phuket

Phuket mot Koh Samui - Vilken ö ska man besöka?

Kontrasterar två av Thailands mest populära öar

Öarna i Thailand erbjuder distinkta och avlägsna utflykter i ett varmt och soligt klimat. De två mest populära thailändska öarna är Koh Samui och Phuket, men att välja vilket tropiskt paradis du ska besöka är en svår uppgift, eftersom båda har sin egen unika karaktär.

Så välj, Koh Samui eller Phuket?

phuket

stränder

Stränderna i Koh Samui sträcker sig, mjuka och vita. Ön är mer populär bland familjer och par än Phuket och stränderna är välskötta och rena. Lyx är kung här och det tenderar att finnas gott om dagbäddar på stränderna som ofta ägs av enskilda orter, vilket är det perfekta stället att döma eller sola i.

Phuket verkar flyta i kristallvattnet i Andamanhavet och är en bergig och stenig ö. Stränderna här är svårare att nå än i Koh Samui. Den robusta kusten har dock en vacker samling små vikar och laguner som är den perfekta hemliga strandplatsen. Koh Samui kust är mycket skonsam och de sluttande stränderna är tillgängliga i nästan alla områden.

Stränderna i Phuket är blomstrande bikupor av aktivitet. Här tar ryggsäckarna och resenärer som anländer i tusentals varje år till stränderna för att njuta av den blomstrande feststämningen. Särskilt på Pa Tong -stranden är publiken livlig, häftig och energisk.

Samui

Hotell

Koh Samui och Phuket hävdar båda några av världens mest lyxiga orter samt en rad mindre budgetalternativ. Phuket är Thailands sanna festö och många av hotellen här är mer inriktade på hedonistisk kul än fredlig charm. Ett av de mest populära hotellen i Phuket är gayägd CC: s Hideaway Hotel, beläget nära Pa Tongs nattlivscenter. Hotellet är inrett i traditionell thailändsk stil och har en stor utomhuspool. Hotellet är den perfekta basen för att vara nedsänkt i den livliga lokala kulturen.

Koh Samui har fortfarande en livlig nattlivsscen och är inte på något sätt tråkig, men det är hem för många avancerade lyxresorter. Många av hotellen på ön släpper ut på stränderna och erbjuder fullständig lugn i Thailändska viken. Strandfastigheter är vanliga i Koh Samui, och många har utsikt över sovrummet mot det blå havet. Medan Muang Samui Spa Resort ligger nära öns största stad, det är en oas av lugn och ro eftersom den omgivande djungeln utgör en barriär för liv och rörelse. Varje rum på resorten har en balkong med utsikt över havet, trädgården eller poolen.

Om du är ute efter en actionfylld och livlig vistelse har Phuket hotellen för dig, men homosexuella resenärer som vill ha en romantisk tillflyktsort i ett tropiskt paradis kanske föredrar de tystare och lyxigare alternativ som erbjuds på Koh Samui.

Kultur och historia

Thalang National Museum visar Adanam-regionens långa och fascinerande historia. Beläget i Thalang, Phuket, är museet en otillåten attraktion för dem som vill lära sig mer om öns arv. Det finns en rad utställningar som visar krönika öarnas inhemska zigenersamhälle och kinesiska arv. Hela ön är full av kulturella landmärken som Big Buddha, Gamla stan och det levande jordbruksmuseet.

Även om Koh Samui verkligen inte saknar kulturell och historisk betydelse är öns dragning dess helt unika landskap och naturens underverk. En av de mest populära sevärdheterna på ön är klipporna Hin Yai och Hin Ta, där landformerna naturligt liknar en intim del av den manliga anatomin.

Kulturellt tar Phuket ledningen från Koh Samui, men när det gäller oförglömliga naturliga sevärdheter har Koh Samui gott.

Gay scen i Phuket vs Koh Samui

Med sin livliga, grymma och energiska gayscen, Phuket har mer gay nattliv platser än Koh Samui, tänk Bangkok vid stranden. Gayscenen i Phuket är till stor del koncentrerad till Pa Tongs 'Paradise Complex' - ett nätverk av gågator som är hem för många gayklubbar och barer. Pa Tong Beach har också en inofficiell gayavdelning som kan identifieras av de stora regnbågsflaggorna.

Koh Samui handlar inte om galet nattliv, men ändå har det ett litet och kompakt gay scen det inkluderar ett antal barer, klubbar och bastur. De flesta gayplatserna finns i Chaweng-strandområdet.

phuket

Tillsammans med

Matplatsen i Phuket tenderar att vara mer traditionellt thailändsk, med många kaféer och restauranger som serverar äkta lokal mat. Även om det naturligtvis finns många västerländska matställen, är de viktigaste kulinariska attraktionerna gatumatförsäljare som finns i Phuket Town. Ön har påverkats av en mängd olika kulturer genom sin historia och som sådan är det lokala köket en unik fusion av smaker och dofter.

I turistområdena i Koh Samui tenderar det att finnas flera gator dedikerade till kaféer och restauranger. Att äta på ön kan vara bekvämare än på Phuket, eftersom den stora turistbefolkningen har lett till en tillströmning av västra anläggningar. Ön är perfekt för resenärer som gillar hemkomfort när de är utomlands.

Vilket är dyrare - Phuket eller Koh Samui?

Ingen av öarna är betydligt dyrare än den andra. Koh Samui är i allmänhet hem för avancerade anläggningar och hotell och är också dyrare att nå. Medan priserna i allmänhet är lika över hela linjen har Phuket ett större utbud av hotell och aktiviteter för alla budgetar. Mängden stora köpcentra, klubbar och vattensportaktiviteter innebär dock att vistelsen på Phuket sannolikt kommer att bli dyrare. För bästa pris på båda öarna, överväga att resa utanför högsäsong.

Koh Samui Thailand - Chawang Beach

Vilket är lättare att ta sig till - Phuket eller Koh Samui?

Båda öarna är relativt lätta att nå eftersom båda har tillgängliga flygplatser. Men när det gäller att resa enkelt tar Phuket definitivt vinsten. Ön kan nås med buss, tåg, flyg eller båt, vilket innebär att du är bortskämd när du reser till Phuket. Färjan är ett populärt sätt att nå ön och det tenderar att vara det billigaste alternativet.

Koh Samui kan endast nås med flyg, och även om detta är snabbt och effektivt är det i allmänhet mycket dyrare än att resa till Phuket. Men om du letar efter lyxig avkoppling är den extra ansträngningen definitivt värt det.

Gå med i Travel Gay Nyhetsbrev

Vad händer idag

Fler Gay Resenyheter, intervjuer och funktioner

De bästa turerna i Koh Samui

Bläddra bland ett urval av turer i Koh Samui från våra partners med gratis avbokning 24 timmar innan din turné startar.

Smakämnen bästa upplevelserna in Koh Samui för din resaFå din guide