay scen

På grund av Lilles stora studentbefolkning (och Frankrikes historia av tolerans) är Lille mycket välkomnande av HBT+-resenärer. Lilles organiserade gay-scen är blygsam i jämförelse med Paris eller Bryssel, men staden har sin beskärda del av gayställen inklusive några Gaybarer, Gay Cuise klubbar och Gay bastur

Lille är värd för en populär årlig Pride-festival, som vanligtvis hålls i slutet av maj / början av juni. Dess huvudevenemang är lördagens gatuprocession och fest; Det finns dock händelser programmerade inför paraden.

 

Att komma till Lille

Med flygplan

Lille-Lesquin Airport (LIL) är en liten flygplats som ligger 7 km söder om stadens centrum. Det erbjuder begränsade förbindelser till inrikesflygplatser och destinationer i Europa och Nordafrika. Det finns en säsongsbunden långdistansförbindelse till ett av Frankrikes utomeuropeiska departement i Karibien.

En direktbuss från flygplatsen tar dig till stadens centrum på cirka 20 minuter. Tjänsten går varje timme med enstaka biljetter som kostar £ 7. Taxi kan hyllas på flygplatsen eller beställas i förväg. En resa kostar mellan 25-30 € in i centrum. Du kan hyra bil från flygplatsen. Enheten till staden tar cirka 15 minuter.

På grund av Lilles läge är det mer sannolikt att du flyger till Paris Charles de Gaulle Airport (CDG), Bryssels flygplats (BRU) och Brussels South Charleroi Airport (CRL). Från Charles de Gaulle är det möjligt att ta sig till Lille på en timme med tåg, och det går en direktbuss från South Charleroi till Lille som tar 90 minuter.

Med tåg

Lille har två huvudstationer. Lille Flandres erbjuder lokala förbindelser och TGV-tjänster till och från Paris. Lille Europe erbjuder ett bredare utbud av förbindelser till destinationer i Frankrike, Belgien och Eurostar-förbindelser till London St Pancras (på en och en halv timme) där du kan ansluta till andra destinationer

 

Att ta sig runt i Lille

Till fots

Lilles historiska stadskärna är kompakt och pittoresk vilket gör det perfekt för att utforska till fots. Regn är vanligt under hela året så packa därefter.

Med kollektivtrafik

Transpole driver Lilles integrerade system av bussar, 2 spårvagnslinjer och 2 förarlösa tunnelbanelinjer. Biljetter börjar på €1 för en Zap-biljett med 3 stopp till €14 för en uppsättning om tio biljetter. Tjänsterna pågår från 5.30 till runt midnatt varje dag utom den första maj. Vissa busslinjer passerar gränsen till Belgien.

Med taxi

Taxibilar kan lätt hyllas i Lille eller hittas i led men det kan vara lite svårare att ta en taxi sent på natten eller under rusningstid. Taxiappen fungerar i Uber. Ta de vanliga försiktighetsåtgärderna och gå inte in i omärkta hytter och kolla efter tecken på att bilen är legitim (mätare, prisdisplay, ID etc).

 

Var ska man bo i Lille?

Lille har ett stort urval av boende i stadens centrum nära de bästa sevärdheterna. Vår lista över de bästa hotellen i Lille för homosexuella resenärer finns på Lille Hotell-sida.

 

Saker att se och göra

Gamla Börsen - en fantastisk byggnad, byggd 1653. Denna före detta börs är ett av stadens stora landmärken och är värd för bokhandlare eller en blomstermarknad på innergården.

The Northern Ferret - den största bokhandeln i Europa, vilket gör den till en turistattraktion i sig. Här hittar du 8 våningar med böcker och ett pittoreskt kafé.

Lille konstpalats - ett av de största konstmuseerna i Frankrike. I detta bländande exempel på Belle-Époque-arkitekturen hittar du konstverk av Toulouse-Lautrec, Picasso, Rubens och Rembrandt.

Lille botaniska trädgård - en trevlig plats att ta en romantisk promenad eller picknick på en solig dag. Här hittar du ett varierat utbud av växter, en stor och naturskön sjö, och stadens astronomiska observatorium.

Vieux Lille Shopping - medan den historiska gamla stadsdelen har de flesta av Lilles turistattraktioner här ändå, är det också där du kan hitta exklusiva namn och trendiga designerbutiker.

Marché de Wazemmes - en skattkammare av antikviteter, lantbruksprodukter, hantverk och gatumat. Hålls varje tisdag, torsdag och söndag morgon.

Lille katedral - med sitt museum för religiös konst är denna nygotiska katedral ett nationellt monument.

Citadel - konstruerad av militäringenjören Vaudan på 17-talet av militäringenjören (som kallade den som drottningen av citadellerna). Det är värt att få en rundtur för att ta del av historien om denna fascinerande byggnad.

 

När ska Besök

Vädret i Lille kan beskrivas som måttligt. Somrarna blir inte för höga och även om vintrarna kan sjunka under noll, är detta inte normen. Du kan förvänta dig regn när som helst på året. Juni och september är de mest hektiska månaderna så för att undvika horderna undvik dessa månader.

Det finns många populära festivaler och evenemang i Lille under hela året. La Braderie är ett extremt populärt evenemang i september när staden blir en loppmarknad med musiker och gatuartister överallt. En gång i månaden i Wazemmes är reggaeevenemanget Chalice Sound System som har en feststämning.

 

Visa

Frankrike ligger inom Schengenvisumområdet. Om du reser utanför Europa bör du kontrollera om du behöver Schengenvisum.

 

Pengar

Frankrike är en del av euron. Kontantautomater finns allmänt tillgängliga. Du kan bli ombedd att uppvisa fotolegitimation om du betalar med kredit- eller bankkort i en butik.

Gå med i Travel Gay Nyhetsbrev

Har vi fått något fel?

Saknar vi en ny lokal eller har ett företag stängt? Eller har något förändrats och vi har inte uppdaterat våra sidor ännu? Använd detta formulär för att meddela oss. Vi uppskattar verkligen din feedback.